Perunaa vaalitaan taas kotiseudullaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perunaa vaalitaan taas kotiseudullaan


Parhaillaan vietetään YK:n julistamaa perunan vuotta ja mukulakasvin
merkitys on kasvussa maailmaa koettelevan ruokakriisin vuoksi. Alkuperäisten perunalajikkeiden viljely on elpynyt perunan kotialueella Perun Andeilla.

Parhaillaan vietetään YK:n julistamaa perunan vuotta ja mukulakasvin merkitys on kasvussa maailmaa koettelevan ruokakriisin vuoksi. Alkuperäisten perunalajikkeiden viljely on elpynyt perunan kotialueella Perun Andeilla.

Lautasellinen erikokoisia, -muotoisia ja -värisiä perunoita toivottaa vieraat tervetulleiksi Huamaan, joka sijaitsee 4 500 metrin korkeudessa Cuzcon alueella Perun Andeilla.

Alueella kasvatetaan kahtasataa alkuperäistä perunalajiketta, paikallista suojeluhanketta johtava Rafael Pilco kertoo.

Parhaillaan vietetään YK:n julistamaa perunan vuotta ja mukulakasvin merkitys on kasvussa maailmaa koettelevan ruokakriisin vuoksi.

Perunanviljelyn arvioidaan alkaneen yli 8 000 vuotta sitten täällä Cuzcon ja Boliviaan ulottuvan ylätasangon välisellä alueella, jonka tutkijat ovat määritelleet perunan alkukodiksi.

Perunat kaupaksi huippuhotelliin

Huamassa asuu 120 perhettä, joista 40 on omistautunut perunan monimuotoisuuden vaalimiselle. Loput hoitavat karjaa ja kasvattavat perunan ohella muitakin kasveja.

"Istutamme perunat täydenkuun aikaan, muuten taudit iskevät ja sato jää huonoksi", ketsuankielinen Pilco kertoo.

Huaman perunansuojelijat ovat kolmen vuoden ajan toimittaneet yhteensä 20 000 kiloa laatutuotteitaan kahteen Cuzcon parhaaseen hotelliin.

Inkat aloittivat alkuperäisten perunalajikkeiden vaalinnan, joka on jatkunut Andeilla vuosisatojen ajan.

Monimuotoisuus oli kuitenkin välillä katoamassa tautien ja tuholaisten sekä markkinoiden vaatimusten vuoksi. Ostajat halusivat uusia, entistä satoisampia risteytyksiä perinteisten lajikkeiden sijaan.

Huamassa perinteitä vaali enää neljä perhettä ennen kuin uusi herätys tuli kymmenisen vuotta sitten.

Asukkaiden mukaan sysäyksen antoi yhteisöjen elämän yleinen piristyminen, kun laajalle levinnyttä liiallista alkoholinkäyttöä alettiin suitsia.

"Alkoholi aiheutti lasten aliravitsemusta, koska vanhemmat eivät ruokkineet heitä. Myös perheväkivalta oli yleistä", yhteisön johtajiin kuuluva Gregorio Barrientos kertoo.

Nyt jokainen pienenkin ryypyn nauttija joutuu maksamaan 35 euron sakon, hän jatkaa.

Peruna on Perussa kansallinen ylpeys

Camilo Huaracan, 48, perhe kuuluu alkuperäisiin perunansuojelijoihin. Hänen pellollaan kasvaa nyt 150 lajiketta.

"Suojelu on perintöä isovanhemmiltani. Aiemmin minulla oli vain 60 lajiketta mutta laajensin valikoimaani vaihtamalla toisten kanssa siemeniä alan messuilla", Huaraca kertoo.

Kansalaisjärjestöt pitävät perunanäyttelyitä, joissa eri puolilta maata saapuvat viljelijät kilpailevat tuotteillaan.

Kesäkuussa Perun maatalousministeriö palkitsee 35 perunansuojelussa kunnostautunutta perhettä.

Perulla on maailman laajin perunapankki. Sinne on talletettu 5 000 Andien alueen lajiketta, joista yli puolet on kotoisin Perusta. Pankkia ylläpitää hallituksesta riippumaton Kansainvälinen perunakeskus.

Perun valtion maatalouden uudistamislaitos tekee myös yhteistyötä huamalaisten kanssa.

"Haluamme vaihtaa tietoja viljelijäyhteisöjen kanssa, jotta niiden työ ja markkinoille pääsy helpottuisi", laitoksen agronomi Ladislao Palomino sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia