Uutiset Terveys

Paiserutto leviää uusilla alueilla Kongossa – Mustana surmana tunnettua tautia voi hoitaa antibiooteilla, mutta köyhyys estää monia saamasta hoitoa

Rutto leviää Kongon Iturin maakunnassa etenkin köyhyyden ja pakolaisuuden vuoksi. Nyt tautia leviää alueilla, joissa sitä ei ole nähty aikoihin.
Vihreitä kukkuloita ilmasta kuvattuna.
Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitseva Iturin maakunta on harvoja alueita, joilla paiseruttoa vielä esiintyy. (Kuva: Abel Kavanagh / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0)

Kongon demokraattisessa tasavallassa on nähty viime kuukausina paiseruttotapauksia alueilla, joilla tautia ei ole nähty yli vuosikymmeneen, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Sen mukaan maan itäosissa sijaitsevassa Iturin maakunnassa kolmella alueella on löytynyt 490 ruttotapausta vuosina 2020–2021. 20 ihmistä on kuollut tautiin. Yhteensä koko maakunnassa on ollut 578 tapausta ja 44 kuolemaa.

”Todella huolestuttava asia tässä on, että ruttotapauksia on raportoitu alueilla, joilla ei ole ollut tapauksia yli 15 vuoteen, ja monia muita tapauksia alueilla, joilla niitä on ollut aiemmin vain vähän tai ei lainkaan”, sanoo Unicefin kenttäneuvonantaja Izzy Scott Moncrieff tiedotteessa.

Unicef on erityisen huolissaan lasten alttiudesta saada tauti, sillä he altistuvat herkemmin ruton riskitekijöille.

Tapauksia on havaittu lähellä Etelä-Sudanin ja Ugandan rajaa, ja väestön pakolaisuus lisää taudin siirtymistä rajojen yli, järjestö varoittaa.

Paiserutto tunnettiin keskiajalla mustana surmana. Sitä aiheuttaa yersinia pestis -bakteeri, jota levittävät rotat ja niiden kantamat kirput. Näkyvin oire ovat kivuliaat, turvonneet imusolmukkeet. Hoitamattomana sen kuolleisuusprosentti vaihtelee 30:sta 100:aan.

Maailmalla rutto on harvinainen sairaus. Iturin lisäksi sitä tavataan eniten Madagaskarilla ja Perussa.

Ruttoa voi hoitaa helposti antibiooteilla, ja niitä on Iturissa saatavalla. Yhteisöt ovat myös tietoisia ruton riskeistä, mutta monet muut tekijät estävät heitä saamasta hoitoa.

Hoitoon pitäisi päästä nopeasti, ja moni luottaa mieluummin perinteiseen lääketieteeseen. Köyhyyden vuoksi moni nukkuu lattialla. Kunnolliseen jätteiden käsittelyyn ei ole mahdollisuuksia ja kuolleet haudataan epähygieenisesti. Karjaa ja satoa joudutaan säilyttämään kotien sisällä, mikä houkuttelee rottia, Unicef kertoo. Myös jatkuva konflikti, pakolaisuus ja korona vaikeuttavat tilannetta.

Järjestö vetoaakin  avun saamiseksi, jotta yhteisöjä voitaisiin tukea rottien ja kirppujen tuhoamisessa sekä parempien asumusten rakentamiseksi.

”Haluamme antaa vanhemmille mahdollisuuden antaa lapsille sängyt ja estää nuoria ihmisiä nukkumasta maassa, jossa he ovat alttiimpia rutolle kirpun puremien kautta. Haluamme myös varmistaa, että talonomistajat ja omavaraisviljelijät voivat elää turvallisessa ympäristössä, jossa heillä on resursseja säilyttää ruoka ja karja turvallisesti erillisissä rakennuksissa”, Scott Moncrief sanoo.

Terveys köyhyysterveyssairaus/lääkintä Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Hansikkaisiin puetut kädet kirjaavat testitulosta vihkoon

Yhä useampi maa lähestyy malarian voittamista – Koronapandemia on hidastanut hoitoa, mutta kauhuskenaariot vältettiin, sanoo WHO

Malariaan kuoli vuonna 2019 yli 400 000 ihmistä. Tällä vuosituhannella monet maat ovat kuitenkin päässeet taudista kokonaan eroon ja se on mahdollista myös muille maille, uskoo Maailman terveysjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.