Uutiset

Obaman politiikka pettymys arabimaissa

Yhdysvaltain suosio arabimaissa on alempana kuin George W. Bushin hallinnon viimeisenä vuotena.
(Kuva: Matt Ortega / Flickr.com / cc 2.0)

Myönteisten asenteiden määrä Yhdysvaltoja kohtaan on pudonnut kahden viime vuoden aikana yhdeksän prosenttia tai enemmän Marokossa, Egyptissä, Jordaniassa, Saudi-Arabiassa sekä Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Viime viikolla julkaistussa Arab Attitudes -nimisessä kyselytutkimuksessa selvitettiin kuuden arabimaan kansalaismielipiteitä.

Egyptissä positiivisten mielipiteiden määrä putosi 30 prosentista 5 prosenttiin. Ainoastaan Libanonissa positiiviset näkemykset pysyivät ennallaan, 23 prosentissa. Vain kymmenen prosenttia tai vähemmän kaikkien tutkittujen maiden arabeista piti presidentti Barack Obaman politiikkaa hyvänä.

Mielipiteiden kylmeneminen johtuu pettymyksestä, toteaa Arab American -instituutin (AAI) johtaja James Zogby. AAI rahoittaa vuosittaisen tutkimuksen.

Odotukset Obamaa kohtaan hänen valintansa hetkellä vuonna 2008 olivat kovat, eikä hän ole pystynyt niitä vastaajien mielestä täyttämään.

Odotukset kohosivat lisää vuonna 2009, kun Obama piti Kairossa puheen, jossa lupasi "etsiä uutta alkua" Yhdysvaltojen ja muslimimaailman välille. Presidentti osoitti puheessaan myös erityistä sympatiaa palestiinalaisten ahdingolle.

"Kyse on siis kohonneista ja murskatuista odotuksista. Obama ei luonut ongelmaa eli vihaa USA:n politiikkaa vastaan. Hän loi odotuksia, että ongelmat ratkaistaan", Zogby toteaa.

Palestiina-ongelma syypäänä

Tutkimuksen mukaan arabit pitävät Israelin miehitystä Palestiinassa ja Yhdysvaltojen puuttumista arabimaiden politiikkaan suurimpina esteinä Lähi-idän rauhalle.

Suurin osa vastaajista kaikissa kuudessa maassa piti Obaman tapaa käsitellä Palestiina-ongelmaa syynä arabimaiden ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden huononemiseen.

"On huomionarvoista, että huonoimmat arvosanat tulivat juuri niissä kahdessa asiassa, joihin Yhdysvaltojen hallinto on käyttänyt paljon energiaa: Palestiina-ongelmassa ja vuoropuhelussa muslimimaailman kanssa. Alle yhdeksän prosenttia vastaajista piti niitä onnistuneina", Zogby sanoo.

Haastateltavien mukaan Yhdysvaltojen pitäisikin ratkaista Israelin ja Palestiinan välinen konflikti, jotta suhteet arabimaailmaan paranisivat.

"Yhdysvallat voi tehdä kaiken muun oikein, mutta jos se ei etene arabien ja Israelin välisessä konfliktissa, arabit suhtautuvat Washingtonin muihinkin aikeisiin epäluuloisesti", sanoo arabien mielipideasiantuntija Shibley Telhami Brookings-instituutista.

Tappaminen huonontaa suhteita

Mielipiteet jakautuivat enemmän kolmessa muussa asiassa - Irakin sodan lopettamisessa, Libyan lentokiellossa ja Iranin ydinaseohjelman estämisessä.

Esimerkiksi Saudi-Arabiassa peräti 84 prosenttia oli sitä mieltä, että Libyan lentokielto vaikutti positiivisesti Yhdysvaltojen ja arabimaiden suhteisiin. Egyptissä samaa mieltä oli vain seitsemän prosenttia vastaajista.

Enemmistö vastaajista piti toukokuussa tapahtunutta Osama bin Ladenin tappamista välejä huonontavana asiana.

Tutkimuksessa kysyttiin myös Lähi-idän viimeaikaisesta kuohunnasta ja sen vaikutuksesta haastateltavien kotimaihin ja alueeseen ylipäätään.

Enemmistö arabeista neljässä eri maassa oli sitä mieltä, että on liian aikaista sanoa, hyötyykö alue arabikeväästä.

Samalla kuitenkin Marokossa, Egyptissä ja Saudi-Arabiassa suurin osa oli sitä mieltä, että kansanvallan nousu oli parantanut tilannetta vastaajien kotimaissa.

Zogby Internationalin suorittamassa tutkimuksessa haastateltiin 4 000:ta ihmistä kasvokkain touko-kesäkuussa.

terrorismi Lähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti