Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Naiset tulevat raskaaksi katastrofitilanteissakin – mutta avunantajilta se usein unohtuu

Humanitaaristen kriisien naisuhreja hyödynnetään, kun halutaan kuvittaa katastrofeja. Heidän auttamisekseen ei kuitenkaan kanavoida riittävästi rahoitusta, kritisoi YK:n väestörahaston asiantuntija Ugochi Daniels.
Jos useampi päättäjä olisi nainen, naiset huomioitaisiin kriiseissä paremmin, sanoo Ugochi Daniels. (Kuva: Teija Laakso / maailma.net)

YK:n väestörahaston Unfpan asiantuntija Ugochi Daniels avaa matkustaessaan aina tilaisuuden tullen amerikkalaisen CNN-tv-kanavan. Vuosi sitten Saksan vierailulla yllättävän moni uutinen koski naisia kriisitilanteissa: Oli kulunut vuosi siitä, kun Nigerian ääriliike Boko Haram oli siepannut joukon koulutyttöjä. Oli uutisia ihmiskaupan uhreiksi joutuneista Irakin jesiditytöistä ja tarina jemeniläisnaisesta, joka yritti päästä terveyskeskukseen.

Uutiset keskittyivät sinänsä oikeaan aiheeseen, sillä juuri naiset kärsivät erityisen paljon katastrofi- ja konfliktitilanteissa. Heidän tarvitsemiinsa lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluihin ei Danielsin mukaan kuitenkaan suunnata avunantajien humanitaarisen avun budjeteista rahoitusta niin paljon kuin pitäisi.

"Kun hätätilasta ja epätoivosta halutaan kertoa, näytetään nuori nainen, joka on raskaana, jolla on lapsi tai joka on seksuaalisen väkivallan uhri. Ongelma tuodaan kyllä esiin, mutta rahoitusta se saa viimeisenä", Unfpan humanitaarista osastoa johtava Daniels kritisoi.

Suomessa taannoin vierailleen Danielsin mukaan kymmenessä vuodessa lisääntymisterveyteen kriiseissä on herunut avunantajilta vain noin 2,5 miljardia dollaria, eli noin 2,2 miljardia euroa, joka on alle puolet siitä, mitä tarvittaisiin.

24 miljoonaa naista

Danielsin mukaan ruoka, vesi ja suoja, joihin hätätiloissa suunnataan paljon rahaa, ovat nekin tärkeitä, mutta usein rahoittajat eivät muista, että konfliktien ja katastrofien keskeläkin naiset tulevat edelleen raskaaksi. Kun terveyspalvelut romahtavat, moni raskaana oleva tai perhesuunnittelupalveluita tarvitseva nainen ei niitä enää saa. Noin 60 prosenttia maailman kaikista äitiyskuolemista tapahtuukin hauraissa valtioissa, joissa usein on käynnissä myös konflikti.

Myös naisten ja tyttöjen riski joutua väkivallan uhriksi kasvaa, kun kriisit repivät rikki perheitä ja sosiaalisia verkostoja. Vaarana ovat myös esimerkiksi ihmiskauppa ja pakkoavioliitot.

Lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalvelut ovat erityinen huolenaihe juuri nyt, sillä monet konfliktit ovat kärjistyneet viime vuosina. Tällä hetkellä maailmassa on Unfpan arvion mukaan 24 miljoonaa lisääntymisikäistä naista ja tyttöä, jotka elävät kriisin keskellä ja tarvitsisivat lisääntymisterveyspalveluita.

Suurin kriisi on Danielsin mukaan pakolaisuuden vuoksi Syyria, mutta myös Sudanissa, Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Nigeriassa ja Irakissa tarvittaisiin kipeästi seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita, joita Unfpa YK:n väestöyksikkönä toimittaa kriisitilanteissa.

"Nämä kaikki kriisit ovat olleet erityisen brutaaleja, mitä tulee seksuaaliseen väkivaltaan naisia kohtaan", hän kertoo.

Myös äitiysterveys on heikolla tolalla: Daniels on kuullut tarinoita muun muassa lapsista, jotka ovat syntyneet Välimeren pakolaislaivassa ja hukkuneet.

Miehet päättävät

Daniels vieraili Suomessa puhumassa kansanedustajille seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden tärkeydestä katastrofitilanteissa. Hänen mukaansa tietoisuus asiasta onkin lisääntynyt – moni poliitikko on samaa mieltä kuultuaan ongelmat.

Se ei kuitenkaan vielä riitä: avunantajat suuntaavat rahansa edelleen mieluummin ruokaan, veteen ja suojaan, sillä ne koskettavat suurempaa määrää ihmistä kuin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut.

Aihe on myös sensitiivinen. Etenkin seksuaalinen väkivalta on vaikea teema, eivätkä monet avunantajat ajattele, että uhreja voisi tukea lyhytaikaiseksi tarkoitetulla humanitaarisella avulla, Daniels sanoo.

Lisäksi monet humanitaarisesta avusta päättävistä ovat miehiä.

"Naispäättäjät muistaisivat, että naiset tulevat raskaaksi ja heillä on kuukautiset kriisitilanteessakin", hän huomauttaa.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkatastrofiapulapsetterveyssairaus/lääkintä Väestöliitto

Lue myös

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.