Uutiset Demokratia

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä. (Kuva: kellybdc / Flickr.com / CC BY 2.0 )

Globaali vapaus väheni viime vuonna 12. vuotta peräkkäin, ja demokratian peruselementit joutuivat hyökkäyksen kohteeksi ympäri maailman, sanoo yhdysvaltalainen demokratiajärjestö Freedom House tuoreessa raportissaan.

Freedom House julkaisee vuosittain katsauksen, jossa tarkastellaan kansalaisten poliittisten oikeuksien ja vapauksien toteutumista. Tämänvuotisen Freedom in the World -raportin mukaan 45 prosenttia maailman maista on vapaita, 30 prosenttia osittain vapaita ja 25 prosenttia ei-vapaita.

Järjestö on asiasta huolissaan, sillä sen mukaan tilanne on heikentynyt pitkään. Viime vuonna demokratia kohtasi ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”. Siinä, missä kylmän sodan jälkeen demokratia näytti voittaneen ideologisen taistelun, nyt mennään takapakkia, se sanoo.

Raportin mukaan viime vuonna poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet heikkenivät 71 maassa mutta paranivat vain 35 maassa. Etenkin oikeus valita johtajat vapaissa ja reiluissa vaaleissa, lehdistönvapaus ja oikeusvaltioperiaate olivat hyökkäyksen kohteena.

Järjestö on huolissaan esimerkiksi yhä autoritaarisemmiksi muuttuvista Turkista ja Unkarista, joiden kehitys vielä vuosikymmen sitten oli lupaavaa. Myanmar puolestaan aloitti avautumisen vuonna 2010 mutta syyllistyi viime vuonna etnisiin puhdistuksiin. Kiina ja Venäjä ovat lisänneet sisäistä sortoa mutta lisäksi levittävät huonoa esimerkkiä muihinkin maihin. Euroopan maissa taas populistipuolueet ovat saaneet jalansijaa, raportissa kerrotaan.

Lisäksi kritiikkiä saa Donald Trumpin johtama Yhdysvallat, joka on raportin mukaan hylännyt johtajanroolinsa globaalissa taistelussa vapauden puolesta. Monet eettiset normit hylännyt hallinto on hyökännyt tärkeitä instituutioita vastaan samalla, kun Trump on nimittänyt lähipiiriään johtotehtäviin ja kieltäytynyt edeltäjiensä noudattamista läpinäkyvyyskäytännöistä, raportissa kritisoidaan.

Kiitosta puolestaan saavat esimerkiksi presidentinvaihdon suorittanut Gambia, kansalaisyhteiskunnan ja median tilaa parantanut Ecuador sekä Nepal, jossa pidettiin ensimmäiset uuden perustuslain alaiset vaalit. Lisäksi Suomi, Norja ja Ruotsi saavat raportissa täydet sata pistettä ja monet muut maat yli 90.

Raportissa on mukana 195 maata ja 14 aluetta.

Demokratia politiikkademokratiahallintolaki

Lue myös

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti.
(Kuva:
Erik F. Brandsborg
/
Aktiv I Oslo.no
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan.
(Kuva:
Rick Bajornas
/
UN Photo
)

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Keboitse Machangana
Demokratianinstituutti IDEAn kansainvälisen ohjelman johtaja Keboitse Machangana kehottaa johtajia palaamaan takaisin demokratian perusteisiin. Machangana vieraili syksyllä Suomessa Demo ry:n vieraana.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian, mutta ”vielä ei ole aika julistaa demokratiaa kuolleeksi”

Demokratiasta on helppo olla huolissaan, kun seuraa vaikkapa Afrikan tai Itä-Euroopan maiden viimeaikaista kehitystä. Demokratia-asiantuntija Keboitse Machanganan mukaan demokratia on kuitenkin osoittanut sietokykynsä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.