Pakolaislapset poissa koulusta viisi kertaa muita todennäköisemmin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaislapset poissa koulusta viisi kertaa muita todennäköisemmin

Koulunkäynti suojaa esimerkiksi pakkoavioliitolta, mutta pakolaislasten on usein vaikea päästä kouluun.

Vain puolet maailman pakolaislapsista käy alakoulua ja vain neljäsosa pakolaisnuorista toisen asteen koulua, kertovat YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sekä pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa katsauksessaan (pdf).

Katsauksen mukaan pakolaislapset ovat noin viisi kertaa todennäköisemmin poissa koulusta kuin muut lapset. Maiden välillä on kuitenkin suuria eroja: esimerkiksi Egyptissä tietyillä pakolaisalueilla jopa 80 prosenttia lapsista aloittaa koulun mutta Etiopiassa vain 50 prosenttia. Toisen asteen koulutusta on vielä vaikeampi saada. Esimerkiksi Keniassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa alle viisi prosenttia 12–17-vuotiaista pakolasista aloittaa koulun, katsauksessa kerrotaan.

"Pakolaisia on ennennäkemätön määrä, mikä asettaa valtavia paineita koulutusjärjestelmille. Näille lapsille ja nuorille koulutus on kuitenkin erityisen tärkeää: pelkästään olemalla koulussa he saavat paremman suojan ihmiskaupalta, laittomalta adoptiolta, lapsiavioliitolta, seksuaaliselta riistolta ja pakkotyöltä", sanoo Irina Bokova, Unescon pääjohtaja.

Esimerkiksi Pakistanissa on katsauksen mukaan havaittu, että pakolaistytöt menevät usein naimisiin ja tulevat raskaiksi. Jopa 90 prosenttia heistä keskeyttää koulun.

Järjestöt vaativat avunantajia varmistamaan, että myös pakolaiset otetaan mukaan kansallisiin koulutussuunnitelmiin ja heidän koulutuksestaan kerätään kattavammin tietoa. Se on kuitenkin vaikeaa.

"Se vähä, mikä tiedetään, tiedetään usein leirien asukkaista, mutta yli puolet maailman pakolaisista elää kaupungeissa, jossa tietoa on vielä vähemmän. Meidän on tiedettävä, keitä he ovat, mitä he ovat kokeneet ja vastaammeko tehokkaasti heidän tarpeisiinsa", sanoo Unescon koulutusraportin tekoa johtava Aaron Benavot.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia