Uutiset Demokratia

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä. (Kuva: kellybdc / Flickr.com / CC BY 2.0)

Globaali vapaus väheni viime vuonna 12. vuotta peräkkäin, ja demokratian peruselementit joutuivat hyökkäyksen kohteeksi ympäri maailman, sanoo yhdysvaltalainen demokratiajärjestö Freedom House tuoreessa raportissaan.

Freedom House julkaisee vuosittain katsauksen, jossa tarkastellaan kansalaisten poliittisten oikeuksien ja vapauksien toteutumista. Tämänvuotisen Freedom in the World -raportin mukaan 45 prosenttia maailman maista on vapaita, 30 prosenttia osittain vapaita ja 25 prosenttia ei-vapaita.

Järjestö on asiasta huolissaan, sillä sen mukaan tilanne on heikentynyt pitkään. Viime vuonna demokratia kohtasi ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”. Siinä, missä kylmän sodan jälkeen demokratia näytti voittaneen ideologisen taistelun, nyt mennään takapakkia, se sanoo.

Raportin mukaan viime vuonna poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet heikkenivät 71 maassa mutta paranivat vain 35 maassa. Etenkin oikeus valita johtajat vapaissa ja reiluissa vaaleissa, lehdistönvapaus ja oikeusvaltioperiaate olivat hyökkäyksen kohteena.

Järjestö on huolissaan esimerkiksi yhä autoritaarisemmiksi muuttuvista Turkista ja Unkarista, joiden kehitys vielä vuosikymmen sitten oli lupaavaa. Myanmar puolestaan aloitti avautumisen vuonna 2010 mutta syyllistyi viime vuonna etnisiin puhdistuksiin. Kiina ja Venäjä ovat lisänneet sisäistä sortoa mutta lisäksi levittävät huonoa esimerkkiä muihinkin maihin. Euroopan maissa taas populistipuolueet ovat saaneet jalansijaa, raportissa kerrotaan.

Lisäksi kritiikkiä saa Donald Trumpin johtama Yhdysvallat, joka on raportin mukaan hylännyt johtajanroolinsa globaalissa taistelussa vapauden puolesta. Monet eettiset normit hylännyt hallinto on hyökännyt tärkeitä instituutioita vastaan samalla, kun Trump on nimittänyt lähipiiriään johtotehtäviin ja kieltäytynyt edeltäjiensä noudattamista läpinäkyvyyskäytännöistä, raportissa kritisoidaan.

Kiitosta puolestaan saavat esimerkiksi presidentinvaihdon suorittanut Gambia, kansalaisyhteiskunnan ja median tilaa parantanut Ecuador sekä Nepal, jossa pidettiin ensimmäiset uuden perustuslain alaiset vaalit. Lisäksi Suomi, Norja ja Ruotsi saavat raportissa täydet sata pistettä ja monet muut maat yli 90.

Raportissa on mukana 195 maata ja 14 aluetta.

Demokratia politiikkademokratiahallintolaki

Lue myös

Ylös nostettu käsi äänestyksessä

Näkökulma: Demokratia Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemaksi

Kun demokratiaa pidetään itsestään selvänä, se alkaa murentua. Suomen pitäisikin ottaa isompi rooli demokratian puolustajana EU-politiikassaan, kirjoittaa Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen.
Mielenosoittajia Puolan lipun kanssa

Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat

Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.