Nato miehitti ruotsalaisjärjestön kenttäsairaalan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nato miehitti ruotsalaisjärjestön kenttäsairaalan

Sairaalan miehitys ja käyttö tulenjohtokeskuksena rikkoo räikeästi Geneven sopimuksia, sanoo Swedish Commitee for Afghanistan.

Nato-johtoisen ISAF-operaation ja Afganistanin armeijan sotilaat tunkeutuivat ruotsalaisen hyväntekeväisyysjärjestön SCA:n ylläpitämään kenttäsairaalaan lokakuussa.

Sotilaat miehittivät itäisessä Afganistanissa sijaitsevan sairaalan tilat kolmeksi päiväksi, käyttäen niitä muun muassa satojen pidätettyjen säilönä ja tulenjohtokeskuksena, kertoo SCA.

Järjestön mukaan miehityksen aikana sairaalan henkilökuntaa ja siviilejä pidätettiin ja sairaan irtaimistoa tuhottiin. Järjestön maajohtaja Andreas Stefanssonin mukaan tapaus on rikkoo selvästi kansainvälisiä sopimuksia hoitohenkilöstön koskemattomuudesta konfliktialueilla ja sillä saattaa olla pitkäaikaisia haitallisia vaikutuksia sairaalan toiminnalle.

"Tällaiset tapaukset heikentävät potilaiden ja hoitohenkilökunnan luottamusta sairaaloiden asemaan neutraalina vyöhykkeenä ja pelko mennä hakemaan hoitoa kasvaa", Stefansson sanoo.

ISAF on kommentoinut tapausta sanomalla, että isku sairaalaan oli tahaton. Nato-joukot ovat korostaneet, että ne noudattavat Geneven sopimuksia sairaaloiden kunnioittamisesta ja pyrkivät välttämään vastaavaa tapauhtumasta uudelleen.

Järjestöjen mukaan sairaalat kokevat vastaavan kaltaisia loukkauksia alueella jatkuvasti. Sotilaat etsivät kapinallisia sairaaloista ja vaativat lääkintähenkilökuntaa luovuttamaan tietoja potilaistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia