Punainen Risti: Uskomukset vaikeuttavat luonnonkatastrofien torjuntaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Punainen Risti: Uskomukset vaikeuttavat luonnonkatastrofien torjuntaa

Miten vähentää katastrofien mahdollisuutta, jos ihmiset uskovat, että tsunami on jumalan kosto, pohditaan tutkimuksessa.

Kulttuurilla ja ja uskomukset voivat vaikeuttaa erilaisiin katastrofeihin varautumista ja niiltä suojautumista, sanoo Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto IFRC tuoreessa katastrofiraportissaan.

Raportin  mukaan esimerkiksi Intian valtameren tsunamin jälkeen vuonna 2004 Indonesian Acehissa monet uskoivat, että Jumala rankaisi heitä turismin ja öljynporauksen sallimisesta. Samantyyppisiä uskomuksia on havaittu Yhdysvalloissa hurrikaani Katrinan jälkeen.

Uskomukset voivat johtaa toimimattomuuteen: esimerkiksi monilla Tyynenmeren saarilla uskotaan, että omistautuminen Jumalalle on riittävä tapa suojautua ilmastonmuutokselta, raportissa kerrotaan.

Vaikka avustusjärjestöt ovatkin tietoisia uskomuksista, usein oletetaan, että paikalliset ajattelevat samanlaisella logiikalla kuin järjestötkin. Silloin katastrofiriskien ehkäisytyön tuloksetkin voivat olla heikommat, IFRC sanoo.

Raportissa listataan myös vuoden aikana tapahtuneet luonnonkatastrofit sekä niin sanotut teknologiset katastrofit, kuten suuret liikenneonnettomuudet.

Viime vuonna maailmassa tapahtui tilaston mukaan 337 luonnonkatastrofia ja 192 teknologista katastrofia. Luonnonkatastrofien määrä oli pienin kymmeneen vuoteen, ja niissä kuolleiden ihmisten määrä, runsaat 22 000 ihmistä, oli lähes 80 prosenttia vähemmän kuin vuosikymmenen keskiarvo.

Tuhoisin luonnonkatastrofi oli Filippiineille marraskuussa 2013 iskenyt taifuuni Hayan, joka vei lähes 8 000 ihmisen hengen. Teknologisista katastrofeista pahin oli bangladeshilaisen tekstiilitehtaan romahdus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia