Uutiset

"Nicaraguan tilanne ei vain vallanpitäjien syytä"

Myös nicaragualaisten oma välinpitämättömyys on syynä siihen, että demokratia on maassa kaventunut, sanoo osuuskunta-aatteen nimiin vannova Ingrid Soza.
(Kuva: Teija Laakso)

Vallan keskittyminen ja demokratian kapeneminen näkyy Nicaraguassa kaikkialla, niin parlamentissa, oikeusjärjestelmässä kuin vaaleissakin, sanoo nicaragualainen Ingrid Soza.

Pohjoisnicaragualaisen osuuskunnan puheenjohtajana toimivan Sozan mukaan se on kuitenkin myös nicaragualaisten omaa syytä.

"Tilanne ei ole se, että pelkästään vallanpitäjät ylhäältä alaspäin ovat onnistuneet kaventamaan demokratiaa, vaan sen taustalla on myös ihmisten välinpitämättömyys ja osallistumisvalmiuksien heikkous. Ihmiset on kovin helposti saatu houkuteltua mukaan prosesseihin jossa se, mitä demokratialle tapahtuu, ei ole niin tärkeää kuin muut asiat, joita he saavat hallitukselta", hän toteaa.

Suomessa toukokuussa vieraillut Soza johtaa Nicaraguassa osuuskuntaprojektia, jonka tarkoituksena on auttaa pienviljelijöitä ja käsityöläisiä ansaitsemaan paremmin omalla työllään. Hän uskoo, että samalla voidaan parantaa myös demokratiaa.

"Osuuskunnat edustavat aitoa nicaragualaista kansalaisyhteiskuntaa, koska ne ovat ihmisten vapaaehtoisia yhteenliittymiä, jotka voivat toimia suhteellisen itsenäisesti. Ne lisäävät ihmisten voimia ja niiden avulla he pystyvät tekemään asioita, joita he eivät yksin pystyisi tekemään", Soza sano.

Perinteiden vankeja

Osuuskuntien suosio alkoi kasvaa Nicaraguassa 1980-luvulla sandinistivallankumouksen jälkeen. Valtio jakoi maat uudelleen ja houkutteli pientilallisia liittymään yhteen osuuskunniksi tarjoamalla heille maata.

Myös Nicaraguan nykyinen hallitus liputtaa osuuskuntien puolesta, sillä ne työllistävät ihmisiä.

Osuuskunta-aate voikin Sozan mukaan nyt paremmin kuin koskaan. Maassa arvellaan olevan noin 3 000 toimivaa osuuskuntaa, ja esimerkiksi suuri osa taksi- ja bussiliikenteestä ajetaan osuuskuntien voimin.

Esimerkiksi maataloustuotteiden vientiä hallitsevat kuitenkin suuret yritykset. Pientiloja riittää yhä, mutta ne tuottavat kouluttamattomille omistajilleen hädin tuskin näiden oman ruuan. Ilmastonmuutos heikentää tuottavuutta entisestään.

"Lisäksi ihmiset ovat maaseudulla hyvin vanhanaikaisia ja pitäytyvät mieluummin vanhaan ja tuttuun kuin ryhtyvät kokeilemaan uusia asioita. Niinpä pientuottajien käsissä oleva maataloussektori on vanhanaikainen sekä teknologian, tuotantomenetelmien että asenteiden osalta", Soza summaa.

Sama pätee maaseudun pieniin käsityöläisiin, joille käsityöläisyys on yleensä viimeinen vaihtoehto, ei ammatti, jossa olisi kehittymismahdollisuuksia.

Eroon köyhyydestä

Sozan johtama COPRODEC-osuuskunta edustaa ei-perinteistä osuuskuntamallia, joka haluaa vähentää pientilallisten sekä pienten käsityötuottajien köyhyyttä.

Suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden rahoittama osuuskunta aloitti liiketoiminnalla mutta satsaa nykyään etenkin muihin osuuskuntiin kuuluvien pienviljelijöiden ja -käsityöläisten koulutukseen. Heille opetetaan muun muassa tuotteiden jalostusta, brändäämistä ja markkinoiden löytämistä.

Samalla vahvistetaan tuottajien itseluottamusta. Esimerkiksi monet käsityöläiset ovat jo oppineet luomaan tuotemerkkejä ja nuorten kiinnostus käsityöläisammatteja kohtaan on kasvanut, Soza kertoo.

Nicaragua on Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhin maa. Soza uskoo, että osuustoiminta voi tarjota tien ulos köyhyydestä.

"Osuustoiminta voi lisätä merkittävästi ihmisten valmiuksia sen sijaan, että he kasvaisivat yhä lisääntyvään riippuvuuteen siitä, että joku ylhäältä antaa heille resurssit, joita he tarvitsevat. Köyhyys ei poistu koskaan, jos ihmisten kyky toimia ei muutu."

kehitysyhteistyököyhyysmaatalousdemokratia Nicaragua Solidaarisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas