Patria valmistelee massiivista asekauppaa Saudi-Arabiaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Patria valmistelee massiivista asekauppaa Saudi-Arabiaan

Arabian niemimaan diktatuurista on tulossa yksi Suomen suurimmista asevientimaista, kertoo SaferGlobe Finland.

Saudi-Arabian armeijaa on kevään aikana syytetty ihmisoikeusrikkomuksista Bahrainissa (Kuva: Omar Chatriwala / cc 2.0).

Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin tekemän selvityksen mukaan suomalainen puolustusteollisuuskonserni Patria on valmistelemassa 150 miljoonan euron kranaatinheitinkauppoja Saudi-Arabiaan. Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän myynti toteutetaan Yhdysvaltojen hallitusta välikätenä käyttäen, verkosto sanoo.

SaferGlobe Finlandin arvion mukaan kaupan arvo vastaa Suomen kahden vuoden keskimääräistä asevientiä ja nostaa Saudi-Arabian Suomen 2000-luvun kolmen suurimman asevientimaan joukkoon. Muut kaksi ovat Puola ja Ruotsi.

Patria on aloittanut kaupan toteutuksen ilman puolustustarvikkeiden vientilupaa, mikä on ongelmallista parlamentaarisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluvan asekauppapolitiikan kannalta, verkoston asevientiasiantuntija Jarmo Pykälä toteaa.

Kranaatinjärjestelmä on yksi Patrian päätuotteista, jonka "keveys ja joustavuus mahdollistavat tulitukiaseistuksen hyödyntämisen erilaisissa käyttötarpeissa vastaten näin uusien markkina-alueiden ja asiakkaiden tarpeisiin", yritys sanoo markkinointimateriaaleissaan.

Markkina-alueena tiukkaa islamilaista sharia-lakia noudattava Saudi-Arabia on yksi maailman vähiten demokraattisista maista, jossa ei noudateta kansainvälisiä normeja muun muassa naisten aseman, kokoontumisvapauden tai kidutuksen osalta. Tämän kevään aikana Saudi-Arabian turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet väkivaltaisesti mielenosoituksia niin kotimaassaan kuin Bahrainissa.

Lisää uusi kommentti