Onko perussuomalaisilla globaalipolitiikkaa? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Onko perussuomalaisilla globaalipolitiikkaa?

Vaalivoittaja perussuomalaisten näkemys maapallon taloudesta ja politiikasta on vasemmistolainen muttei liberaali, kirjoittaa Jukka Aronen arviossaan.

Vaalivoittaja perussuomalaisten näkemys maapallon taloudesta ja politiikasta on vasemmistolainen muttei liberaali, kirjoittaa Jukka Aronen arviossaan.

Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien perussuomalaisten vaaliohjelman ulkopoliittinen pääviesti on vahvemman kansallisvaltion puolustaminen. Globaaliin demokratiaan puolue suhtautuu kielteisesti, mutta kannattaa vapaakauppaa.

Kehitysmaiden köyhyys perustuu puolueen mukaan osin siirtomaamenneisyyteen sekä tätä valtarakennetta nykyään ylläpitävien ylikansallisten pääomapiirien sekä Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) asemaan.

Artikkelissaan Aronen peilaa perussuomalaisten globaalipoliittisia linjauksia vasemmistolaisen globalisaatiokriittisen liikkeen ikonin Dani Rodrikin näkemyksiin tulevaisuuden vaihtoehdoista, joita ovat demokratiasta, kansallisvaltiosta tai hyperglobalisaatiosta luopuminen.

Arosen mukaan perussuomalaisten näyttäisivät Rodrikin malleista tukevan hyperglobalisaation rajoittamista. "Heidän mukaansa poliittinen eliitti on kaventanut kansanvaltaista päätöksentekoa ja keskittänyt valtaa byrokratialle kuten EU:lle. Siksi itsenäisten kansallisvaltioiden perinteinen maailma on herätettävä jälleen henkiin."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia