Uutiset

Öljyraha hakeutuu nyt Aasiaan

Aasia nousee yhä kiinnostavammaksi
sijoituskohteeksi Persianlahden valtioiden huimille öljytuloille, koska
länsimaat rajoittavat niiden liikkuma-alaa poliittisin perustein.

Aasia nousee yhä kiinnostavammaksi sijoituskohteeksi Persianlahden valtioiden huimille öljytuloille, koska länsimaat rajoittavat niiden liikkuma-alaa poliittisin perustein.Dubain edustaja varoitti tämänvuotisessa Davosin talousfoorumissa, että Persianlahden rahastot lopettavat sijoittamisen teollisuusmaihin, jos niiden tarkoitusperät ovat jatkuvien epäilyjen kohteina.

"Valtiollisten rahastojen politiikkana on mennä sinne, missä ne ovat tervetulleita. Jos rikkaat valtiot eivät halua rahojamme, niin hyvä on. Me sijoitamme Kiinaan ja Intiaan. Niille investoinnit kelpaavat", Dubai World -holdingyhtiön puheenjohtaja Sultan Ahmad bin Sulayem vakuutti.

Valtiollinen sijoitusrahasto Dubai International Capital (DIC) osti jo marraskuussa huomattavan osuuden japanilaisesta Sonysta. Sijoituksen hinnaksi arvioitiin 0,5-1 miljardia Yhdysvaltain dollaria (dollari on noin 0,64 euroa).

Kun DIC perustettiin 2004, strategiana oli kanavoida kolmannes ulkomaisista investoinneista Aasiaan. Tähän mennessä rahaa on virrannut sinen noin kaksi miljardia dollaria.

 

Rahaliikenteen suunta huolettaa lännessä

Länsimaat ovat olleet huolissaan siitä, että kehittyvien maiden valtiollisten sijoitusrahastojen ostama varallisuus voi joutua "epäystävällisten" hallitusten valvontaan, Dubaissa toimivan Persianlahden tutkimuskeskuksen tutkija Eckart Woertz selittää.Huolta on lisännyt valtiollisten sijoitusrahastojen reipas kasvu. Ne ovat nyt suurempia kuin kansainvälisillä markkinoilla toimivat hedge- eli vipurahastot ja muut yksityiset sijoitusyhtiöt.

Rahastoja omistavat pääasiassa teollistuvat Aasian valtiot ja öljynviejät, joille on kertynyt huomattavia ylijäämävaroja. Niille haetaan nyt tuottoa osakkeista ja obligaatioista.

Omia sijoitusrahastojaan hallinnoi yli 20 maata. Persianlahden öljymaiden rahastojen kooksi arvioidaan yhteensä noin 1,6 biljoonaa dollaria. Suurin on noin 900 miljardin Abu Dhabin rahasto. Myös Singapore, Kiina ja Venäjä liikuttelevat isoja sijoituspääomia.

Varsinkin Yhdysvallat pelkää, että suurien osakepottien päätyminen ei-liittolaismaiden haltuun on poliittinen ja taloudellinen riski. Jos osakkeet äkkiä myytäisiin, hinnat voisivat laskea, korot nousta ja talous vahingoittua.

 

Terrorismi liikesuhteiden muuttajana

Lännen penseys on lisännyt kehitysmaiden keskinäistä kauppaa ja sijoitustoimintaa. YK:n mukaan kaupan volyymi kolminkertaistui kahteen biljoonaan dollariin vuosina 1996-2006. Persianlahden maiden kääntyminen Aasiaan johtuu osaltaan myös vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen lännessä aiheuttamasta torjunnasta ja Aasian talouksien noususta.

Kaksi kolmasosaa Persianlahden öljystä viedään nyt Aasiaan, ja määrä voi tuplaantua kahden seuraavan vuosikymmenen aikana. Alueen kaikesta viennistä menee nyt puolet Aasiaan, josta tulee kolmannes niiden tuonnista. Alueiden kauppavaihto on kolminkertaistunut vuodesta 2000 ja ylittää nyt 300 miljardia dollaria.

Yhdysvallat allekirjoitti keväällä Abu Dhabin ja Singaporen sijoitusyhtiön kanssa sopimuksen, joka edellyttää investointien olevan kaupallista eikä geopoliittista juurta. Sopimus korostaa avoimuutta, riskienhallintaa ja lakien kunnioitusta, mutta myös protektionismin kieltoa.

Silti Yhdysvaltain kongressi keskusteli toukokuussa siitä, miten kansallinen turvallisuus vaarantuu, kun maahan pääsee "joskus epäystävällisten ja joskus epäluotettavien" hallitusten sijoitusrahastoja.

Saksassa kaavaillaan erityislakia estämään ei-toivotut ulkomaiset yritysostot strategisilla aloilla.

Länsimaiden huolta lisää kehittyvien maiden valtiollisten sijoitusrahastojen koko ja kiivas kasvu. Vuonna 1990 niiden arvo oli 500 miljardia dollaria, mutta nyt noin 2,5 biljoonaa. Niiden odotetaan paisuvan viidessä vuodessa 1,2 biljoonalla dollarilla ja yltävän 27 biljoonaan vuonna 2022.

Tutkija Woertzin mielestä öljymaiden pitäisi "muistuttaa länsimaille, että pääsy markkinoille ei ole yksisuuntainen tie". Jos neuvo ei mene perille, Aasia korjaa potin.

liiketoimintarahoitus Lähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.