Nepal ei ole valmistautunut maanjäristyksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepal ei ole valmistautunut maanjäristyksiin

Seuraava suuri maanjäristys voi seismologien mukaan sattua milloin tahansa, Naresh Newar.

Nepal on yksi maailman maanjäristysherkimmistä maista, mutta luonnontuhoihin varautumisessa se on heikoimpien joukossa. Nepalissa on sattunut runsaan vuoden aikana kaksi voimakasta maanjäristystä. Tästä huolimatta viranomaiset eivät ole ryhtyneet toimenpiteisiin tuhoisten järistysten varalta.

Seismologit ovat varoittaneet, että seuraava suurempi maanjäristys voi tapahtua milloin tahansa. Asiantuntijat ovat yrittäneet viestittää suuren katastrofin vakavista seurauksista, jos hallinto ei herää toimimaan.

Nepalissa tiedetään tapahtuneen 1200-luvulta alkaen 16 suurta maanjäristystä. Yksi suurimmista järistyksistä vuonna 1934 vaati yli 8 500 ihmisen hengen.

"Nykyisessä tilanteessa katastrofin seuraukset tulevat olemaan hallitsemattomia. Meidän täytyy toimia nopeasti", sanoo valmiuspäällikkö Ganes Kumar Jimee NSET-järjestöstä, jonka eri alojen asiantuntijat ovat perustaneet ehkäisemään järistysten tuhoja.

Asiantuntijat ovat erityisen huolissaan Nepalin pääkaupungista Katmandusta, jossa asuu yli 1,5 miljoonaa ihmistä. Heidän mukaansa kaupungin asunnoista jopa yli 90 prosenttia on välittömässä sortumisvaarassa ison maanjäristyksen sattuessa.

Juuri paremmin eivät selviä myöskään julkiset rakennukset, kuten koulut tai sairaalat. Samoin kaupungin infrastruktuuri, kuten vesiputket, sillat ja tiet, ovat erittäin suuressa vaarassa tuhoutua lähes kokonaan.

Kaikkiaan NSET arvioi, että ison, Richterin asteikolla mitattuna yli 7,0 suuruisen, järistyksen tuhot olisivat mittavat. Heidän arvionsa mukaan järistyksessä voisi kuolla välittömästi 50 000 ihmistä, 100 000 voisi loukkaantua ja 900 000 jäädä kodittomiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia