Uutiset Demokratia

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo )

Kenian korkein oikeus on vahvistanut maan kiisteltyjen presidentinvaalien uusintakierroksen tulokset. Maan presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta, joka voitti lokakuun 26. päivänä järjestetyt uusintavaalit 98 prosentin äänisaaliilla.

Opposition kannattajat protestoivat tulosta vastaan jo etukäteen, ja tuomion julistamisen jälkeen maanantaina väkivalta alkoi opposition kannatusalueilla Nairobin slummeissa sekä Länsi-Kenian Migorissa ja Kisumussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Sen alustavien tietojen mukaan neljä ihmistä on kuollut kahakoissa.

Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuun alussa, mutta korkein oikeus hylkäsi tuloksen vaaleihin liittyvien vilppiepäilyjen vuoksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Afrikassa, kun oikeuslaitos mitätöi vaalituloksen. Opposition suosituin kandidaatti Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta uusintakierrokselle, sillä hänen mukaansa ongelmat, kuten vaalikomitean kokoonpano, olivat yhä samoja.

Uusintavaalien tuloksesta jätettiin kaksi valitusta, joiden mukaan tulos pitäisi mitätöidä muun muassa siitä syystä, että kaikissa vaalipiireissä ei saatu järjestettyä uusintaäänestystä. Kaikki kuusi tuomaria kuitenkin hylkäsivät vetoomukset eilen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Väkivalta vaalien aikana ja niiden jälkeen on aiheuttanut huolta, sillä Kenian vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeen väkivallassa kuoli yli 1 200 ihmistä.

Amnestyn mukaan elo- ja lokakuun vaaliväkivallassa on kuollut kymmeniä ihmisiä, joista ainakin 33 poliisin ampumina. Esimerkiksi perjantaina ainakin viisi ihmistä kuoli, kun poliisi tulitti opposition kannattajista koostuvaa väkijoukkoa.

”Nyt kun Kenyatta on julistettu voittajaksi, hänen painopisteenään pitäisi olla väkivallan hillitseminen ja sen varmistamisen, että kaikkia kenialaisia suojellaan ja näiden oikeuksia kunnioitetaan. Poliisilla on velvollisuus pitää yllä järjestystä, mutta mielenosoittajien pitää saada ilmaista itseään ilman pelkoa ammutuksi tai poliisin vahingoittamaksi tulemisesta”, toteaa Justus Nyang’aya, Amnestyn Kenian maajohtaja tiedotteessa.

Järjestö kertoo kuulleensa myös silminnäkijää, joka oli nähnyt nuorisojoukon käyvän läpi etnisten kikujujen koteja ja ryöstelevän niitä Kisumussa. Kikujut ovat perinteisesti Kenyattan kannattajia.

Demokratia politiikkademokratia Kenia Amnesty International

Lue myös

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti.
(Kuva:
Erik F. Brandsborg
/
Aktiv I Oslo.no
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä.
(Kuva:
kellybdc
/
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Keboitse Machangana
Demokratianinstituutti IDEAn kansainvälisen ohjelman johtaja Keboitse Machangana kehottaa johtajia palaamaan takaisin demokratian perusteisiin. Machangana vieraili syksyllä Suomessa Demo ry:n vieraana.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian, mutta ”vielä ei ole aika julistaa demokratiaa kuolleeksi”

Demokratiasta on helppo olla huolissaan, kun seuraa vaikkapa Afrikan tai Itä-Euroopan maiden viimeaikaista kehitystä. Demokratia-asiantuntija Keboitse Machanganan mukaan demokratia on kuitenkin osoittanut sietokykynsä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.