Niken alihankkija korvaa yli miljoonan dollarin ilmaiset ylityöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Niken alihankkija korvaa yli miljoonan dollarin ilmaiset ylityöt

Indonesialaiset ammattiliitot toivovat sopimuksen saavan jatkoa muiden ylikansallisten yritysten parissa.

Indonesialaiset ammattiliitot ja urheilualan jättiyhtiö Niken alihankkija ovat päässeet sopimukseen yli miljoonan dollarin ylityökorvauksista PT Nikomasin tehtaan työntekijöille.

Sopimus koskee Banten maakunnassa toimivaa PT Nikomasin tehtaan noin 4 500 työntekijää, jotka ovat tehneet kahdessa vuodessa korvauksetta yli 600 000 ylityötuntia. Laiminlyödyt ylityökorvaukset maksetaan helmikuussa.

Ylitöiden teettäminen ilman korvausta on työntekijöiden mukaan jatkunut 18 vuotta, mutta Indonesian lain mukaan taannehtivat korvaukset voi ulottaa vain kaksi vuotta taaksepäin.

Neuvotteluihin osallistuneen Serikat Pekerja Nasional ammattiliiton puheenjohtaja Bambang Wirahyoso uskoo, että päätöksestä voi tulla useita muita indonesialaisia alihankkijoita käyttäviä monikansallisia yhtiöitä ja niiden miljoonia työntekijöitä koskettava ennakkotapaus.

Nikea on syytettiin 1990-luvulla lapsityövoiman käytöstä alihankintaketjunsa tehtaissa. Vastauksena saamaansa kritiikkiin Nike ensimmäisenä suurista urheilumerkeistä avasi koko alihankintaketjunsa avoimelle tarkastelulle keväällä 2005.

Ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kampanjointi urheilualan yritysten eettisemmän toiminnan puolesta jatkuu tulevissa Lontoon olympiakisoissa kesällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia