Neste Oilin palmuöljytoimittajalla taas vastuullisuusongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Neste Oilin palmuöljytoimittajalla taas vastuullisuusongelmia

Nesteelle palmuöljyä toimittavan Golden Agrin epäillään anastaneen metsiä suojelutarkoitukseen.

Yhden Neste Oilin tärkeimmistä aasialaisen palmuöljyn toimittajista on todettu toteuttavan metsänsuojelupilottiaan paikallisyhteisöltä varastetulla maalla, käy ilmi kansalaisjärjestöjen raportista.

Forest People's Programmen ja TUK Indonesian selvityksen mukaan Nesteen alihankkijana toimivan Golden Agrin tytäryhtiön metsien suojeluhanke Borneossa on tehty välittämättä alueella elävien paikallisyhteisöjen omista maanomistusjärjestelyistä, maan käyttötavoista tai elinkeinoista.

Raportin mukaan maata on hankittu sadoilta maanviljelijöiltä ilman suostumusta, vähäpätöisillä korvauksilla ja ilman kirjallisia sopimuksia. Käytännöt ovat palmuöljyteollisuuden RSPO-yhteistyöjärjestön kestävyysnormien vastaisia, mutta normeja rikottiin myös tapauksissa, joissa suostumus oli hankittu.

Forest People's Programmen mukaan raportin havainnot merkittäviä myös siksi, että Golden Agrin sisaryhtiö Asia Pulp on toteuttamassa samanlaista metsänsuojeluhanketta Sumatralla ja Kalimantanilla ja myös palmuöljyjätti Wilman ilmoittanut sitoutuneensa runsashiilisten metsien suojeluun. Perustamalla suojelualueita plantaasiyhtiöt pyrkivät hillitsemään metsätuhoa ja ilmastonmuutosta, mutta paikallisyhteisöjen näkökulmasta suojeluhankkeet edustavat lähinnä maananastusten lisääntymistä sekä ruokaturvan heikkenemistä, järjestöt sanovat.

Golden Agri on vastannut kritiikkiin lupaamalla kartoittaa maaoikeudet uudelleen ja käynnistämällä paikallisyhteisöjen kanssa vuorovaikutusprosessin maankäytöstä. Yritys on myös luvannut varmistaa, että paikallisyhteisöjä ei enää pakoteta myymään maataan suojelukäyttöön.

Palmuöljynsä vastuullisuutta markkinoinnissaan painottava Neste Oil joutui perustelemaan tuotantoketjunsa kestävyyttä viimeksi syksyllä, kun Greenpeace toi ilmi myös yhtiön raaka-ainetoimittajana toimivan Wilmarin alihankkijoiden hakkaavaan laittomasti palmuöljyplantaaseja kansallispuistoihin ja uhanalaisten sumatrantiikereiden elinalueille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia