Pikabussijärjestelmä parantaa naisten turvallisuutta Pakistanin Peshawarissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pikabussijärjestelmä parantaa naisten turvallisuutta Pakistanin Peshawarissa

Naisia ahdistellaan Pakistanin joukkoliikenteessä jatkuvasti. Peshawarissa on kehitetty pikabussijärjestelmä, jossa on naisille kiintiöidyt paikat ja halvemmat hinnat. Se on mahdollistanut monen naisen opiskelun ja työssäkäynnin.

Kolme naista värikkäissä kaavuissa selkä kameraan päin.

Joukkoliikenne on ollut Pakistanin naisille epämiellyttävää, jopa vaarallista, sillä säännönmukaisesti he ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun kohteiksi. Peshawarin kaupunkiin on rakennettu pikabussilinja, jossa naiset saavat matkustaa rauhassa. Kuva: Adil Siddiqi / IPS.

(IPS) -- Pakistanin Peshawariin rakennettu kaupungin pikabussijärjestelmä (BRT) hyödyttää ennen muuta naispuolisia opiskelijoita ja työläisiä. Joukkoliikenteestä riippuvaisten naisten täytyi aiemmin käyttää yksityisiä linja-autoja, joissa naiset lähes säännönmukaisesti joutuivat seksuaalisesti ahdistelluiksi ja jotka olivat kalliita sekä hitaita.

”Ennen BRT:tä tytöillä oli valtavia vaikeuksia päästä lukioihin ja yliopistoihin, mutta nyt pääsemme oppilaitoksiimme ja koteihimme ajoissa”, Peshawarin yliopistossa kemiaa opiskeleva Javeria Khan, 21, sanoo.

”Kaksi vanhempaa siskoani joutui jättämään opiskelut kesken kunnollisten kuljetuspalvelujen puuttuessa.”

Peshawar on Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupunki. Maakuntaa pidetään konservatiivisena alueena, jossa useimmat naiset peittävät kasvonsa ulkona liikkuessaan ja välttävät matkustamista miesten kanssa bussissa. Pääkaupungin naisille BRT on osoittautunut siunaukseksi.

BRT:n ilmastoidut, Kiinasta tuodut bussit kulkevat vain niille varattua 27 kilometrin reittiä 3–5 minuutin vuorovälein. Pienin maksu on 10 ja korkein 50 rupiaa (11–57 eurosenttiä).

”Olemme varanneet jokaisesta bussista 25 paikkaa naisille, jotta he eivät kohtaisi mitään häirintää. Bussireitti seurailee päätietä ja tarjoaa palveluksiaan opiskelijoiden lisäksi myös muille ihmisille. Ennen BRT:tä naiset valittivat yksityisten bussien häirinnästä ja korkeista hinnoista. Molemmat seikat estivät naisia matkustamasta. Nyt naisilla on erilliset, turvatut osastot”, BRT:n tiedottaja Umair Khan kertoo.

Naistyöläisten avuksi

Peshawarilainen Palwasha Bibi, 30, uskoo, että BRT on rakennettu auttamaan naistyöläisiä.

”Yksityisistä busseista oli lähes mahdotonta saada istumapaikkaa. Jos sitten onnistui saamaan paikan, lipun hinta oli korkea ja kuljettajat olivat haluttomia ajamaan nopeasti ja viivyttelivät pysäkeillä, sillä he odottivat lisää matkustajia eli lisää ansioita”, tekstiilitehtaassa työskentelevä Bibi kertoo.

”Minä ja kollegani tulimme usein tehtaaseen myöhässä ja menetimme osan palkastamme. Nyt me tulemme perille 15 minuuttia ennen työajan alkamista, sillä BRT noudattaa tiukkaa aikataulua. Se pysähtyy asemilla vain 20 sekuntia”, Bibi sanoo.

Peshawarin Islamia Collegessa lääketiedettä opiskeleva Naureena Shah sanoo BRT:n mahdollistaneen hänen opintonsa.

”Vanhempani olivat pyytäneet minua lopettamaan opiskelun, sillä meillä oli niin paljon ongelmia matkustamisen kanssa. BRT on auttanut minua jatkamaan opintojani, nyt saavun ajoissa collegeen ja palaan kotiinkin hyvissä ajoissa. Vanhempani eivät enää vastusta opintojani, sillä he itsekin käyttävät BRT:tä ostoksilla käymiseen ja sen sellaiseen”, Shah sanoo.

Myös miehet hyötyvät

Myös miehet hyötyvät pikalinjasta. Kauppias Muhammad Zaheer, 31, käytti ennen vuokramoottoripyörää töihin päästäkseen. Se oli kallista ja aikaa vievää.

”Ruuhkien takia tapahtui usein myös pieniä onnettomuuksia. BRT:n reitillä ei ole tarpeettomia pysähdyksiä eikä muuta liikennettä, joten onnettomuuksia ei tapahdu. Lisäksi hinta on hyvin alhainen”, Zaheer kehuu.

”Työnjohtajamme on hyvin tyytyväinen, kun saavun kauppaan jo ennen työajan alkamista, kuten toistakymmentä työtoverianikin.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia