Naisten syrjintä ulottuu kansalaisuuteen arabimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten syrjintä ulottuu kansalaisuuteen arabimaissa

Persianlahden arabimaissa on tuhansittain
isänmaattomia lapsia, koska ulkomaalaisen miehen kanssa avioituvan naisen
jälkeläisille tai puolisolle ei myönnetä kansalaisuutta.

Persianlahden arabimaissa on tuhansittain isänmaattomia lapsia, koska ulkomaalaisen miehen kanssa avioituvan naisen jälkeläisille tai puolisolle ei myönnetä kansalaisuutta.

Miehet sen sijaan voivat hakea kansalaisuutta ulkomaalaiselle vaimolleen viiden vuoden avioliiton jälkeen, ja heidän lapsensa saavat sen syntyessään.

Virallisten tilastojen mukaan isänmaattomia lapsia on Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa noin 14 000, Kuwaitissa 8 000 ja Bahrainissa 2 000.

Kansalaisuudettomat lapset jäävät usein paitsi myös sosiaalipalveluja. Bahrainissa hyväksyttiin vastikään lakimuutos, joka korjaa tätä puutetta.

"Palvelut eivät riitä, bahrainilaisten äitien lapsille on annettava kansalaisuus", naisten oikeuksia puolustava tohtori Wajiha al-Bahrana vaatii kansainvälisiin säädöksiin vedoten.

Nyt bahrainilaiset äidit odottavat kauhulla lastensa 18-vuotispäivää, koska näiden on sen jälkeen poistuttava maasta, ellei heillä ole opiskelu- tai työpaikkaa.

Saba Isa Ibrahim on joutunut eriarvoistavan lain uhriksi kovimman kautta. Hän oli naimisissa saudiarabialaisen miehen kanssa, joka jätti hänet toisen lapsen ollessa tulossa. Lapset ovat nyt aikuisia ja vailla isänmaata.

"Yritin jäljittää ex-mieheni saadakseni lapsille Saudi-Arabian passit, mutta tuloksetta", nainen kertoo.

Kuwaitissa tilanne on johtanut siihen, että onnellisesti aviossa olevat parit eroavat, koska siellä lapsille taataan kansalaisuus, jos äiti jää leskeksi tai eroaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia