Uutiset

Nicaraguan miskitot sukeltavat hummereita henkensä kaupalla

Nicaraguan miskitointiaanit sukeltavat hummereita yhä syvemmistä vesistä. Seurauksena voi olla kohtalokas paineilmatauti.
(Kuva: LonelyBob / cc 2.0 / Flickr)

Nicaragualainen Edgard Walters on ollut pyörätuolissa vuodesta 2003. Hän halvaantui sukeltaessaan hummereita Karibianmerestä. Moni muukin rannikon miskitointiaani kärsii paineilmataudista.

Vasta halvaannuttuaan vyötäröstä alaspäin Walters, 32, sai tietää, että hänet pestanneen kalastusveneen antamat ohjeet päivittäisten sukellusten määrästä ja kestosta ylittivät turvarajat tuplasti.

Liian myöhään hänelle selvisi myös, että märkäpuku, paine- ja syvyysmittari sekä kello olisivat olleet avuksi. Ja että painetta olisi pitänyt tasata pysähtelemällä ylös tullessa.

Kohtalona paineilmatauti

 

"Pohja näkyi selvästi, vesi oli todella kylmää ja paine vaikeutti liikkumista", Walters muistelee.

Viimeisellä kerralla hän sanoo pystyneensä tuskin hengittämään. "Selvisin miten kuten veneeseen ja menetin saman tien tajuntani. Kun heräsin, makasin sairaalassa enkä pystynyt liikuttamaan jalkojani."

Waltersiin iski sukeltajantaudiksi sanottu paineilmatauti. Sen aiheuttavat typpikuplat, joita muodostuu liian nopeasti syvyyksistä nousevan laitesukeltajan verenkiertoon.

Walters asuu Puerto Cabezasissa Pohjois-Atlantin autonomisella alueella (Raan). Tuhannet seudun miskitointiaanit ovat elättäneet itsensä hummerinpyynnillä 1990-luvun alusta asti.

Walters kuuluu vammautuneiden sukeltajien yhdistykseen, ja hänellä on seudulla noin 400 halvaantunutta kohtalotoveria.

Kuolema tai vammautuminen

 

Vammautumisensa jälkeen Walters vietti kahdeksan kuukautta alueen ainoassa sairaalassa, joka antaa taudin vaatimaa painekammiohoitoa.

Autonomisen alueen viranomaiset arvioivat, että vuosittain kuolee kymmenkunta sukeltajaa ja 250 joutuu hoitoon paineilmataudin vuoksi.

Sukeltaminen on nuorten miesten työtä. Vuonna 2005 tehdyssä selvityksessä ilmeni, että 1 250 alle 35-vuotiasta miskitoa kärsi paineilmataudin oireista. Epävirallisen tiedon mukaan jopa 350 sukeltajaa on kuollut vuoden 2000 jälkeen.

Miskitoja auttavan espanjalaisen kansalaisjärjestön lääkäri Chuz Herranz syyttää hummeria pyytäviä yrityksiä, jotka eivät anna sukeltajille tarvittavaa koulutusta, välineitä ja ensiapua.

Aina vain syvemmälle

 

Onnettomuudet ovat yleisiä, koska työnantajat pakottava sukeltajat hupenevien hummerien perässä yhä syvemmälle, sukeltajien ammattiliiton puheenjohtaja Alfredo Alvarado sanoo.

Hänen mukaansa sukeltajille maksetaan hummereista alle 1,5 euroa kilolta.

Hummerinpyyntiyritysten yhdistyksen puheenjohtaja Mario Mora kiistää väitteet, joiden mukaan firmat jättävät vammautuneet heitteille.

Sosiaaliviranomaisten kanssa tehdyn sopimuksen mukaan vammautuneiden lääkärikulut maksetaan heidän loppuikänsä ja he saavat tukea vajaat 50 euroa kuussa, hän sanoo.

Mora myöntää, että sukeltajien välineissä olisi parantamisen varaa. Yrittäjät ovat kuitenkin odottavalla kannalla, koska helmikuussa saattaa tulla voimaan sukeltamisen kieltävä laki.

Kiistelty laki

 

Nicaraguassa hyväksyttiin neljä vuotta sitten laki, joka kieltää hummerinpyynnin sukeltamalla. Lain on määrä tulla voimaan 7. helmikuuta, mutta alan yritykset ovat lobanneet viimeiseen asti sen lykkäämiseksi.

Lain vastustajien mukaan se ajaisi yritykset konkurssiin ja jättäisi tuhannet perheet vaille tuloja.

Miskitointiaanien asuttamalla Pohjois-Atlantin autonomisella alueella 6 300 perhettä elää hummerinpyynnistä. Sukeltajia on noin 2 200, muut työskentelevät veneissä ja varastoissa tai kaupittelevat hummereita.

alkuperäiskansattyöterveysympäristö Nicaragua

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista