Oikeus keskeytti Belo Monten padon rakentamisen Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeus keskeytti Belo Monten padon rakentamisen Brasiliassa

Alkuperäiskansojen kuuleminen ja padon ympäristövaikutusten arvioinnin tekeminen ovat edellytyksiä töiden jatkamiselle.

Laajaa vastustusta herättänyt Belo Monten jättipadon rakentaminen Xingu-jokeen on keskeytetty Brasilian liittovaltion tuomioistuimen päätöksellä.

Oikeuden mukaan alkuperäiskansoja ei ole kuultu riittävästi, ennen kuin hallitus päätti padon rakentamisesta, ympäristöjärjestöt Amazon Watch, International Rivers ja AIDA sanovat.

Oikeuden mukaan kongressi ei voi päättää vesivoiman rakentamisesta ennen kuin padon ympäristövaikutukset on arvioitu riippumattomasti sekä alueen alkuperäiskansoja on konsultoitu. Kun Brasilian kongressi päätti rakennustöiden aloittamisesta vuonna 2005, ympäristövaikutusten arviointia ei tehty, järjestöt muistuttavat.

Päätöksessään oikeus viittasi myös Kansainvälisen työjärjestön alkuperäiskansasopimukseen, jonka Brasilia on allekirjoittanut.

Patoa rakentavaa Norte Energy -yhtiötä uhkaa 250 000 dollarin päivittäinen sakko, ellei se ei keskeytä rakennustöitä. Yhtiön odotetaan valittavan päätöksestä Brasilian korkeimpaan oikeuteen.

Tuotantokapasiteetiltaan maailman kolmanneksi suurimman padon rakennustyöt aloitettiin viime vuoden kesäkuussa laajasta vastustuksesta huolimatta ja paikalliset asukkaat ovat protestoineet patotyömaalla. Kesäkuun lopussa sadat Amazonin alueen intiaanit valtasivat yhden padon rakennustyömaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia