Pelko ajaa Burman pakolaisia haaksirikkojen Bengalinlahdelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelko ajaa Burman pakolaisia haaksirikkojen Bengalinlahdelle

Ainakin 50 pakolaisen pelätään hukkuneen viime viikolla Burman länsirannikon edustalla tapahtuneessa onnettomuudessa.

Ainakin 50:n pelätään hukkuneen viime viikolla Burman länsirannikon edustalla, kun rohingya-pakolaisia kuljettanut vene haaksirikkoutui, kertovat uutistoimistot. Onnettomuus tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun YK oli esittänyt huolensa kohta päättyvän sadekauden jälkeisestä mahdollisesta joukkomaanpaosta.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Bangladeshiin matkalla olleesta veneestä pelastui vain kymmenkunta ihmistä. Hukkuneiden joukossa kerrotaan olleen lapsia ja vauvoja. Veneen matkaanlähtöä edelsivät jälleen puhjenneet väkivaltaisuudet Burman islaminuskoisen rohingya-vähemmistön ja buddhalaisen rakhini-valtaväestön välillä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on nyt huolissaan, että sadekauden päättyminen lähiviikkoina käynnistää uuden ihmisten salakuljetusaallon onnettomuuksineen. Viime kesän jälkeen arviolta kymmenet tuhannet Burmassa vainotut royhingyat ovat paenneet veneteitse, ja jo ennen viime viikkoista onnettomuutta vähintään 400 venepakolaisen arvellaan hukkuneen alueella tänä vuonna.

"Veneellä lähteminen oli rohingyoille toisinaan ainoa mahdollisuus paeta Myanmarista [Burmasta]. Ilman kansallisuutta tai matkustuspapereita heidän on vaikea ylittää rajaa maateitse pidätyksen ja vangitsemisen pelossa", UNHCR:n edustaja Dan McNorton toteaa.

Burmassa jo puolitoista vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet rakhinien ja rohingyojen välillä ovat vaatineet tähän mennessä 240 ihmisen hengen ja 250 000 on paennut kotoaan. Uhreista suurin osa on ollut royhingoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia