Pakolaisia viime vuonna ennätysmäärä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisia viime vuonna ennätysmäärä

Maailman suurin pakolaisten vastaanottajamaa on Pakistan, käy ilmi UNHCR:n raportista.

(Kuva: BBC World Service / cc 2.0)

4,3 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodistaan viime vuonna, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n raportista selviää. Pakenijoista 800 000 suuntasi ulkomaille.

Raportin mukaan kyseessä oli ennätyssuuri määrä sitten vuoden 2000. Taustalla on muun muassa syksyllä 2010 Norsunluurannikolla alkanut konflikti. Se aloitti humanitaaristen kriisien sarjan, jonka seurauksena pakolaisten määrä kasvoi.

Viime vuonna puolestaan kuohui esimerkiksi Sudanissa ja Libyassa, joista paettiin ihmisoikeusrikkomuksia ja väkivaltaa. Samaan aikaan kuivuus lisäsi somalialaisten pakolaisten määrää. Vuoden aikana 300 000 somalialaista joutui jättämään kotimaansa.

Raportti pitää huolestuttavana sitä, että pakolaisten vuosittainen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut nousussa. Lisäksi pakolaiset joutuvat jäämään pitkiksi ajoiksi odottamaan ratkaisua ja elämään pakolaisleireillä tai kaupungeissa vaikeissa olosuhteissa.

Suurin osa maailman pakolaisista jää naapurimaihin. Sen takia esimerkiksi Pakistan on pakolaisten vastaanottajamaana tilaston kärjessä: maassa on 1,7 miljoonaa pakolaista. Toisena on Iran, jossa on noin 886 000 pakolaista. Suomessa pakolaisstatus oli raportin mukaan vuoden 2011 lopussa 9 175 ihmisellä.

Lisää uusi kommentti