Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Neuvottelukunta: Ihmisoikeuspuolustajat Suomeen helpommin

Henkensä ihmisoikeuksien puolesta vaarantavien tulisi saada nopeampaa palvelua Suomesta, sanoo kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta.
Kuva: Department of Foreign Affairs and Trade / Josh Estey / cc 2.0)

Suomen pitäisi sallia ihmisoikeuspuolustajille viisumi maahan nopeutetulla menettelyllä, sanoo kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta.

Neuvottelukunta muistuttaa kannanotossaan, että ihmisoikeuspuolustajien työ asettaa nämä usein vaaraan ja että Suomi on sitoutunut ihmisoikeuspuolustajien suojeluun kansainvälisten sopimusten kautta. Tilanteessa, jossa on syytä epäillä, että ihmisoikeuspuolustajaan kohdistuu uhka, tälle pitää myöntää toistuvaisviisumi Schengen-alueelle, neuvottelukunta sanoo.

Ihmisoikeuspuolustajat pitäisi ottaa neuvottelukunnan mukaan huomioon myös oleskelulupasäännöksissä, mikäli niitä muutetaan.

Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta on ulkoministeriön neuvoa-antava elin ihmisoikeuskysymyksissä. Jäsenistöön kuuluu kansalaisjärjestöjen, puolueiden ja tutkimuslaitosten edustajista.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismi Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Suomen lippu, taustalla merta ja rakennuksia.

Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan

Lähihoitajana työskennellyt Ali Reza Heidari uhattiin käännyttää Afganistaniin, jossa hän ei ole koskaan käynyt. Nyt hän on saanut vuoden mittaisen, työperustaisen oleskeluluvan.
Erivärisiä kankaisia kasvomaskeja roikkumassa narulla.

Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen vuosiraportin mukaan koronapandemian varjolla valtiot ovat rajoittaneet sananvapautta ja käyttäneet ylimitoitettua voimaa. Samalla niin maiden välinen kuin sisäinenkin epätasa-arvo on tullut näkyväksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.