Pakolaisennätykset rikkoutumassa tänä vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisennätykset rikkoutumassa tänä vuonna

Pakolaisten määrä on ylittämässä ensimmäistä kertaa 60 miljoonaa.

Vuosi 2015 ylittää todennäköisesti kaikki aiemmat pakolaisuuden ennätykset, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa raportissaan.

Kuluvan vuoden ensimmäistä puoliskoa tarkastelevan tilaston mukaan sekä kansainvälinen pakolaisuus, maiden sisäinen pakolaisuus että turvapaikanhakijoiden määrä ovat nousseet merkittävästi.

Maailman kansainvälisten pakolaisten määrä ylitti 20 miljoonaa kesäkuun lopussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1992. Samaan aikaan maan sisäisten pakolaisten määrä nousi edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna kahdella miljoonalla 34 miljoonaan. Turvapaikkahakemusten määrä taas nousi peräti 78 prosenttia lähes miljoonaan.

Pakolaiseksi joutui vuoden ensimmäisellä puolella lähes 840 000 ihmistä. Suurin yksittäinen syy on Syyria, mutta vaikka sitä ei laskettaisi mukaan, pakolaisuus olisi globaalisti silti kasvussa, raportissa todetaan. Samaan aikaan myös pakolaisten paluu kotimaihinsa on  vähäisintä yli 30 vuoteen.

Vuoden ensimmäisen puoliskon perusteella näyttää siltä, että tänä vuonna koko pakolaismäärä nousee yli 60 miljoonan ensimmäistä kertaa. Tämä tarkoittaisi, että jokaista 122:ta ihmistä kohti yksi on pakolaisena, UNHCR toteaa.

"Koskaan aiemmin ei ole ollut suurempaa tarvetta suvaitsevaisuudelle, myötätunnolle ja solidaarisuudelle sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat menettäneet kaiken", sanoo YK:n pakolaiskomissaari António Guterres UNHCR:n tiedotteessa.

Dramaattisesta tilanteesta huolimatta vuoden 2015 alku on ollut myös ennennäkemättömän anteliaisuuden aikaa, raportissa todetaan. Eniten pakolaisia on tällä hetkellä Turkissa, 1,84 miljoonaa. Uusia turvapaikkahakemuksia puolestaan vastaanotti eniten Saksa, 159 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia