Uutiset Ruokaturva

Raportti: 113 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista ruokapulasta vuonna 2018 – Yhden ongelman ratkaiseminen auttaisi paljon

Lähes kaksi kolmasosaa akuutista nälästä kärsivistä eli viime vuonna vain kahdeksassa maassa, käy ilmi EU:n ja YK-järjestöjen selvityksestä. Määrä on hieman vähentynyt, mutta miljoonat muut ovat vain askeleen päässä vakavasta ruokakriisistä.
Naisia nuotion äärellä
Imettävät äidit valmistivat elokuussa 2018 EU:n ja WFP:n tuella ravintorikasta ruokaa Gwozan pakolaisleirillä Bornon osavaltiossa Nigeriassa. (Kuva: Samuel Ochai / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin 113 miljoonaa ihmistä 53 maassa kärsi viime vuonna akuutista ruokapulasta. Lähes kaksi kolmasosaa heistä eli vain kahdeksassa maassa: Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa, Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä, selviää tuoreesta raportista.

EU:n, YK:n elintarvike- ja maatalousohjelman (FAO) sekä Maailman ruokaohjelman (WFP) katsauksen mukaan määrä on hieman vähentynyt, sillä vuonna 2017 määrä oli 124 miljoonaa.

Ruokakriiseistä kärsivien määrä on kuitenkin pysynyt viimeisten kolmen vuoden ajan yli sadassa miljoonassa, ja kriisissä olevien maiden määrä on noussut, ne muistuttavat. Lisäksi 143 miljoonaa ihmistä on vain yhden askeleen päässä akuutista nälästä. Tilastotiedon puutteen vuoksi analyysissa ei myöskään ole mukana 13 maan tietoja. Muun muassa Pohjois-Korean ja Venezuelan tiedot puuttuvat.

Tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi muun muassa vähentää sääilmiöiden vaikutuksia, vahvistaa yhteisöjen sietokykyä, voimaannuttaa naisia ja kouluttaa lapsia sekä parantaa maaseudun infrastruktuuria, raportissa listataan.

”Ja yksi asia, joka maailman johtajien on myös tehtävä, on: ottaa vastuu ja auttaa ratkaisemaan nämä konfliktit, juuri nyt”, sanoo WFP:n johtaja David Beasley tiedotteessa.

Raportin mukaan suurin osa akuutista nälästä johtuu juuri konflikteista. Noin 74 miljoonaa nälkäistä elää alueella, jolla on konflikti tai turvattomuutta. Eniten konfliktien aiheuttamasta nälästä kärsitään Afrikan sekä Länsi-Aasian tai Lähi-idän maissa.

29 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta luonnonkatastrofien ja ilmaston takia, useimmat Afrikassa. Lisäksi taloudelliset ongelmat olivat 10,2 miljoonan ihmisen nälän taustalla pääosin Burundissa, Sudanissa ja Zimbabwessa.

Raportissa käsitellään vain akuuttia ruokapulaa, eli henkeä tai elinkeinoja välittömästi uhkaavaa ruokapulaa. Yhteensä maailmassa on yli 820 miljoonaa ihmistä, jotka eivät saa riittävästi ruokaa.

Ruokaturva maatalousruokakonfliktiluonnonkatastrofit

Lue myös

Nainen pitää vohvelia syövää lasta sylissään.

Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille

Aliravitsemusta hoidetaan usein pähkinä- ja maitopohjaisella tuotteilla. Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista vaihtoehtoa, sillä se on halvempi ja sopii paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin.
Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.