Oikeus: Turvallisuusyhtiön työntekijät syypäitä irakilaissiviilien surmiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeus: Turvallisuusyhtiön työntekijät syypäitä irakilaissiviilien surmiin

Neljä Blackwater-yhtiön työntekijää on tuomittu tapoista ja murhasta vuosia tapahtuman jälkeen.

Neljä yhdysvaltalaisen Blackwater-turvallisuusyhtiön työntekijää on todettu syyllisiksi irakilaissiviilien surmiin Bagdadissa vuonna 2007.

Yhdysvaltain liittovaltion tuomariston mukaan tulen ensimmäisenä avannut tarkka-ampuja Nicholas Slatten on syypää ensimmäisen asteen murhaan. Muut kolme tuomittiin tapoista, tapon yrityksistä ja ampuma-aserikoksista.

Amerikkalaisdiplomaattien turvallisuudesta huolehtineen Blackwaterin tapaus tunnetaan yhtenä Yhdysvaltain pahimmista väärinkäytöksistä Irakin sodan aikana. 17 irakilaissiviiliä kuoli ja 20 loukkaantui, kun yhtiön vartijat avasivat tulen syyskuussa 2007 Bagdadissa vilkkaassa liikenneympyrässä. Syytetyt tuomittiin heistä 14:n kuolemasta.

Syytetyt kertoivat luulleensa olevansa hyökkäyksen kohteena. Syyttäjien mukaan murhasta tuomittu Slatten kuitenkin näki ampumisensa kostona syyskuun 11. päivän iskuista. Vartijoiden kollegoiden mukaan nämä myös halveksivat irakilaisia siviilejä ja kerskailivat väkivallalla.

Tapaus hylättiin tuomioistuimessa aiemmin vuonna 2008, mutta vetoomustuomioistuin pyörsi päätöksen myöhemmin. Oikeudenkäynti kesti yli kaksi kuukautta, ja sitä varten lennätettiin Irakista 30 todistajan ryhmä.

Tuomiota ei ole vielä julistettu, mutta rangaistukset vaihtelevat todennäköisesti vuosien vankeusrangaistuksista elinkautiseen.

Blackwater vaihtoi nimensä vuonna 2009 XE Services LLC:ksi. Sen perustaja myi seuraavana vuonna osuutensa sijoitusyhtiölle, joka vaihtoi nimen vuonna 2011 Academi LLC:ksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia