Uutiset

Oppositiojohtaja Raila Odinga julistautui Kenian presidentiksi – valtio kielsi mediaa kertomasta tapahtumista

Kenialaisten pelätään jakaantuvan yhä pahemmin kahtia, sillä maassa on nyt kaksikin presidentiksi julistautunutta ihmistä.
Kenian oppositiojohtaja Raila Odinga puhujanpöntössä
Raila Odinga on pyrkinyt useita kertoja Kenian presidentiksi mutta hävisi viime syksynä jälleen istuvalle presidentille Uhuru Kenyattalle. Kuva syksyltä 2017. (Kuva: Chatham House / CC BY 2.0)

Presidentinvaalien uusintakierroksesta kieltäytynyt Raila Odinga on julistautunut Kenian presidentiksi eilen Nairobissa. Teon pelätään kärjistävän Kenian kahtia jakautunutta tilannetta entisestään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungin keskustassa oli yli 15 000 ihmistä, kun Odinga julistautui olevansa ”kansan presidentti”. Hallitus ei estänyt tapahtumia, mutta se kielsi etukäteen medioita raportoimasta tapahtumista ja sulki tv- ja radiokanavia.

Keniassa järjestettiin viime syksynä kahdet presidentinvaalit. Ensimmäiset voitti istuva presidentti Uhuru Kenyatta. Maan korkein oikeus teki kuitenkin historiallisen päätöksen mitätöidä vaalitulos muun muassa sähköisen äänestysjärjestelmän peukalointiepäilyjen vuoksi. Opposition suosikkiehdokas Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta lokakuun uusintavaaleihin, sillä hänen mukaansa maassa ei ollut tehty riittäviä uudistuksia. Niinpä Kenyatta voitti vaalit murskanenemmistöllä.

Vaalierimielisyyksien taustalla on kenialaisten vahva jakautuminen heimoihin sekä tyytymättömyys eriarvoisuuteen ja korruptioon. Tilanteen on pelätty riistäytyvän samanlaiseksi väkivallaksi kuin vuosina 2007–2008, jolloin yli 1 200 ihmistä kuoli. Viime syksynkin kahakoissa lähes sadan ihmisen arvellaan kuolleen.

Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan kriisi ja jakautuminen ovat viime aikoina vain pahentuneet. Se vaati Odingaa perumaan seremonian ja Kenyattaa puolestaan järjestämään vaaliviranomaisista tutkinnan.

”Kun otetaan huomioon syvä polarisoituminen ja poliisin ja mielenosoittajien välisten väkivaltaisten kahakoiden historia, kahden johtajan toimet voivat johtaa merkittävään verenvuodatukseen”, se sanoi kannanotossaan.

Polarisoitumisen on havainnut myös suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä, joka johtaa järjestön hankkeita Keniassa ja Somalimaassa.

”Kenian jakaantuminen on nyt selvempää kuin koskaan aikaisemmin eikä osapuolten välillä ole minkäänlaista neuvotteluyhteyttä, koska se on Uhurun mielestä turhaa. On myös paljon puhetta siitä, että Kenian tulisi etnisesti jakaantua kahtia. Kalenzit ja kikujut muodostaisivat oman valtion ja loput heimoista oman valtion. Kukaan aito kenialainen ei sydämestään tätä halua”, hän kirjoittaa blogissaan.

Reutersin mukaan Odingaa varoitettiin etukäteen, että tämä saattaa syyllistyä maanpetokseen tempauksellaan. Hallitus on myös julistanut Odingan syksyllä perustaman protestiliikkeen rikollisjärjestöksi.

politiikkademokratiahallinto Kenia Solidaarisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.