Puoli miljoonaa kärsii ruokapulasta ebolan vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puoli miljoonaa kärsii ruokapulasta ebolan vuoksi

YK-järjestöt varoittavat, että maaliskuussa jo yli miljoona ihmistä voi kärsiä ruokapulasta ebolan aiheuttaman maatalouden tuotantovajeen takia.

Noin puolen miljoonan ihmisen ruokaturva on vakavasti heikentynyt ebolan seurauksena Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Ellei ruuansaanti parane radikaalisti, maaliskuussa 2015 nälkäisten määrä voi olla yli miljoona, varoittavat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sekä Maailman ruokaohjelma WFP tuoreessa raportissaan.

Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa kärsittiin kroonisesta ruokapulasta jo ennen ebolaa, mutta rajojen sulkeminen, karanteenit ja metsästyskiellot ovat häirinneet maataloustuotantoa ja ruokamarkkinoita ja vaikeuttaneet näin entisestään ruuansaantia.

Maatalouden työvoimasta on pulaa, sillä moni työntekijä on ebolan pelossa tai siihen sairastuttuaan joutunut jäämään kotiin. Tämän vuoksi esimerkiksi istutus ja kitkeminen on saattanut jäädä tekemättä, järjestöt kertovat.

Ruuantuotanto arvioiden mukaan laskemassa viime vuodesta 3–8 prosenttia kussakin kolmessa maassa, mutta pahimmin ebolasta kärsivillä alueilla tilanne on vaikeampi. Raportin mukaan esimerkiksi Sierra Leonen Kailahunissa, joka on yleensä maan maatalouden tuotteliain alue, riisintuotannon odotetaan laskevan tänä vuonna 17 prosenttia.

Ebolasta kärsivien maiden kansalaisille pitäisikin nyt jakaa siemeniä, lannoitteita ja parempaa teknologiaa tuotannon parantamiseksi, järjestöt sanovat. Moni tarvitsee myös käteistä rahaa tai kuponkeja ruokaa hankkiakseen.

Helmikuussa alkanut ebolaepidemia on Maailman terveysjärjestön viimeisimpien tilastojen mukaan vaatinut lähes 7 000 ihmishenkeä. Vahvistettuja sairastumistapauksia on 18 603.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia