Puhdas energia valloittaa kehitysmaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhdas energia valloittaa kehitysmaita

Kehitysmaissa syntyy vauhdilla uusiutuviin
energianlähteisiin perustuvia hankkeita, jotka hillitsevät
hiilidioksidipäästöjen kasvua.

Kehitysmaissa syntyy vauhdilla uusiutuviin energianlähteisiin perustuvia hankkeita, jotka hillitsevät hiilidioksidipäästöjen kasvua.

Kyse ei ole näpertelystä, sillä esimerkiksi Britanniassa kesäkuussa palkituista hankkeista hyötyy yhdeksän miljoonaa ihmistä kehitysmaissa eri mantereilla. Samalla vältetään 1,9 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt. Se vastaa määrää, jonka 700 000 brittiä aiheuttaa kotioloissa vuodessa.

Bangladeshissa toimiva Grameen Shakti -hanke on asentanut aurinkopaneeleita jo 160 000 talouteen, kun Britanniassa niitä on 2 300 kodissa.

"Aloitimme 1996 muutamalla sadalla asennuksella vuodessa. Nyt teemme 8 000 kuukaudessa. Miljoonan tavoite saavutettaneen jo vuonna 2010 eikä 2015, kuten kaavailimme", Grameen Shaktin edustaja Dipal Barua kertoo.

Yhdestä aurinkopaneelista riittää energiaa useiden lamppujen, tv:n ja radion tarpeisiin jopa viideksi tunniksi. Se mahdollistaa läksyjen teon lapsille ja vaikkapa kauppojen aukiolon iltaisin, Barua jatkaa.

Systeemin hinta on noin 260 euroa, joka peritään ostajalta usean vuoden aikana. Grameen Shaktin palveluksessa on jo 2 000 insinööriä, ja sen vuosimyynti on noussut 20 miljoonaan euroon.

Nepalin kylissä karjanlannasta tuotetaan biokaasua, joka korvaa ruoanlaitossa polttopuun ja valaistuksessa kalliin kerosiinin.

Intiassa vaihdetaan keinokastelupumppujen dieseliä polkuvoimaan tai aurinkoenergiaan, ja kysyntä on roimassa kasvussa.

Uusiutuvaan energiaan perustuvia hankkeita on kehitelty myös useissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa.

Haasteena on nyt "tutkia mahdollisuudet näiden onnistumisten monistamiseen viemällä ne uusiin paikkoihin ja hankkeisiin", palkinnot jakavan Ashden Awards for Sustainable Energy -järjestön ohjelmajohtaja Ben Dixon painottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia