Uutiset Myanmarin kehitys

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla
Myanmar on ottanut viime vuosina pieniä askeleita kohti demokratiaa. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Myanmarin johto on ilmoittanut vapauttavansa lähes 8 500 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. 

Vapautuksesta ilmoitti tiistaina maan vasta valitun presidentti Win Myintin toimisto. Hän seurasi samalla vanhaa perinnettä, jossa vapautetaan uudenvuodenpäivänä vankeja.

Vapautukset aloitettiin samana päivänä, ja suurin osa vapautetuista on huumerikollisia, kertoo uutistoimisto Reuters. Poliittisia vankeja on 36. 

Heidän joukossaan on muun muassa etniseen kachin-ryhmään kuuluvat maanviljelijä Lahpai Ga sekä kaksi uskonnollista johtajaa, Dumdaw Nawng Latt ja Langjaw Gam Seng. Heitä syytettiin epämääräisen ”laittomien yhdistysten” lain perusteella kuulumisesta aseistettuun oppositioryhmään, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Aiemmin sotilasjuntan hallitsema Myanmar on siirtynyt viime vuosina asteittain demokratiaan sen jälkeen, kun Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin NLD-puolue voitti vaalit vuonna 2015. Maa on viime vuosina vapauttanut satoja poliittisia vankeja, mutta se on edelleen osin yhä sotilaiden hallinnassa ja uudistukset ovat edenneet hitaasti.

Järjestöt muistuttavatkin, että satunnaisten armahdusten sijaan tärkeämpää olisi uusia koko poliittinen järjestelmä.

”Todelliset uudistukset vaativat luopumista sorron arkkitehtuurista ja hallituksen kriitikoiden syyttämisen lopettamisesta”, kirjoittaa HRW:n Aasian osaston asiantuntija Richard Weir

Myanmarissa pidätetään ja syytetään yhä epämääräisten lakien perusteella hallituksen kriitikkoja ja muun muassa toimittajia. Aung San Suu Kyin puolue voisi helposti perua nämä lait, muistuttaa brittiläinen Burma Campaign UK -järjestö. Järjestön mukaan maassa on yhä noin 90 poliittista vankia.

Heidän joukossaan on muun muassa kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa, jotka yrittivät viime syksynä tutkia etnisiin rohingyoihin kohdistunutta joukkomurhaa Myanmarissa. Lähes 700 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin väkivaltaa.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetdemokratiahallinto Burma, Myanmar

Lue myös

Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

YK:n ihmisoikeusvaltuutetulta kovaa kritiikkiä Myanmarille: ”Hävetkää”

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad al-Hussein vaatii, että kansainvälinen rikostuomioistuin tutkii Myanmarin rohingyoihin kohdistetun etnisen puhdistuksen. Hän antoi ihmisoikeusneuvoston istunnossa palautetta Myanmarille, joka vakuutti puolustavansa ihmisoikeuksia.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.