Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen

Kiinassa ja Intia on miehiä kymmeniä miljoonia enemmän kuin naisia. Siksi morsiamista on kova pula. ”Naisista on tullut kauppatavaraa, joka on niin kysyttyä, että ihmiset ovat valmiita väkivaltaan sen vuoksi”, kertoo Human Rights Watchin vanhempi tutkija Heather Barr.

Hennatatuoidut kädet rannerenkaissa

Intiassa hindumorsiamet koristautuvat usein muun muassa hennalla. Kuva: Kiersten Chou / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- Maailman runsasväkisimmät valtiot ovat ajautuneet väestökriisiin, joka on seurausta naispulasta. Senkin rankimmat seuraukset kantavat naiset.

Vuoden 2018 arvion mukaan 1,36 miljardin asukkaan Intiassa on 37 miljoonaa miestä liikaa ja 1,42 miljardin asukkaan Kiinassa ylijäämämiehiä on 34 miljoonaa.

”Kun naisten asema on kaukana tasa-arvosta ja yhteiskuntaan on juurtunut patriarkaalinen ajattelu, ei ole ihme, että pariskunnat eivät halua tyttölapsia”, Human Rights Watchin (HRW) vanhempi tutkija Heather Barr sanoo.

Naispula ei lisää naisten arvostusta vaan tuottaa uutta kärsimystä. ”Naisista on tullut kauppatavaraa, joka on niin kysyttyä, että ihmiset ovat valmiita väkivaltaan sen vuoksi”, Barr kertoo.

Sukulaiset usein myyjinä

Kiinan rajalla sijaitsevissa Myanmarin Kachinin ja Shanin osavaltioissa on pitkään ollut levotonta etnisten konfliktien vuoksi. HRW:n mukaan ihmiskauppiaat saalistavat naisia noilla alueilla.

Naisille tarjotaan työpaikkaa ja kuljetusta Kiinaan. Siellä heidät myydään 2 600­–11 400 eurolla kiinalaisperheille, jotka etsivät morsiamia pojilleen.

Kun kaupat on tehty, tyttö saatetaan raiskata saman tien, jotta hän tuottaisi pian jälkeläisen uudelle suvulleen.

Myyjä on usein tytölle tuttu, monesti jopa perheenjäsen. ”Sosiaaliset paineet ja laittomuus ovat kehittyneet niin pitkälle, että ihmiset myyvät omia sukulaisiaan”, Barr sanoo.

830 tyttöä ja tuhat poikaa

Intiassa morsiankauppa on yleisintä pohjoisissa osavaltioissa, kuten Haryanassa, jossa tyttöjä on vain 830 tuhatta poikaa kohti.

YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC:n selvitys kertoo, että jopa 90 prosentissa Haryanan kotitalouksia vaimo on kotoisin toisesta osavaltiosta.

Lähtöalueita olivat Assam, Länsi-Bengali ja Bihar, joiden köyhien kylien asukkaat myyvät tyttöjään ihmiskauppiaille. Jo aviossa olleita tyttöjäkin on myyty uudelleen.

Intian rikostilaston mukaan vuonna 2016 siepattiin liki 34 000 tyttöä avioliittotarkoituksessa. Puolet heistä oli alle 18-vuotiaita.

Vaikutusta yli sukupolvien

Ilmiön pitkän ajan seurauksia ei vielä tunneta, Barr sanoo. ”Emme tiedä, miten se muuttaa yhteisöjä, mutta vaikutus ulottuu yli sukupolvien.”

Hän perää tehokkaampia toimia naiskaupan ehkäisyyn ja torjuntaan. Sukupuolten määrällisen epätasapainon perimmäinen syy on kuitenkin naisten syrjintä, Barr muistuttaa.

Vaikka raskauden keskeyttäminen sukupuolen perusteella on Intiassa laitonta, valikoivia abortteja arvioidaan tapahtuvan 5-7 miljoonaa joka vuosi.

Kiinassa siirtyminen yhden lapsen politiikasta kahden lapsen sallimiseen ei asiantuntijoiden mukaan välttämättä ratkaise epätasapainoa, jos väheksyvä suhtautuminen tyttöihin ja naisiin jatkuu.

”Perusongelma on sukupuolten epätasa-arvo, ja se ratkeaa vain lisäämällä tyttöjen arvostusta”, Barr korostaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia