Uutiset Ruokaturva

Raportti: 113 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista ruokapulasta vuonna 2018 – Yhden ongelman ratkaiseminen auttaisi paljon

Lähes kaksi kolmasosaa akuutista nälästä kärsivistä eli viime vuonna vain kahdeksassa maassa, käy ilmi EU:n ja YK-järjestöjen selvityksestä. Määrä on hieman vähentynyt, mutta miljoonat muut ovat vain askeleen päässä vakavasta ruokakriisistä.
Naisia nuotion äärellä
Imettävät äidit valmistivat elokuussa 2018 EU:n ja WFP:n tuella ravintorikasta ruokaa Gwozan pakolaisleirillä Bornon osavaltiossa Nigeriassa. (Kuva: Samuel Ochai / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin 113 miljoonaa ihmistä 53 maassa kärsi viime vuonna akuutista ruokapulasta. Lähes kaksi kolmasosaa heistä eli vain kahdeksassa maassa: Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa, Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä, selviää tuoreesta raportista.

EU:n, YK:n elintarvike- ja maatalousohjelman (FAO) sekä Maailman ruokaohjelman (WFP) katsauksen mukaan määrä on hieman vähentynyt, sillä vuonna 2017 määrä oli 124 miljoonaa.

Ruokakriiseistä kärsivien määrä on kuitenkin pysynyt viimeisten kolmen vuoden ajan yli sadassa miljoonassa, ja kriisissä olevien maiden määrä on noussut, ne muistuttavat. Lisäksi 143 miljoonaa ihmistä on vain yhden askeleen päässä akuutista nälästä. Tilastotiedon puutteen vuoksi analyysissa ei myöskään ole mukana 13 maan tietoja. Muun muassa Pohjois-Korean ja Venezuelan tiedot puuttuvat.

Tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi muun muassa vähentää sääilmiöiden vaikutuksia, vahvistaa yhteisöjen sietokykyä, voimaannuttaa naisia ja kouluttaa lapsia sekä parantaa maaseudun infrastruktuuria, raportissa listataan.

”Ja yksi asia, joka maailman johtajien on myös tehtävä, on: ottaa vastuu ja auttaa ratkaisemaan nämä konfliktit, juuri nyt”, sanoo WFP:n johtaja David Beasley tiedotteessa.

Raportin mukaan suurin osa akuutista nälästä johtuu juuri konflikteista. Noin 74 miljoonaa nälkäistä elää alueella, jolla on konflikti tai turvattomuutta. Eniten konfliktien aiheuttamasta nälästä kärsitään Afrikan sekä Länsi-Aasian tai Lähi-idän maissa.

29 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta luonnonkatastrofien ja ilmaston takia, useimmat Afrikassa. Lisäksi taloudelliset ongelmat olivat 10,2 miljoonan ihmisen nälän taustalla pääosin Burundissa, Sudanissa ja Zimbabwessa.

Raportissa käsitellään vain akuuttia ruokapulaa, eli henkeä tai elinkeinoja välittömästi uhkaavaa ruokapulaa. Yhteensä maailmassa on yli 820 miljoonaa ihmistä, jotka eivät saa riittävästi ruokaa.

Ruokaturva maatalousruokakonfliktiluonnonkatastrofit

Lue myös

Kasvishampurilainen lähikuvassa

Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla

Konsulttiyhtiön arvion mukaan ”lihaton” liha on valtaamassa alaa lihateollisuudelta muun muassa ympäristötietoisuuden kasvun takia. Se tarkoittaa hyviä uutisia sekä kasvis- että sekasyöjille.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Hana ja saippuoivat kädet

2000-luku on tuonut vessan ja puhtaan veden miljardeille – Silti 144 miljoonaa ihmistä juo yhä käsittelemätöntä pintavettä

Unicefin ja WHO:n uuden raportin mukaan etenkin maaseudun asukkaat jäävät jälkeen vesi- ja sanitaatiopalveluissa. Esimerkiksi käsienpesumahdollisuus puuttuu miljardeilta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.

Luetuimmat