Raportti: 113 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista ruokapulasta vuonna 2018 – Yhden ongelman ratkaiseminen auttaisi paljon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: 113 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista ruokapulasta vuonna 2018 – Yhden ongelman ratkaiseminen auttaisi paljon

Lähes kaksi kolmasosaa akuutista nälästä kärsivistä eli viime vuonna vain kahdeksassa maassa, käy ilmi EU:n ja YK-järjestöjen selvityksestä. Määrä on hieman vähentynyt, mutta miljoonat muut ovat vain askeleen päässä vakavasta ruokakriisistä.

Naisia nuotion äärellä

Imettävät äidit valmistivat elokuussa 2018 EU:n ja WFP:n tuella ravintorikasta ruokaa Gwozan pakolaisleirillä Bornon osavaltiossa Nigeriassa. Kuva: Samuel Ochai / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 113 miljoonaa ihmistä 53 maassa kärsi viime vuonna akuutista ruokapulasta. Lähes kaksi kolmasosaa heistä eli vain kahdeksassa maassa: Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa, Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä, selviää tuoreesta raportista.

EU:n, YK:n elintarvike- ja maatalousohjelman (FAO) sekä Maailman ruokaohjelman (WFP) katsauksen mukaan määrä on hieman vähentynyt, sillä vuonna 2017 määrä oli 124 miljoonaa.

Ruokakriiseistä kärsivien määrä on kuitenkin pysynyt viimeisten kolmen vuoden ajan yli sadassa miljoonassa, ja kriisissä olevien maiden määrä on noussut, ne muistuttavat. Lisäksi 143 miljoonaa ihmistä on vain yhden askeleen päässä akuutista nälästä. Tilastotiedon puutteen vuoksi analyysissa ei myöskään ole mukana 13 maan tietoja. Muun muassa Pohjois-Korean ja Venezuelan tiedot puuttuvat.

Tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi muun muassa vähentää sääilmiöiden vaikutuksia, vahvistaa yhteisöjen sietokykyä, voimaannuttaa naisia ja kouluttaa lapsia sekä parantaa maaseudun infrastruktuuria, raportissa listataan.

”Ja yksi asia, joka maailman johtajien on myös tehtävä, on: ottaa vastuu ja auttaa ratkaisemaan nämä konfliktit, juuri nyt”, sanoo WFP:n johtaja David Beasley tiedotteessa.

Raportin mukaan suurin osa akuutista nälästä johtuu juuri konflikteista. Noin 74 miljoonaa nälkäistä elää alueella, jolla on konflikti tai turvattomuutta. Eniten konfliktien aiheuttamasta nälästä kärsitään Afrikan sekä Länsi-Aasian tai Lähi-idän maissa.

29 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta luonnonkatastrofien ja ilmaston takia, useimmat Afrikassa. Lisäksi taloudelliset ongelmat olivat 10,2 miljoonan ihmisen nälän taustalla pääosin Burundissa, Sudanissa ja Zimbabwessa.

Raportissa käsitellään vain akuuttia ruokapulaa, eli henkeä tai elinkeinoja välittömästi uhkaavaa ruokapulaa. Yhteensä maailmassa on yli 820 miljoonaa ihmistä, jotka eivät saa riittävästi ruokaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia