Puhtaan veden vuosituhattavoite saavutettu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhtaan veden vuosituhattavoite saavutettu

Yli kaksi miljardia ihmistä on päässyt puhtaan veden piiriin vuoden 1990 jälkeen, sanovat YK-järjestöt.

Vuosien 1990 ja 2010 välillä yli kaksi miljardia ihmistä on saatu puhtaan juomaveden piiriin, todetaan Unicefin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemassa raportissa.

Tämä tarkoittaa, että puhtaan veden puutteesta kärsivien ihmisten määrä on puolitettu hyvissä ajoin ennen vuotta 2015, joka oli asetettu tavoitteeksi tälle vuosituhattavoitteelle. Vuoden 2010 lopulla 89 prosentilla maailman väestöstä oli käytössään puhdasta vettä, järjestöt sanovat.

"Tämä on erityisen hyvä uutinen maailman lapsille", sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Lake kuitenkin muistuttaa, että maailmassa on edelleen 783 miljoonaa ihmistä, joilla ei edelleenkään ole puhdasta vettä. Laken mukaan myös edistys riittävän sanitaation turvaamiseksi ei ole vastannut kansainvälisen yhteisön odotuksia.

Raportin mukaan maiden välinen eriarvoisuus on edistyksestä huolimatta kasvanut. Suurin osa vuoden 1990 jälkeisestä edistyksestä mitattiin Intiassa ja Kiinassa. Sen sijaan vain 61 prosentilla Saharan eteläpuolisen Afrikan väestöstä arveltiin olevan puhdasta vettä saatavillaan.

Huolta herättävät myös vähiten kehittyneiden maiden maaseutualueet, joissa vain murto-osa ihmisistä saa puhdasta vettä vesijohdosta tai käyttää asianmukaisia vessoja.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon kehoittaa vastaisuudessa keskittymään näiden köyhimpien ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tukemiseen.

"YK:n yleiskokous on tunnustanut puhtaan veden ja sanitaation elinehdoiksi, joten meidän on varmistettava, että jokainen pääse niihin osallisiksi", Ban sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia