Obaman politiikka pettymys arabimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Obaman politiikka pettymys arabimaissa

Yhdysvaltain suosio arabimaissa on alempana kuin George W. Bushin hallinnon viimeisenä vuotena.

Myönteisten asenteiden määrä Yhdysvaltoja kohtaan on pudonnut kahden viime vuoden aikana yhdeksän prosenttia tai enemmän Marokossa, Egyptissä, Jordaniassa, Saudi-Arabiassa sekä Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Viime viikolla julkaistussa Arab Attitudes -nimisessä kyselytutkimuksessa selvitettiin kuuden arabimaan kansalaismielipiteitä.

Egyptissä positiivisten mielipiteiden määrä putosi 30 prosentista 5 prosenttiin. Ainoastaan Libanonissa positiiviset näkemykset pysyivät ennallaan, 23 prosentissa. Vain kymmenen prosenttia tai vähemmän kaikkien tutkittujen maiden arabeista piti presidentti Barack Obaman politiikkaa hyvänä.

Mielipiteiden kylmeneminen johtuu pettymyksestä, toteaa Arab American -instituutin (AAI) johtaja James Zogby. AAI rahoittaa vuosittaisen tutkimuksen.

Odotukset Obamaa kohtaan hänen valintansa hetkellä vuonna 2008 olivat kovat, eikä hän ole pystynyt niitä vastaajien mielestä täyttämään.

Odotukset kohosivat lisää vuonna 2009, kun Obama piti Kairossa puheen, jossa lupasi "etsiä uutta alkua" Yhdysvaltojen ja muslimimaailman välille. Presidentti osoitti puheessaan myös erityistä sympatiaa palestiinalaisten ahdingolle.

"Kyse on siis kohonneista ja murskatuista odotuksista. Obama ei luonut ongelmaa eli vihaa USA:n politiikkaa vastaan. Hän loi odotuksia, että ongelmat ratkaistaan", Zogby toteaa.

Palestiina-ongelma syypäänä

Tutkimuksen mukaan arabit pitävät Israelin miehitystä Palestiinassa ja Yhdysvaltojen puuttumista arabimaiden politiikkaan suurimpina esteinä Lähi-idän rauhalle.

Suurin osa vastaajista kaikissa kuudessa maassa piti Obaman tapaa käsitellä Palestiina-ongelmaa syynä arabimaiden ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden huononemiseen.

"On huomionarvoista, että huonoimmat arvosanat tulivat juuri niissä kahdessa asiassa, joihin Yhdysvaltojen hallinto on käyttänyt paljon energiaa: Palestiina-ongelmassa ja vuoropuhelussa muslimimaailman kanssa. Alle yhdeksän prosenttia vastaajista piti niitä onnistuneina", Zogby sanoo.

Haastateltavien mukaan Yhdysvaltojen pitäisikin ratkaista Israelin ja Palestiinan välinen konflikti, jotta suhteet arabimaailmaan paranisivat.

"Yhdysvallat voi tehdä kaiken muun oikein, mutta jos se ei etene arabien ja Israelin välisessä konfliktissa, arabit suhtautuvat Washingtonin muihinkin aikeisiin epäluuloisesti", sanoo arabien mielipideasiantuntija Shibley Telhami Brookings-instituutista.

Tappaminen huonontaa suhteita

Mielipiteet jakautuivat enemmän kolmessa muussa asiassa - Irakin sodan lopettamisessa, Libyan lentokiellossa ja Iranin ydinaseohjelman estämisessä.

Esimerkiksi Saudi-Arabiassa peräti 84 prosenttia oli sitä mieltä, että Libyan lentokielto vaikutti positiivisesti Yhdysvaltojen ja arabimaiden suhteisiin. Egyptissä samaa mieltä oli vain seitsemän prosenttia vastaajista.

Enemmistö vastaajista piti toukokuussa tapahtunutta Osama bin Ladenin tappamista välejä huonontavana asiana.

Tutkimuksessa kysyttiin myös Lähi-idän viimeaikaisesta kuohunnasta ja sen vaikutuksesta haastateltavien kotimaihin ja alueeseen ylipäätään.

Enemmistö arabeista neljässä eri maassa oli sitä mieltä, että on liian aikaista sanoa, hyötyykö alue arabikeväästä.

Samalla kuitenkin Marokossa, Egyptissä ja Saudi-Arabiassa suurin osa oli sitä mieltä, että kansanvallan nousu oli parantanut tilannetta vastaajien kotimaissa.

Zogby Internationalin suorittamassa tutkimuksessa haastateltiin 4 000:ta ihmistä kasvokkain touko-kesäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia