Patria valmistelee massiivista asekauppaa Saudi-Arabiaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Patria valmistelee massiivista asekauppaa Saudi-Arabiaan

Arabian niemimaan diktatuurista on tulossa yksi Suomen suurimmista asevientimaista, kertoo SaferGlobe Finland.

Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin tekemän selvityksen mukaan suomalainen puolustusteollisuuskonserni Patria on valmistelemassa 150 miljoonan euron kranaatinheitinkauppoja Saudi-Arabiaan. Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän myynti toteutetaan Yhdysvaltojen hallitusta välikätenä käyttäen, verkosto sanoo.

SaferGlobe Finlandin arvion mukaan kaupan arvo vastaa Suomen kahden vuoden keskimääräistä asevientiä ja nostaa Saudi-Arabian Suomen 2000-luvun kolmen suurimman asevientimaan joukkoon. Muut kaksi ovat Puola ja Ruotsi.

Patria on aloittanut kaupan toteutuksen ilman puolustustarvikkeiden vientilupaa, mikä on ongelmallista parlamentaarisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluvan asekauppapolitiikan kannalta, verkoston asevientiasiantuntija Jarmo Pykälä toteaa.

Kranaatinjärjestelmä on yksi Patrian päätuotteista, jonka "keveys ja joustavuus mahdollistavat tulitukiaseistuksen hyödyntämisen erilaisissa käyttötarpeissa vastaten näin uusien markkina-alueiden ja asiakkaiden tarpeisiin", yritys sanoo markkinointimateriaaleissaan.

Markkina-alueena tiukkaa islamilaista sharia-lakia noudattava Saudi-Arabia on yksi maailman vähiten demokraattisista maista, jossa ei noudateta kansainvälisiä normeja muun muassa naisten aseman, kokoontumisvapauden tai kidutuksen osalta. Tämän kevään aikana Saudi-Arabian turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet väkivaltaisesti mielenosoituksia niin kotimaassaan kuin Bahrainissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia