Nälänhätä uhkaa Somaliaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälänhätä uhkaa Somaliaa

Somalian ruokapula pahenee, sillä apua ei saada perille merirosvojen, kidnappaajien ja aseellisten yhteenottojen vuoksi.

Somalian ruokapula pahenee, sillä apua ei saada perille merirosvojen, kidnappaajien ja aseellisten yhteenottojen vuoksi.

Lähes puolet Somalian asukkaista – 3,5 miljoonaa ihmistä – on joulukuuhun mennessä hätäavun tarpeessa, järjestöt arvioivat.

Avustusjärjestöjen toiminta on kuitenkin käynyt yhä vaarallisemmaksi, ja järjestöt ovat vetäneet kaikki ulkomaalaiset työntekijänsä pois.

"Merellä avustuksia kuljettavat laivat joutuvat merirosvojen haltuun. Somalian teillä avustustyöntekijöitä ryöstetään ja kidnapataan. Autoilla on oltava aseellinen saattue, ja niiltä peritään lukuisia lahjuksia aseellisten ryhmien tiesuluilla", kansainvälisen järjestön palveluksessa oleva somalialainen Abdullahi Musse kertoo.

Mussen mukaan avustusjärjestöjen toiminta on erittäin vaarallista, sillä järjestöillä ei ole mitään takeita turvallisuudesta.

 

Työ pysähtyi

Viime kuukausina avustusjärjestöjen työ on muuttunut lähes mahdottomaksi. Heinäkuun loppuun mennessä tänä vuonna oli surmattu yhteensä 20 somalialaista ja ulkomaista avustustyöntekijää. 17 kidnapattua työntekijää oli vapautettu, mutta 13 oli vielä ryöstäjien hallussa.

Kaikki järjestöjen ja YK:n kansainväliset työntekijät ovat joutuneet lähtemään maasta taistelujen kiihdyttyä. Taisteluihin osallistuvat kapinalliset islamistiryhmät ja Etiopian tukeman Somalian väliaikaisen hallituksen joukot. Molemmat osapuolet syyttelevät toisiaan iskuista avustustyöntekijöitä vastaan ja lupailevat heille suojelua.

Työntekijöiden kidnappaaminen on ammattimaista toimintaa, ja sitä rohkaisevat merirosvojen kaappaamien avustuslaivojen vapauttamiseksi maksetut lunnaat.

YK:lla ja yhdeksällä kansainvälisellä järjestöllä on yhä toimisto Somalian pääkaupungissa Mogadishussa, mutta järjestöillä on palveluksessaan pelkästään paikallisia. Musse kertoo puhelimitse Mogadishusta, että myös somalialaiset työntekijät joutuvat iskujen kohteiksi ja avustustyö on pysähdyksissä.

 

Avun varassa lähes miljoona

Mogadishussa on 250 epävirallista pakolaisleiriä.  Afogyessa 45 kilometrin päässä pääkaupungista leirejä on pari sataa. Ihmiset ovat paenneet sinne, koska avunantajat pystyvät saavuttamaan paikan paremmin.

Kesäkuuhun mennessä 850 000 ihmistä oli paennut Mogadishusta ja joutunut kansainvälisen avun varaan, YK kertoo.

Eteläisen ja keskisen Somalian maanviljelysseudut eivät ole saaneet sadetta tällä kaudella, ja elintarvikepula on huutava. Aseellinen konflikti on pahin juuri tällä alueella.

Oxfam International -järjestö ennustaa Somaliaan nälänhätää, jollei ruoka- ja muuta humanitaarista apua saada lisätyksi lähikuukausina.

YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa heinäkuussa pääsihteerin Somalian asioiden erityisedustaja Ahmed Ould-Abdalla vetosi sen puolesta, että Maailman  elintarvikeohjelman WFP:n laivoille saataisiin kansainväliset saattueet ja avustustyöntekijöille turvallisemmat olot.

Ould-Abdalla ajaa kansainvälisten rauhanturvajoukkojen lähettämistä Somaliaan. Turvallisuusneuvoston sihteeristö esittelee Somalian tulevaisuutta koskevan suunnitelmansa elokuun puolivälissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia