Uutiset

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja
Sykloni Idai aiheutti mittavia tuhoja etenkin rannikkokaupunki Beirassa Mosambikissa. Kuva toukokuulta. (Kuva: Sarah Farhat / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

YK ja avustusjärjestöt ovat toimittaneet apua lähes 1,9 miljoonalle ihmiselle Mosambikissa sen jälkeen, kun Idai- ja Kenneth-syklonit riehuivat maassa viime keväänä.

Maassa on kuitenkin puhkeamassa ruokakriisi. Nälkäisten määrä on noussut lähes kahteen miljoonaan, mikä on neljänneksen enemmän kuin huhtikuussa.

Syklonit vahingoittivat ainakin 715 000:ta hehtaaria viljelysmaata Mosambikissa. Yli 400 000:n kotitalouden viljelysmaat ja sato tuhoutuivat osittain tai kokonaan. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja siemenistä on suuri pula, kertoo Pelastakaa Lapset järjestö tiedotteessaan.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan viljelijöitä pyörtyy pelloille ja ihmiset kaivavat syötäväkseen luonnonvaraisia kasveja. Lisäksi he syövät tomaatteja. Se on yksi harvoista nopeasti kasvavista kasveista, joita pystyttiin istuttamaan tulvatuhojen jälkeen.

”Naiset jättävät aterioita väliin, jotta se vähä ruoka, mitä on, ruoka voidaan antaa lapsille. --- Nälästä uhkaa tulla syklonista selviytyneiden hiljainen tappaja”, sanoo Oxfamin maajohtaja Rotafina Donco tiedotteessa.

Varsinainen nälkäkausi on vasta alkamassa, ja seuraavaa satoa voidaan odottaa vasta ensi vuoden maalis- tai huhtikuussa.

Avunantajamaat ovat lahjoittaneet YK:n hätäapuvetoomuksen kattamiseksi alle puolet tarvittavasta rahasummasta. Järjestöt vetoavat nyt avunantajiin.

”Jälleenrakennukseen varatut rahat ovat ehtymässä nyt, kun ihmisten tarve on suurin. Toipuminen kestää aikansa, kun on menettänyt kaiken. Perheet eivät pysty saamaan toimeentuloa, koska sato on tuhoutunut ja viljelykset ovat hiekan ja mudan peitossa”, muistuttaa Pelastakaa Lasten Mosambikin maajohtaja Chance Briggs.

Idai rantautui Mosambikiin 14. maaliskuuta. Myrskyssä menehtyi 603 ihmistä ja 1 641 loukkaantui. Toinen tuhoisa myrsky, Kenneth, rantautui 25. huhtikuuta. Myrskyt vaikuttivat yhteensä yli kolmen miljoonan ihmisen elämään Mosambikissa, Zimbabwessa, Malawissa ja Tansaniassa. YK:n mukaan Mosambikissa sadat tuhannet ihmiset elävät yhä teltoissa tai tuhoutuneissa taloissa. Satoja kouluja ja terveyskeskuksia on korjaamatta.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

avustustyökatastrofiapuilmastonmuutosluonnonkatastrofit Mosambik Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.