Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pelastakaa Lapsilta siirtolaisten pelastusalus Välimerelle

Järjestö pyrkii pelastamaan siirtolaisia ja pakolaisia, joita on tänä vuonna hukkunut lähes 20 prosenttia viime vuotta enemmän.
(Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Kansainvälinen lasten oikeuksien järjestö Pelastakaa Lapset aikoo aloittaa uuden siirtolaisten ja pakolaisten pelastusoperaation Välimerellä. Järjestö aikoo lähettää vesille syyskuusta alkaen oman aluksensa, jonka tarkoituksena on etsiä ja pelastaa Eurooppaan saapuvia siirtolaisia ja pakolaisia.

"Lähdemme merelle, koska uskomme, että viranomaisten ja avustusjärjestöjen merkittävästä työstä huolimatta operaatiomme antaa arvokkaan lisän operaatioihin, joiden tarkoituksena on pelastaa ihmishenkiä", kertoo järjestön väliaikainen toimitusjohtaja Tanya Steele.

Eurooppaan oli Välimeren kautta saapunut viime sunnuntaihin mennessä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan lähes 270 000 ihmistä. Pääosa heistä on saapunut Italiaan ja Kreikkaan. Vaikka määrä on hieman vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, kuolleiden määrä on noussut lähes 20 prosenttia yli 3 100:aan.

Pelastakaa Lapset on erityisen huolissaan Italiaan saapuvista alaikäisistä, joiden määrä on tänä vuonna kasvanut yli 15 000:een. Heistä ilman vanhempiaan saapuu noin 90 prosenttia, kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Tarkoituksena on tunnistaa heidän tarpeensa jo heidän päästessään laivaan, järjestö kertoo.

Pelastakaa Lasten aluksen on määrä pystyä pelastamaan kerrallaan noin 300 ihmistä. Sen mukana on kaksi kumivenettä, ja henkilökuntaan kuuluu muun muassa terveydenhuollon ja lastensuojelun ammattilaisia. Aluksen lähettämisestä pelastusoperaatioihin vastaa Italian rannikkovartiosto, joka tällä hetkellä koordinoi Välimeren pelastusoperaatioita.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuus Italia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.
Italian lippu valkoisen rakennuksen edessä

Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä

Italia on jälleen kiristänyt lainsäädäntöään, joka koskee Välimerellä partioivia pelastusaluksia. Päätös tehtiin, vaikka Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on tänä vuonna vähentynyt tuntuvasti.
Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa