Obama ei ole vieläkään purkanut Bushin kauden ylilyöntejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Obama ei ole vieläkään purkanut Bushin kauden ylilyöntejä

Guantanamon vankila, salaiset kidnappaukset ja rajoittamattomat salamurhat ulkomailla näyttävät jatkuvan presidentti Obaman toisellakin kaudella.

Toisen kautensa eilen aloittanut Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ei näytä ihmisoikeusjärjestöjen mukaan aikovan purkaa edeltäjänsä kaudella aloitettuja kiistanalaisia ohjelmia.

Esimerkiksi tammikuun alussa Obama allekirjoitti lain, joka asettaa rajoituksia vankien siirtämiseen pois Guantanamon sotilasvankilasta. Lain hyväksyminen on viemässä pohjan Obaman lupauksista sulkea kiistanalainen vankila, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

"Hallinto syyttää kongressia Guantanamon sulkemisen vaikeuttamisesta, ja silti jo toista kertaa presidentti Obama on allekirjoittanut kongressin vahingollisia rajoituksia laeiksi, sanoo järjestön terrorisminvastainen avustaja ja asianajaja Andrea Prasow.

Presidentti Bushin vuonna 2002 perustamassa vankilassa istuu edellen toistasataa pidätettyä ilman virallista syytettä.

Obama on perustellut lain hyväksymistä sillä, että se oli muilta osin liian tärkeä torpattavaksi. Obama ilmoitti jo ensimmäisen virkakautensa alussa tavoitteistaan sulkea Guantanamon vankila, mutta toistaiseksi tavoitteissa ei ole onnistuttu.

Salaiset pidätykset jatkuvat

Samalla pitkään kritisoidut vankilennot ovat jatkuneet. Viimeisin ulkomailla tehty pidätys tuli julki joulun alla, kun Djiboutissa pidätettiin kolme somalimiestä, joista kahdella oli Ruotsin kansalaisuus ja yksi oli pitkään Britanniassa asunut. Uutislähteiden mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset kuulustelivat al Shabab -ryhmittymän tukemisesta epäiltyjä Djiboutissa, josta heidät lennätettiin myöhemmin Yhdysvaltoihin ja pidettiin vankilassa salanimillä.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja YK:n kritisoimiin lennokki-iskuihinkaan ei ole tulossa välittömiä rajoituksia. Yhdysvallat on kiihdyttänyt Obaman kaudella erityisesti Pakistanin rajaseutujen pommittamista tarkoiksi väittämillään ohjusiskuilla, joissa on asiantuntijoiden arvioiden mukaan kuollut jopa tuhat siviiliä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia