Uutiset Ympäristöpolitiikka

Nuoret keksijät rynnivät Keniassa

Kenian tiedeviikolla esiteltiin muun muassa aurinkoenergialla toimiva ruohonleikkuri.
Insinööriksi opiskelevat Emma Masibo (kesk.) ja Lucy Bwire esittelivät opettajansa Peter Wamalwan kanssa aurinkokäyttöistä ruohonleikkuria Kenian tiedeviikolla toukokuussa. (Kuva: Justus Wanzala / IPS)

(IPS) -- Kaksi insinööriksi opiskelevaa kenialaisnaista kyllästyi koulun pihalla pörisevään ja käryttävään ruohonleikkuriin ja suunnitteli aurinkoenergialla toimivan hiljaisen mallin. Toisaalla Keniassa kaksi nuorta miestä teki parannetun painoksen aurinkokeittimestä.

Opiskelijoiden keksinnöt esiteltiin Kenian tiedeviikolla toukokuussa.

Emma Masibo, 23 ja Lucy Bwire, 24, opiskelevat Sang'alon teknisessä oppilaitoksessa Länsi-Keniassa. Heidän suunnittelemansa ruohonleikkurin prototyyppi on nyt käytössä koululla. Se tuli paljon polttomoottorilla käyvää konetta halvemmaksi, ja lisää rahaa säästyy polttoainekuluista.

Uudessa mallissa on ladattava akku, joten sitä voi käyttää myös viileämpään ilta-aikaan. Varusteluun kuuluu lamppu pimeässä työskentelyä varten.

Sopii myös naisille

Mukana on myös tasa-arvonäkökulma. "Perinteinen ruohonleikkuri on suunniteltu miehille. Naisen on vaikea saada sitä käyntiin ja sietää melua ja saastetta. Uusi malli on naisystävällinen", Masibo vakuuttaa.

"Naisten innovaatiokyvystä kertoo paljon se, että he ratkaisivat perinteisesti miesten tontille kuluneen ongelman", hehkuttaa heidän opettajansa Peter Wamalwa. Hänen mukaansa laitetta voi muunnella käyttäjien tarpeiden mukaan ja siitä saa vaikka pölynimurin korvikkeen sisätiloihin.

Wamalwa visioi mittavia ympäristöhyötyjä ja kustannussäästöjä, jos Kenia siirtyisi aurinkokäyttöisiin ruohonleikkureihin. Koulu auttaa naisia kaupallistamaan keksintöään, ja tavoitteena on saada kaikki oppilaitokset laitteen käyttäjiksi parissa vuodessa.

Miehet keittiössä

Tiedeviikon yli sadan näytteille asettajan joukossa oli toinenkin nuori keksijäkaksikko, Josephat Ngetich, 21, ja Cosmas Mibei, 20, Vihigan piirikunnan Kaimosi-oppilaitoksesta. Heidän keksintönsä on "monitoimiaurinkokeitin".

Miehet ovat parannelleet vanhaa paraboloidin muotoista alumiinifoliolla vuorattua aurinkokeitintä. Auringonsäteiden tehokkaampi suuntaus mahdollistaa veden keittämisen ja ruuanvalmistuksen samaan aikaan.

Ympäristöministeriön arvion mukaan 80 prosenttia Kenian maaseutuväestöstä käyttää puuhiiltä ja polttopuuta ruuanvalmistuksessa, mikä vaikuttaa haitallisesti sekä metsiin että hengitysilmaan.

"Kotiseudullamme Victoriajärven alueella auringonpaistetta on tarjolla yllin kyllin, se pitää vain valjastaa käyttöön", Ngetich selittää.

Mibei jatkaa, että uusi patentoitu keitinmalli on jo käytössä heidän oppilaitoksessaan. Se säästää sekä polttopuuta että sähköä, mikä on hyväksi ympäristölle ja taloudelle. Laitteen hinta jää alle kymmeneen euroon, joten kysyntää sille löytyy.

Ympäristöpolitiikka kehitysympäristö Kenia Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoituskylttejä ja mielenosoittajia

Amazonista vallitsee ontto yksimielisyys

Brasilian poliitikot väittävät suojelevansa Amazonia, mutta puheet ovat tyhjää retoriikkaa. Samalla he osallistuvat metsäkadon lietsomiseen eivätkä tee mitään muuttaakseen sen taustalla olevaa kehitysmallia. Nyt yhteiskunnan on löydettävä aito yksimielisyys Amazonin pelastamiseksi, kirjoittaa Brasilian entinen ympäristöministeri Marina Silva.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.