Pakolaisia pelastaneesta syyrialaisuimarista YK:n hyväntahdonlähettiläs | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisia pelastaneesta syyrialaisuimarista YK:n hyväntahdonlähettiläs

Yusra Mardini veti perässään rikkoutunutta pakolaisvenettä ja pelasti sisarensa kanssa 20 ihmisen hengen. Nyt hän edustaa YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää.

Yusra Mardini, 19, on UNHCR:n nuorin hyväntahdolähettiläs. (Kuva: UN Photo / Rick Bajornas)

Syyrialainen Yusra Mardini on valittu YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n hyväntahdonlähettilääksi. Mardini on puhunut pakolaisten puolesta useilla kansainvälisillä foorumeilla ja tullut tunnetuksi myös Rion olympialaisten pakolaisjoukkueesta.

"Yusra on syvästi inspiroiva nuori nainen. Voimallisen tarinansa kautta hän edustaa yli kymmenen miljoonan nuoren pakolaisen toiveita, pelkoja ja valtavaa potentiaalia", toteaa YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiedotteessa.

YK:n hyväntahdonlähettiläät ovat yleensä julkisuuden henkilöitä, jotka sitoutuvat levittämään sanomaa YK:n tavoitteista ja toiminnasta. 19-vuotias Mardini on UNHCR:n nuorin lähettiläs. Hän oli vähällä menettää henkensä pakomatkalla Damaskoksesta Turkin kautta Kreikan Lesboksen saarelle, kun pakolaisvene, jossa hän matkusti, hajosi. Hän ui tunteja siskonsa kanssa vetäen perässään venettä ja pelasti 20 pakolaista.

Eurooppaan saapumisensa jälkeen Mardini on puhunut pakolaisten puolesta useilla kansainvälisillä foorumeilla ja tavannut maailman johtajia, muun muassa paavin ja Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman.

"Olen innokas jatkamaan viestin lähettämistä siitä, että pakolaiset ovat vain normaaleja ihmisiä, jotka elävät traumaattisissa ja tuhoisissa olosuhteissa ja pystyvät uskomattomiin asioihin, mikäli heille vain annetaan mahdollisuus", hän sanoo.

Mardini opiskelee nykyisin Saksassa ja harjoittelee vuonna 2020 pidettäviä Tokoin olympialaisia varten.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia