Pakistanissa käydään teatterin avulla poliorokoteskeptisyyden kimppuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanissa käydään teatterin avulla poliorokoteskeptisyyden kimppuun

Pakistan on toinen niistä kahdesta maasta, joissa yhä esiintyy poliovirusta kotoperäisenä. Polion kurittamassa Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa esitetään nyt teatteria, jonka tarkoituksena on saada skeptiset vanhemmat rokotuttamaan lapsensa.

Neljä ihmistä mikrofonien edessä lavalla.

Ammattinäyttelijöiden esittämät ja vetoavia tarinoita kertovat näytelmät on otettu välineiksi, kun pakistanilaisia vanhempia taivutellaan luopumaan rokotusvastaisuudestaan ja sallimaan lastensa rokottamisen poliota vastaan. Kuva: Ashfaq Yusufzai / IPS.

(IPS) -- Pakistanissa on alettu järjestää teatterinäytöksiä, joilla edistetään rokotusten ottamista. Näytelmillä taivutellaan vastahakoisia vanhempia sallimaan lastensa rokotukset.

Erityisesti poliota vastaan rokottaminen on tärkeää, sillä Pakistan on toinen maailman kahdesta maasta, joissa poliovirusta esiintyy kotoperäisenä.

”Vuonna 2022 Pakistanissa rekisteröitiin 20 poliotapausta. Tänä vuonna on havaittu yksi tartunnan saanut lapsi. Useimmat poliodiagnoosin saaneista lapsista ovat rokottamattomia vanhempien rokotusvastaisuuden vuoksi”, kertoo tohtori Jamshed Khan.

Pakistan pyrkii jakamaan poliorokoteannoksen 35 miljoonalle lapselle joka vuosi ovelta ovelle -kampanjoissa. Noin 500 000 jää kuitenkin ilman vanhempien rokote-epäilyjen takia.

Teatteri vakuuttaa 

Monet vanhemmat ovat vastahakoisia rokotuttamaan lapsensa, koska he uskovat, että poliorokotustipat ovat länsimaiden juoni muslimien lukumäärän vähentämiseksi. Rokotteen uskotaan tekevän impotentiksi ja hedelmättömäksi.

Viime vuonna Pakistanin kaikki poliotapaukset löydettiin Khyber Pakhtunkhwan maakunnasta. 

Maakunnassa on yritetty keksiä innovatiivisia tapoja puuttua rokotekielteisyyteen. Viimeisin konsti ovat teatteriesitykset, joita järjestetään yhteistyössä Voice of America Deewa -uutiskanavan kanssa. Tarkoituksena on viestiä, että rokotuksilla suojellaan lapsia ja ehkäistään sairauksia.

”Tänään saimme erittäin myönteisen viestin rokotuksista. Hallitus ja maailman terveysjärjestö ovat hyväksyneet lapsille annetut poliotipat, ja ne ovat ihmisille turvallisia”, näytelmän nähnyt kymppiluokkalainen Farman Ali, 16, kertaa oppimaansa.

”Aiemmin olin rokotuksia vastaan, mutta nyt haluan levittää naapurustooni tietoa rokotusten tärkeydestä.”

Ali käy koulua Swatin alueella, jossa polioviruksia on löydetty viemärivesistä.

Uskonoppineet apuun

Näytelmässä Toivon matka kokeneet näyttelijät esittävät opettajia, oppilaita, rokottajia ja polion vammauttamia lapsia, jotka varoittavat vanhempia rokotusten kaihtamisen vaaroista.

”Ennen Swatia olemme esittäneet näytelmiä muilla alueilla. Teatteri vaikuttaa, ja aiemmin rokotetipoista kieltäytyneet vanhemmat sallivat nyt lastensa rokottamisen”, kirjoittaja Noorul Bashar Naveed sanoo.

”Draamassa näytämme yleisölle ihmisiä, jotka ovat vammautuneet siksi, ettei heitä ole rokotettu. Vakuutamme katsojat, että rokotukset suojelevat lapsia taudeilta. Pyrimme edistämään koululaisten rokotuksia sekä korostamaan opettajien roolia henkisinä johtajina tiellä koko yhteisön rokottamiseen, jotta tarttuvien tautien leviäminen estettäisiin”, Naveed selittää.

Viesti on selvä: rokotus hyödyttää lapsia ja vanhempien täytyy täyttää uskonnollinen ja moraalinen velvollisuutensa varjelemalla heitä estettävissä olevilta taudeilta.

”Yritämme parhaamme pyyhkiäksemme pois väärät käsitykset rokotuksista”, Naveed sanoo.

Kaksituntisessa näytelmissä on mukana myös viestejä uskonoppineilta, jotka selittävät, että islamin mukaan vanhempien täytyy varjella lapsiaan taudeilta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia