Pandemia kiihdytti toimittajavainoa Brasiliassa – Presidentti Bolsonaro yllyttää kansaa vihaamaan mediaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pandemia kiihdytti toimittajavainoa Brasiliassa – Presidentti Bolsonaro yllyttää kansaa vihaamaan mediaa

Brasilia on aina ollut vaarallinen maa journalisteille, mutta koronapandemia ja presidentti Jair Bolsonaron aggressiiviset puheet ovat kärjistänyt tilanteen äärimmilleen.

Naisia mielenosoituksessa, etualan naisella kädessään megafoni.

Brasiliassa naiset kampanjoivat vuonna 2018 sitä vastaan, että äärioikeistolainen Jair Bolsonaro valittaisiin presidentiksi. Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS.

(IPS) – Brasilian presidentiksi tammikuussa 2019 noussut Jair Bolsonaro esiintyy mediassa ja somessa usein vihaa ja väkivaltaa uhkuvana. Raivon kohteina ovat journalistit ja viestimet, joita hän syyttää valheiden levittämisestä.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön mukaan Bolsonaron hallinto – presidentti, ministerit ja kansanedustajat – hyökkäsi vuoden 2021 alkupuoliskolla 331 kertaa toimittajia ja mediaa vastaan. Tapauksista 293 kirjattiin Bolsonaron perheen kontolle: kärjessä oli presidentti itse, ja häntä seurasivat hänen poliitikkoina toimivat poikansa Flavio, Eduardo ja Carlos.

Jo vuonna 2020 hyökkäykset mediaa vastaan lisääntyivät 168 prosenttia edellisvuodesta. Samaan aikaan yltyi koronapandemia, josta johtuvia kuolemia on tilastoitu Brasiliassa jo yli 600 000.

Bolsonaron hallitus raivoaa pääasiassa sosiaalisessa mediassa mutta myös julkisissa esiintymisissä. Pääkohteisiin kuuluva tv-kanava Globo raportoi säännöllisesti koronasta ja sen vaatimista uhreista. Bolsonaro on uhannut evätä kanavalta lähetystaajuuden vuonna 2022.

Itsesensuuri lisääntyy

Hallituksen vihamielinen asenne on saanut osan väestöstä tuntemaan suurta epäluottamusta journalisteja kohtaan. Se ilmenee aggressiivisena käytöksenä, jolle on presidentin lupa, Folha de Sao Paulo -lehden toimittaja Patrícia Campos Mello selittää.

Kasvava jännitys on johtanut toimittajamurhiin ja siihen, että brasilialainen yhteiskunta on alkanut pitää mediaan kohdistuvaa väkivaltaa laillisena ja normaalina. Journalismin esteeksi on noussut se, että ennen kuin kirjoitamme jutun, joudumme miettimään, mitä siitä voi seurata, Campos Mello jatkaa.

Bolsonaron leiri vihaa erityisesti naistoimittajia. Campos Mello joutui hyökkäyksen kohteeksi jo vuoden 2018 vaalikampanjan aikana, kun Jair ja Eduardo Bolsonaro väittivät, että hän maksaa seksillä uutisvinkeistä. Campos Mello haastoi heidät oikeuteen.

Naistoimittajia vastaan hyökätään aggressiivisemmin kuin miehiä ja monesti työhön liittymättömissä asioissa. Somessa vyöryy vihaviestejä ja jopa tappouhkauksia. Hurjimmaksi meno kiihtyy mustien ja transsukupuolisten naisten kohdalla, Campos Mello kuvaa.

Vainoharhan vallassa

Naistoimittajien perustaman tutkivan journalismin uutistoimiston Agencia Públican johtaja Andrea Dip muistuttaa, että Brasilia on aina ollut vaarallinen maa journalisteille, mutta korona on kärjistänyt tilanteen äärimmilleen. Hän ottaa esimerkiksi sen, miten toimittajia kohdeltiin pandemian ensi kuukausina, kun Bolsonaro piti lehdistötilaisuuksia virka-asuntonsa edustalla.

Bolsonaron kannattajat kävivät fyysisesti toimittajien kimppuun, ja presidentti hyökkäsi mediaa vastaan pönkittääkseen asemaansa. Tärkeimmät viestimet lopettivat tilaisuuksissa käymisen, Dip kertoo.

Pandemia vahvisti ajatusharhaa, jonka mukaan media vainoaa jatkuvasti Bolsonaron hallitusta, koska paljastamme asioita, jotka se haluaa salata, Campos Mello jatkaa.

Brasilian viestintäministeriö aloitti viime vuonna kampanjan, jossa julkistetaan koronasta toipuneiden määrä mutta ei tautiin kuolleita.

Hallitus haluaa antaa kuvan, ettei kyse ole erityisen vakavasta pandemiasta. Siksi se ampuu viestintuojaa ja syyttää mediaa valeuutisista Donald Trumpin tapaan, Campos Mello sanoo.

Dipin mukaan seuraukset ovat pahimpia mahdollisia, kun kansa ei usko koronakuolemiin ja väheksyy turvatoimia.

Median asennemuutos

Brasilia putosi tänä vuonna neljä pykälää RSF:n lehdistönvapausindeksissä. Sen sijoitus on nyt 111/180.

Patrícia Campos Mello näkee valonpilkahduksena voittonsa käräjillä Jair ja Eduardo Bolsonaroa vastaan. On hyvä merkki, kun kaksi tuomaria sanoo, etteivät Bolsonarot ja ministerit voi puhua toimittajista mitä tahansa.

Campos Mello tietää olevansa etuoikeutettu, koska hänellä on työnantajansa tuki – vapaana toimittajana hän tuskin pystyisi haastamaan presidenttiä.

Andrea Dipin mukaan Brasilian toimittajat ovat oppineet uusille tavoille.

Varsinkin valtamediassa tapahtui asennemuutos, kun se lopetti presidentin järjettömien puheiden raportoinnin ja keskittyi paljastamaan, milloin hän valehtelee.

 

Juttua muokattu 19.11 klo 10.20: korvattu termi "transseksuaalisten" termillä "transsukupuolisten".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia