Osa YK:n jäsenmaista menetti äänioikeutensa yleiskokouksessa maksamattomien jäsenmaksujen takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Osa YK:n jäsenmaista menetti äänioikeutensa yleiskokouksessa maksamattomien jäsenmaksujen takia

Jäsenmaksut ovat YK:lle elintärkeitä, mutta kaikki jäsenmaat eivät maksa maksujaan, varsinkaan ajoissa. Nyt listalla ovat muun muassa Venezuela ja Libanon.

Pilvenpiirtäjiä veden äärellä.

YK:n päämaja New Yorkissa. Kuva: Maciek Lulko / CC BY-NC 2.0.

Kuusi YK:n jäsenmaata on menettänyt äänioikeutensa yleiskokouksessa, joka on YK:n tärkein päätöksentekoelin. Syynä ovat maksurästit, jotka YK:n peruskirjan mukaan johtavat äänioikeuden menettämiseen, mikäli rästissä on vähintään kahden edellisen vuoden maksuja vastaava summa.

Äänioikeutensa menettävät Venezuela, Libanon, Etelä-Sudan, Dominica, Päiväntasaajan Guinea ja Gabon.

Esimerkiksi Venezuelan pitäisi maksaa yli 76 miljoonaa dollaria, Libanonin noin 1,8 miljoonaa dollaria, jotta ne saisivat äänioikeutensa takaisin, kerrottiin YK:n pääsihteerin António Guterresin kirjeessä (pdf) viime viikolla. 

Libanon ilmoitti päätöksestä kuultuaan maksavansa maksunsa, kertoo uutistoimisto Reuters. Maa on ollut viime vuosien ajan vaikeassa talouskriisissä.

Myös kolmen muun maan, Komorien, São Tomé ja Príncipen sekä Somalian maksut ovat maksamatta. Yleiskokous päätti (pdf) kuitenkin aiemmin viime syksynä, että ne säilyttävät äänioikeutensa nykyisen yleiskokouksen loppuun asti, koska ne ovat pystyneet todistamaan, etteivät ne voi maksamattomuudelle mitään.

Jäsenmaksut ovat YK:lle tärkeitä, sillä niillä rahoitetaan sen perustoimintaa. Vuonna 2018 Guterres joutui vetoamaan jäsenmaihin erikseen, jotta ne maksaisivat jäsenmaksunsa ajoissa. 

Viime vuoden loppuun mennessä jäsenmaksunsa oli maksanut kokonaan 146 YK:n jäsenmaata, joista 53 ajoissa. Näihin maihin kuului myös Suomi, jonka osuus oli vajaat 12 miljoonaa dollaria.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia