Uutiset

Naisten autoilu hermostutti saudiviranomaiset

Tempausta tukenut toimittaja pidätettiin ja rattiin tarttuneita naisia vartioitiin vielä päiviä protestin jälkeenkin.
(Kuva: Sam Burnett / cc 2.0)

Kymmenet naiset osallistuivat viime viikolla naisten autoilukieltoa kritisoivaan protestiin Saudi-Arabiassa. Maan viranomaiset eivät kuitenkaan ole katsoneet toimintaa hyvällä.

Saudinaiset järjestivät viime lauantaina protestin, jossa he uhmasivat naisten autoilukieltoa kuvaamalla itseään ajamassa ja lataamalla ajovideon YouTubeen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) paikallisilta aktivisteilta saamien tietojen mukaan noin 50 naista osallistui protestiin.

France 24 -tv-kanavan mukaan ainakin 16 naista sai sakot autolla ajamisesta.

HRW:n mukaan päivää protestin jälkeen viranomaiset pidättivät opettaja ja kolumnisti Tariq al-Mubarakin, joka oli tukenut kampanjaa näkyvästi ja kritisoinut ajokieltoa. Hänet pidätettiin kuulusteluja varten, eikä hän ole saanut tavata asianajajaa. Lisäksi ainakin neljän naisen kodin edustalla on partioinut poliisiautoja vielä päiviä protestin jälkeenkin.

Kampanjaa sabotoitiin lisäksi jo etukäteen: nettisivu hakkeroitiin viime viikolla, ja naiset saivat puheluita sisäministeriön edustajiksi esittäytyneiltä miehiltä, jotka kehottivat heitä jäämään kotiin.

Saudi-Arabia on maailman ainoa maa, jossa naiset eivät saa ajaa. Ajokielto astui voimaan vuonna 1990 uskonnollisen fatwa-määräyksen seurauksena. Viime vuosina ajokieltoa vastaan on protestoitu yhä kiivaammin muun muassa videoaktivismin avulla.

ihmisoikeudetgender Saudi-Arabia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.