Uutiset

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja
Sykloni Idai aiheutti mittavia tuhoja etenkin rannikkokaupunki Beirassa Mosambikissa. Kuva toukokuulta. (Kuva: Sarah Farhat / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

YK ja avustusjärjestöt ovat toimittaneet apua lähes 1,9 miljoonalle ihmiselle Mosambikissa sen jälkeen, kun Idai- ja Kenneth-syklonit riehuivat maassa viime keväänä.

Maassa on kuitenkin puhkeamassa ruokakriisi. Nälkäisten määrä on noussut lähes kahteen miljoonaan, mikä on neljänneksen enemmän kuin huhtikuussa.

Syklonit vahingoittivat ainakin 715 000:ta hehtaaria viljelysmaata Mosambikissa. Yli 400 000:n kotitalouden viljelysmaat ja sato tuhoutuivat osittain tai kokonaan. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja siemenistä on suuri pula, kertoo Pelastakaa Lapset järjestö tiedotteessaan.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan viljelijöitä pyörtyy pelloille ja ihmiset kaivavat syötäväkseen luonnonvaraisia kasveja. Lisäksi he syövät tomaatteja. Se on yksi harvoista nopeasti kasvavista kasveista, joita pystyttiin istuttamaan tulvatuhojen jälkeen.

”Naiset jättävät aterioita väliin, jotta se vähä ruoka, mitä on, ruoka voidaan antaa lapsille. --- Nälästä uhkaa tulla syklonista selviytyneiden hiljainen tappaja”, sanoo Oxfamin maajohtaja Rotafina Donco tiedotteessa.

Varsinainen nälkäkausi on vasta alkamassa, ja seuraavaa satoa voidaan odottaa vasta ensi vuoden maalis- tai huhtikuussa.

Avunantajamaat ovat lahjoittaneet YK:n hätäapuvetoomuksen kattamiseksi alle puolet tarvittavasta rahasummasta. Järjestöt vetoavat nyt avunantajiin.

”Jälleenrakennukseen varatut rahat ovat ehtymässä nyt, kun ihmisten tarve on suurin. Toipuminen kestää aikansa, kun on menettänyt kaiken. Perheet eivät pysty saamaan toimeentuloa, koska sato on tuhoutunut ja viljelykset ovat hiekan ja mudan peitossa”, muistuttaa Pelastakaa Lasten Mosambikin maajohtaja Chance Briggs.

Idai rantautui Mosambikiin 14. maaliskuuta. Myrskyssä menehtyi 603 ihmistä ja 1 641 loukkaantui. Toinen tuhoisa myrsky, Kenneth, rantautui 25. huhtikuuta. Myrskyt vaikuttivat yhteensä yli kolmen miljoonan ihmisen elämään Mosambikissa, Zimbabwessa, Malawissa ja Tansaniassa. YK:n mukaan Mosambikissa sadat tuhannet ihmiset elävät yhä teltoissa tai tuhoutuneissa taloissa. Satoja kouluja ja terveyskeskuksia on korjaamatta.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

avustustyökatastrofiapuilmastonmuutosluonnonkatastrofit Mosambik Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tuoreimmat

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas
Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen