Uutiset

Oppositiojohtaja Raila Odinga julistautui Kenian presidentiksi – valtio kielsi mediaa kertomasta tapahtumista

Kenialaisten pelätään jakaantuvan yhä pahemmin kahtia, sillä maassa on nyt kaksikin presidentiksi julistautunutta ihmistä.
Kenian oppositiojohtaja Raila Odinga puhujanpöntössä
Raila Odinga on pyrkinyt useita kertoja Kenian presidentiksi mutta hävisi viime syksynä jälleen istuvalle presidentille Uhuru Kenyattalle. Kuva syksyltä 2017. (Kuva: Chatham House / CC BY 2.0)

Presidentinvaalien uusintakierroksesta kieltäytynyt Raila Odinga on julistautunut Kenian presidentiksi eilen Nairobissa. Teon pelätään kärjistävän Kenian kahtia jakautunutta tilannetta entisestään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungin keskustassa oli yli 15 000 ihmistä, kun Odinga julistautui olevansa ”kansan presidentti”. Hallitus ei estänyt tapahtumia, mutta se kielsi etukäteen medioita raportoimasta tapahtumista ja sulki tv- ja radiokanavia.

Keniassa järjestettiin viime syksynä kahdet presidentinvaalit. Ensimmäiset voitti istuva presidentti Uhuru Kenyatta. Maan korkein oikeus teki kuitenkin historiallisen päätöksen mitätöidä vaalitulos muun muassa sähköisen äänestysjärjestelmän peukalointiepäilyjen vuoksi. Opposition suosikkiehdokas Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta lokakuun uusintavaaleihin, sillä hänen mukaansa maassa ei ollut tehty riittäviä uudistuksia. Niinpä Kenyatta voitti vaalit murskanenemmistöllä.

Vaalierimielisyyksien taustalla on kenialaisten vahva jakautuminen heimoihin sekä tyytymättömyys eriarvoisuuteen ja korruptioon. Tilanteen on pelätty riistäytyvän samanlaiseksi väkivallaksi kuin vuosina 2007–2008, jolloin yli 1 200 ihmistä kuoli. Viime syksynkin kahakoissa lähes sadan ihmisen arvellaan kuolleen.

Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan kriisi ja jakautuminen ovat viime aikoina vain pahentuneet. Se vaati Odingaa perumaan seremonian ja Kenyattaa puolestaan järjestämään vaaliviranomaisista tutkinnan.

”Kun otetaan huomioon syvä polarisoituminen ja poliisin ja mielenosoittajien välisten väkivaltaisten kahakoiden historia, kahden johtajan toimet voivat johtaa merkittävään verenvuodatukseen”, se sanoi kannanotossaan.

Polarisoitumisen on havainnut myös suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä, joka johtaa järjestön hankkeita Keniassa ja Somalimaassa.

”Kenian jakaantuminen on nyt selvempää kuin koskaan aikaisemmin eikä osapuolten välillä ole minkäänlaista neuvotteluyhteyttä, koska se on Uhurun mielestä turhaa. On myös paljon puhetta siitä, että Kenian tulisi etnisesti jakaantua kahtia. Kalenzit ja kikujut muodostaisivat oman valtion ja loput heimoista oman valtion. Kukaan aito kenialainen ei sydämestään tätä halua”, hän kirjoittaa blogissaan.

Reutersin mukaan Odingaa varoitettiin etukäteen, että tämä saattaa syyllistyä maanpetokseen tempauksellaan. Hallitus on myös julistanut Odingan syksyllä perustaman protestiliikkeen rikollisjärjestöksi.

politiikkademokratiahallinto Kenia Solidaarisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset