Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Sykloni Idai aiheutti mittavia tuhoja etenkin rannikkokaupunki Beirassa Mosambikissa. Kuva toukokuulta. Kuva: Sarah Farhat / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

YK ja avustusjärjestöt ovat toimittaneet apua lähes 1,9 miljoonalle ihmiselle Mosambikissa sen jälkeen, kun Idai- ja Kenneth-syklonit riehuivat maassa viime keväänä.

Maassa on kuitenkin puhkeamassa ruokakriisi. Nälkäisten määrä on noussut lähes kahteen miljoonaan, mikä on neljänneksen enemmän kuin huhtikuussa.

Syklonit vahingoittivat ainakin 715 000:ta hehtaaria viljelysmaata Mosambikissa. Yli 400 000:n kotitalouden viljelysmaat ja sato tuhoutuivat osittain tai kokonaan. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja siemenistä on suuri pula, kertoo Pelastakaa Lapset järjestö tiedotteessaan.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan viljelijöitä pyörtyy pelloille ja ihmiset kaivavat syötäväkseen luonnonvaraisia kasveja. Lisäksi he syövät tomaatteja. Se on yksi harvoista nopeasti kasvavista kasveista, joita pystyttiin istuttamaan tulvatuhojen jälkeen.

”Naiset jättävät aterioita väliin, jotta se vähä ruoka, mitä on, ruoka voidaan antaa lapsille. --- Nälästä uhkaa tulla syklonista selviytyneiden hiljainen tappaja”, sanoo Oxfamin maajohtaja Rotafina Donco tiedotteessa.

Varsinainen nälkäkausi on vasta alkamassa, ja seuraavaa satoa voidaan odottaa vasta ensi vuoden maalis- tai huhtikuussa.

Avunantajamaat ovat lahjoittaneet YK:n hätäapuvetoomuksen kattamiseksi alle puolet tarvittavasta rahasummasta. Järjestöt vetoavat nyt avunantajiin.

”Jälleenrakennukseen varatut rahat ovat ehtymässä nyt, kun ihmisten tarve on suurin. Toipuminen kestää aikansa, kun on menettänyt kaiken. Perheet eivät pysty saamaan toimeentuloa, koska sato on tuhoutunut ja viljelykset ovat hiekan ja mudan peitossa”, muistuttaa Pelastakaa Lasten Mosambikin maajohtaja Chance Briggs.

Idai rantautui Mosambikiin 14. maaliskuuta. Myrskyssä menehtyi 603 ihmistä ja 1 641 loukkaantui. Toinen tuhoisa myrsky, Kenneth, rantautui 25. huhtikuuta. Myrskyt vaikuttivat yhteensä yli kolmen miljoonan ihmisen elämään Mosambikissa, Zimbabwessa, Malawissa ja Tansaniassa. YK:n mukaan Mosambikissa sadat tuhannet ihmiset elävät yhä teltoissa tai tuhoutuneissa taloissa. Satoja kouluja ja terveyskeskuksia on korjaamatta.

Mosambkiin apua lähettäviä suomalaisjärjestöjä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia