Nicaraguan miskitot sukeltavat hummereita henkensä kaupalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaraguan miskitot sukeltavat hummereita henkensä kaupalla

Nicaraguan miskitointiaanit sukeltavat hummereita yhä syvemmistä vesistä. Seurauksena voi olla kohtalokas paineilmatauti.

Nicaragualainen Edgard Walters on ollut pyörätuolissa vuodesta 2003. Hän halvaantui sukeltaessaan hummereita Karibianmerestä. Moni muukin rannikon miskitointiaani kärsii paineilmataudista.

Vasta halvaannuttuaan vyötäröstä alaspäin Walters, 32, sai tietää, että hänet pestanneen kalastusveneen antamat ohjeet päivittäisten sukellusten määrästä ja kestosta ylittivät turvarajat tuplasti.

Liian myöhään hänelle selvisi myös, että märkäpuku, paine- ja syvyysmittari sekä kello olisivat olleet avuksi. Ja että painetta olisi pitänyt tasata pysähtelemällä ylös tullessa.

Kohtalona paineilmatauti

 

"Pohja näkyi selvästi, vesi oli todella kylmää ja paine vaikeutti liikkumista", Walters muistelee.

Viimeisellä kerralla hän sanoo pystyneensä tuskin hengittämään. "Selvisin miten kuten veneeseen ja menetin saman tien tajuntani. Kun heräsin, makasin sairaalassa enkä pystynyt liikuttamaan jalkojani."

Waltersiin iski sukeltajantaudiksi sanottu paineilmatauti. Sen aiheuttavat typpikuplat, joita muodostuu liian nopeasti syvyyksistä nousevan laitesukeltajan verenkiertoon.

Walters asuu Puerto Cabezasissa Pohjois-Atlantin autonomisella alueella (Raan). Tuhannet seudun miskitointiaanit ovat elättäneet itsensä hummerinpyynnillä 1990-luvun alusta asti.

Walters kuuluu vammautuneiden sukeltajien yhdistykseen, ja hänellä on seudulla noin 400 halvaantunutta kohtalotoveria.

Kuolema tai vammautuminen

 

Vammautumisensa jälkeen Walters vietti kahdeksan kuukautta alueen ainoassa sairaalassa, joka antaa taudin vaatimaa painekammiohoitoa.

Autonomisen alueen viranomaiset arvioivat, että vuosittain kuolee kymmenkunta sukeltajaa ja 250 joutuu hoitoon paineilmataudin vuoksi.

Sukeltaminen on nuorten miesten työtä. Vuonna 2005 tehdyssä selvityksessä ilmeni, että 1 250 alle 35-vuotiasta miskitoa kärsi paineilmataudin oireista. Epävirallisen tiedon mukaan jopa 350 sukeltajaa on kuollut vuoden 2000 jälkeen.

Miskitoja auttavan espanjalaisen kansalaisjärjestön lääkäri Chuz Herranz syyttää hummeria pyytäviä yrityksiä, jotka eivät anna sukeltajille tarvittavaa koulutusta, välineitä ja ensiapua.

Aina vain syvemmälle

 

Onnettomuudet ovat yleisiä, koska työnantajat pakottava sukeltajat hupenevien hummerien perässä yhä syvemmälle, sukeltajien ammattiliiton puheenjohtaja Alfredo Alvarado sanoo.

Hänen mukaansa sukeltajille maksetaan hummereista alle 1,5 euroa kilolta.

Hummerinpyyntiyritysten yhdistyksen puheenjohtaja Mario Mora kiistää väitteet, joiden mukaan firmat jättävät vammautuneet heitteille.

Sosiaaliviranomaisten kanssa tehdyn sopimuksen mukaan vammautuneiden lääkärikulut maksetaan heidän loppuikänsä ja he saavat tukea vajaat 50 euroa kuussa, hän sanoo.

Mora myöntää, että sukeltajien välineissä olisi parantamisen varaa. Yrittäjät ovat kuitenkin odottavalla kannalla, koska helmikuussa saattaa tulla voimaan sukeltamisen kieltävä laki.

Kiistelty laki

 

Nicaraguassa hyväksyttiin neljä vuotta sitten laki, joka kieltää hummerinpyynnin sukeltamalla. Lain on määrä tulla voimaan 7. helmikuuta, mutta alan yritykset ovat lobanneet viimeiseen asti sen lykkäämiseksi.

Lain vastustajien mukaan se ajaisi yritykset konkurssiin ja jättäisi tuhannet perheet vaille tuloja.

Miskitointiaanien asuttamalla Pohjois-Atlantin autonomisella alueella 6 300 perhettä elää hummerinpyynnistä. Sukeltajia on noin 2 200, muut työskentelevät veneissä ja varastoissa tai kaupittelevat hummereita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia