Uutiset Demokratia

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Kenian korkein oikeus on vahvistanut maan kiisteltyjen presidentinvaalien uusintakierroksen tulokset. Maan presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta, joka voitti lokakuun 26. päivänä järjestetyt uusintavaalit 98 prosentin äänisaaliilla.

Opposition kannattajat protestoivat tulosta vastaan jo etukäteen, ja tuomion julistamisen jälkeen maanantaina väkivalta alkoi opposition kannatusalueilla Nairobin slummeissa sekä Länsi-Kenian Migorissa ja Kisumussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Sen alustavien tietojen mukaan neljä ihmistä on kuollut kahakoissa.

Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuun alussa, mutta korkein oikeus hylkäsi tuloksen vaaleihin liittyvien vilppiepäilyjen vuoksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Afrikassa, kun oikeuslaitos mitätöi vaalituloksen. Opposition suosituin kandidaatti Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta uusintakierrokselle, sillä hänen mukaansa ongelmat, kuten vaalikomitean kokoonpano, olivat yhä samoja.

Uusintavaalien tuloksesta jätettiin kaksi valitusta, joiden mukaan tulos pitäisi mitätöidä muun muassa siitä syystä, että kaikissa vaalipiireissä ei saatu järjestettyä uusintaäänestystä. Kaikki kuusi tuomaria kuitenkin hylkäsivät vetoomukset eilen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Väkivalta vaalien aikana ja niiden jälkeen on aiheuttanut huolta, sillä Kenian vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeen väkivallassa kuoli yli 1 200 ihmistä.

Amnestyn mukaan elo- ja lokakuun vaaliväkivallassa on kuollut kymmeniä ihmisiä, joista ainakin 33 poliisin ampumina. Esimerkiksi perjantaina ainakin viisi ihmistä kuoli, kun poliisi tulitti opposition kannattajista koostuvaa väkijoukkoa.

”Nyt kun Kenyatta on julistettu voittajaksi, hänen painopisteenään pitäisi olla väkivallan hillitseminen ja sen varmistamisen, että kaikkia kenialaisia suojellaan ja näiden oikeuksia kunnioitetaan. Poliisilla on velvollisuus pitää yllä järjestystä, mutta mielenosoittajien pitää saada ilmaista itseään ilman pelkoa ammutuksi tai poliisin vahingoittamaksi tulemisesta”, toteaa Justus Nyang’aya, Amnestyn Kenian maajohtaja tiedotteessa.

Järjestö kertoo kuulleensa myös silminnäkijää, joka oli nähnyt nuorisojoukon käyvän läpi etnisten kikujujen koteja ja ryöstelevän niitä Kisumussa. Kikujut ovat perinteisesti Kenyattan kannattajia.

Demokratia politiikkademokratia Kenia Amnesty International

Lue myös

Ylös nostettu käsi äänestyksessä

Näkökulma: Demokratia Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemaksi

Kun demokratiaa pidetään itsestään selvänä, se alkaa murentua. Suomen pitäisikin ottaa isompi rooli demokratian puolustajana EU-politiikassaan, kirjoittaa Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen.
Mielenosoittajia Puolan lipun kanssa

Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat

Yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Pitkällä tähtäimellä se ei toimi, varoitetaan ajatushautomo BTI:n tuoreessa tutkimuksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.