Uutiset Demokratia

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo )

Kenian korkein oikeus on vahvistanut maan kiisteltyjen presidentinvaalien uusintakierroksen tulokset. Maan presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta, joka voitti lokakuun 26. päivänä järjestetyt uusintavaalit 98 prosentin äänisaaliilla.

Opposition kannattajat protestoivat tulosta vastaan jo etukäteen, ja tuomion julistamisen jälkeen maanantaina väkivalta alkoi opposition kannatusalueilla Nairobin slummeissa sekä Länsi-Kenian Migorissa ja Kisumussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Sen alustavien tietojen mukaan neljä ihmistä on kuollut kahakoissa.

Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuun alussa, mutta korkein oikeus hylkäsi tuloksen vaaleihin liittyvien vilppiepäilyjen vuoksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Afrikassa, kun oikeuslaitos mitätöi vaalituloksen. Opposition suosituin kandidaatti Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta uusintakierrokselle, sillä hänen mukaansa ongelmat, kuten vaalikomitean kokoonpano, olivat yhä samoja.

Uusintavaalien tuloksesta jätettiin kaksi valitusta, joiden mukaan tulos pitäisi mitätöidä muun muassa siitä syystä, että kaikissa vaalipiireissä ei saatu järjestettyä uusintaäänestystä. Kaikki kuusi tuomaria kuitenkin hylkäsivät vetoomukset eilen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Väkivalta vaalien aikana ja niiden jälkeen on aiheuttanut huolta, sillä Kenian vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeen väkivallassa kuoli yli 1 200 ihmistä.

Amnestyn mukaan elo- ja lokakuun vaaliväkivallassa on kuollut kymmeniä ihmisiä, joista ainakin 33 poliisin ampumina. Esimerkiksi perjantaina ainakin viisi ihmistä kuoli, kun poliisi tulitti opposition kannattajista koostuvaa väkijoukkoa.

”Nyt kun Kenyatta on julistettu voittajaksi, hänen painopisteenään pitäisi olla väkivallan hillitseminen ja sen varmistamisen, että kaikkia kenialaisia suojellaan ja näiden oikeuksia kunnioitetaan. Poliisilla on velvollisuus pitää yllä järjestystä, mutta mielenosoittajien pitää saada ilmaista itseään ilman pelkoa ammutuksi tai poliisin vahingoittamaksi tulemisesta”, toteaa Justus Nyang’aya, Amnestyn Kenian maajohtaja tiedotteessa.

Järjestö kertoo kuulleensa myös silminnäkijää, joka oli nähnyt nuorisojoukon käyvän läpi etnisten kikujujen koteja ja ryöstelevän niitä Kisumussa. Kikujut ovat perinteisesti Kenyattan kannattajia.

Demokratia politiikkademokratia Kenia Amnesty International

Lue myös

Keboitse Machangana
Demokratianinstituutti IDEAn kansainvälisen ohjelman johtaja Keboitse Machangana kehottaa johtajia palaamaan takaisin demokratian perusteisiin. Machangana vieraili syksyllä Suomessa Demo ry:n vieraana.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian, mutta ”vielä ei ole aika julistaa demokratiaa kuolleeksi”

Demokratiasta on helppo olla huolissaan, kun seuraa vaikkapa Afrikan tai Itä-Euroopan maiden viimeaikaista kehitystä. Demokratia-asiantuntija Keboitse Machanganan mukaan demokratia on kuitenkin osoittanut sietokykynsä.
Nairobi, Kenia
Kenian pääkaupungissa Nairobissa on ollut vaalien vuoksi levotonta.
(Kuva:
Victor Ochieng
/
CC BY-SA 2.0
)

Amnesty: Kenian poliisi rankaisee vaalimielenosoittajia

Ihmisiä on ammuttu Keniassa, kun he ovat olleet ostamassa ruokaa torilla, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Venezuelan lippu
Saharov-palkinto myönnetään tänä vuonna Venezuelan oppositiolle.
(Kuva:
Joseph Remedor
/
CC BY-SA 2.0
)

Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venezuelan demokraattiselle oppositiolle

Venezuelan valtapuolue on järjestelmällisesti kaventanut mahdollisuuksia ylläpitää oikeusvaltiota ja perustuslaillista järjestystä, toteaa Euroopan parlamentti Saharov-palkintoperusteluissaan.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.