Uutiset Ympäristöpolitiikka

Nuoret keksijät rynnivät Keniassa

Kenian tiedeviikolla esiteltiin muun muassa aurinkoenergialla toimiva ruohonleikkuri.
Insinööriksi opiskelevat Emma Masibo (kesk.) ja Lucy Bwire esittelivät opettajansa Peter Wamalwan kanssa aurinkokäyttöistä ruohonleikkuria Kenian tiedeviikolla toukokuussa. (Kuva: Justus Wanzala / IPS)

(IPS) -- Kaksi insinööriksi opiskelevaa kenialaisnaista kyllästyi koulun pihalla pörisevään ja käryttävään ruohonleikkuriin ja suunnitteli aurinkoenergialla toimivan hiljaisen mallin. Toisaalla Keniassa kaksi nuorta miestä teki parannetun painoksen aurinkokeittimestä.

Opiskelijoiden keksinnöt esiteltiin Kenian tiedeviikolla toukokuussa.

Emma Masibo, 23 ja Lucy Bwire, 24, opiskelevat Sang'alon teknisessä oppilaitoksessa Länsi-Keniassa. Heidän suunnittelemansa ruohonleikkurin prototyyppi on nyt käytössä koululla. Se tuli paljon polttomoottorilla käyvää konetta halvemmaksi, ja lisää rahaa säästyy polttoainekuluista.

Uudessa mallissa on ladattava akku, joten sitä voi käyttää myös viileämpään ilta-aikaan. Varusteluun kuuluu lamppu pimeässä työskentelyä varten.

Sopii myös naisille

Mukana on myös tasa-arvonäkökulma. "Perinteinen ruohonleikkuri on suunniteltu miehille. Naisen on vaikea saada sitä käyntiin ja sietää melua ja saastetta. Uusi malli on naisystävällinen", Masibo vakuuttaa.

"Naisten innovaatiokyvystä kertoo paljon se, että he ratkaisivat perinteisesti miesten tontille kuluneen ongelman", hehkuttaa heidän opettajansa Peter Wamalwa. Hänen mukaansa laitetta voi muunnella käyttäjien tarpeiden mukaan ja siitä saa vaikka pölynimurin korvikkeen sisätiloihin.

Wamalwa visioi mittavia ympäristöhyötyjä ja kustannussäästöjä, jos Kenia siirtyisi aurinkokäyttöisiin ruohonleikkureihin. Koulu auttaa naisia kaupallistamaan keksintöään, ja tavoitteena on saada kaikki oppilaitokset laitteen käyttäjiksi parissa vuodessa.

Miehet keittiössä

Tiedeviikon yli sadan näytteille asettajan joukossa oli toinenkin nuori keksijäkaksikko, Josephat Ngetich, 21, ja Cosmas Mibei, 20, Vihigan piirikunnan Kaimosi-oppilaitoksesta. Heidän keksintönsä on "monitoimiaurinkokeitin".

Miehet ovat parannelleet vanhaa paraboloidin muotoista alumiinifoliolla vuorattua aurinkokeitintä. Auringonsäteiden tehokkaampi suuntaus mahdollistaa veden keittämisen ja ruuanvalmistuksen samaan aikaan.

Ympäristöministeriön arvion mukaan 80 prosenttia Kenian maaseutuväestöstä käyttää puuhiiltä ja polttopuuta ruuanvalmistuksessa, mikä vaikuttaa haitallisesti sekä metsiin että hengitysilmaan.

"Kotiseudullamme Victoriajärven alueella auringonpaistetta on tarjolla yllin kyllin, se pitää vain valjastaa käyttöön", Ngetich selittää.

Mibei jatkaa, että uusi patentoitu keitinmalli on jo käytössä heidän oppilaitoksessaan. Se säästää sekä polttopuuta että sähköä, mikä on hyväksi ympäristölle ja taloudelle. Laitteen hinta jää alle kymmeneen euroon, joten kysyntää sille löytyy.

Ympäristöpolitiikka kehitysympäristö Kenia Suomen IPS

Lue myös

Nainen porttien edessä

Jätteestä energiaa – Kiertotalous pyörittää argentiinalaisen hökkelikylän soppakeittiötä

En Haccoren soppakeittiössä kaikki ruoka tuotetaan paikan päällä ja kaikki jäte käytetään uudelleen. Tarkoituksena on luoda vaihtoehto järjestelmälle, jossa ruoka ja polttoaine tuotetaan maaseudulla ja kulutetaan kaupungeissa ja jätteet kipataan takaisin maaseudulle.
Naisia käsittelemässä muovijätettä

Raportti: Kiinan muovijätteen tuontikielto käänsi jätevirran Kaakkois-Aasian maihin

Kiinan päätös kieltää muovijätteen tuonti maahan on toisaalta vähentänyt jätteiden vientiä, toisaalta ohjannut muovijätettä muihin maihin, joissa sääntely on lepsumpaa. Järjestöjen mielestä paras ratkaisu on vähentää kertakäyttömuovin valmistusta ylipäätään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan