Uutiset

Oppositiojohtaja Raila Odinga julistautui Kenian presidentiksi – valtio kielsi mediaa kertomasta tapahtumista

Kenialaisten pelätään jakaantuvan yhä pahemmin kahtia, sillä maassa on nyt kaksikin presidentiksi julistautunutta ihmistä.
Kenian oppositiojohtaja Raila Odinga puhujanpöntössä
Raila Odinga on pyrkinyt useita kertoja Kenian presidentiksi mutta hävisi viime syksynä jälleen istuvalle presidentille Uhuru Kenyattalle. Kuva syksyltä 2017. (Kuva: Chatham House / CC BY 2.0)

Presidentinvaalien uusintakierroksesta kieltäytynyt Raila Odinga on julistautunut Kenian presidentiksi eilen Nairobissa. Teon pelätään kärjistävän Kenian kahtia jakautunutta tilannetta entisestään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungin keskustassa oli yli 15 000 ihmistä, kun Odinga julistautui olevansa ”kansan presidentti”. Hallitus ei estänyt tapahtumia, mutta se kielsi etukäteen medioita raportoimasta tapahtumista ja sulki tv- ja radiokanavia.

Keniassa järjestettiin viime syksynä kahdet presidentinvaalit. Ensimmäiset voitti istuva presidentti Uhuru Kenyatta. Maan korkein oikeus teki kuitenkin historiallisen päätöksen mitätöidä vaalitulos muun muassa sähköisen äänestysjärjestelmän peukalointiepäilyjen vuoksi. Opposition suosikkiehdokas Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta lokakuun uusintavaaleihin, sillä hänen mukaansa maassa ei ollut tehty riittäviä uudistuksia. Niinpä Kenyatta voitti vaalit murskanenemmistöllä.

Vaalierimielisyyksien taustalla on kenialaisten vahva jakautuminen heimoihin sekä tyytymättömyys eriarvoisuuteen ja korruptioon. Tilanteen on pelätty riistäytyvän samanlaiseksi väkivallaksi kuin vuosina 2007–2008, jolloin yli 1 200 ihmistä kuoli. Viime syksynkin kahakoissa lähes sadan ihmisen arvellaan kuolleen.

Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan kriisi ja jakautuminen ovat viime aikoina vain pahentuneet. Se vaati Odingaa perumaan seremonian ja Kenyattaa puolestaan järjestämään vaaliviranomaisista tutkinnan.

”Kun otetaan huomioon syvä polarisoituminen ja poliisin ja mielenosoittajien välisten väkivaltaisten kahakoiden historia, kahden johtajan toimet voivat johtaa merkittävään verenvuodatukseen”, se sanoi kannanotossaan.

Polarisoitumisen on havainnut myös suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä, joka johtaa järjestön hankkeita Keniassa ja Somalimaassa.

”Kenian jakaantuminen on nyt selvempää kuin koskaan aikaisemmin eikä osapuolten välillä ole minkäänlaista neuvotteluyhteyttä, koska se on Uhurun mielestä turhaa. On myös paljon puhetta siitä, että Kenian tulisi etnisesti jakaantua kahtia. Kalenzit ja kikujut muodostaisivat oman valtion ja loput heimoista oman valtion. Kukaan aito kenialainen ei sydämestään tätä halua”, hän kirjoittaa blogissaan.

Reutersin mukaan Odingaa varoitettiin etukäteen, että tämä saattaa syyllistyä maanpetokseen tempauksellaan. Hallitus on myös julistanut Odingan syksyllä perustaman protestiliikkeen rikollisjärjestöksi.

politiikkademokratiahallinto Kenia Solidaarisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Opiskelijoita luentosalissa

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen

Yli 4 000 afrikkalaisnuoren haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan afrikkalaisnuoret uskovat maanosan tulevaisuuteen ja kykyynsä ratkoa ongelmat. Toisaalta myös epävarmuutta on paljon.
Viljelijät kyntävät peltoa lehmien vetämien aurojen avulla

Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon

Intian talous nojautuu ruumiilliseen työhön, mutta vuonna 2050 maassa saattaa olla niin lämmintä ja kosteaa, että 30 prosenttia valoisan ajan työtunneista menetetään.
Mies junan penkissä lähikuvassa

Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää

Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa, mutta moni Suomeen tutkintoa varten tullut ei löydä koulutustaan vastaavaa työtä. Tradenomitutkinnon suorittaneen Bao Nguyenin mukaan haasteena ovat etenkin oleskelulupakäytännöt. Opetusneuvos Ulla Mäkeläinen kertoo, että jatkossa Suomessa tutkinnon suorittaneiden ulkomaalaisten asemaa helpotetaan.
Tehtaan piipusta nousevaa savua

Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?

Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.

Tuoreimmat

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä
Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat
Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina
YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”