Uutiset

Naisten autoilu hermostutti saudiviranomaiset

Tempausta tukenut toimittaja pidätettiin ja rattiin tarttuneita naisia vartioitiin vielä päiviä protestin jälkeenkin.
(Kuva: Sam Burnett / cc 2.0)

Kymmenet naiset osallistuivat viime viikolla naisten autoilukieltoa kritisoivaan protestiin Saudi-Arabiassa. Maan viranomaiset eivät kuitenkaan ole katsoneet toimintaa hyvällä.

Saudinaiset järjestivät viime lauantaina protestin, jossa he uhmasivat naisten autoilukieltoa kuvaamalla itseään ajamassa ja lataamalla ajovideon YouTubeen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) paikallisilta aktivisteilta saamien tietojen mukaan noin 50 naista osallistui protestiin.

France 24 -tv-kanavan mukaan ainakin 16 naista sai sakot autolla ajamisesta.

HRW:n mukaan päivää protestin jälkeen viranomaiset pidättivät opettaja ja kolumnisti Tariq al-Mubarakin, joka oli tukenut kampanjaa näkyvästi ja kritisoinut ajokieltoa. Hänet pidätettiin kuulusteluja varten, eikä hän ole saanut tavata asianajajaa. Lisäksi ainakin neljän naisen kodin edustalla on partioinut poliisiautoja vielä päiviä protestin jälkeenkin.

Kampanjaa sabotoitiin lisäksi jo etukäteen: nettisivu hakkeroitiin viime viikolla, ja naiset saivat puheluita sisäministeriön edustajiksi esittäytyneiltä miehiltä, jotka kehottivat heitä jäämään kotiin.

Saudi-Arabia on maailman ainoa maa, jossa naiset eivät saa ajaa. Ajokielto astui voimaan vuonna 1990 uskonnollisen fatwa-määräyksen seurauksena. Viime vuosina ajokieltoa vastaan on protestoitu yhä kiivaammin muun muassa videoaktivismin avulla.

ihmisoikeudetgender Saudi-Arabia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.