Uutiset Myanmarin kehitys

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla
Myanmar on ottanut viime vuosina pieniä askeleita kohti demokratiaa. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Myanmarin johto on ilmoittanut vapauttavansa lähes 8 500 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. 

Vapautuksesta ilmoitti tiistaina maan vasta valitun presidentti Win Myintin toimisto. Hän seurasi samalla vanhaa perinnettä, jossa vapautetaan uudenvuodenpäivänä vankeja.

Vapautukset aloitettiin samana päivänä, ja suurin osa vapautetuista on huumerikollisia, kertoo uutistoimisto Reuters. Poliittisia vankeja on 36. 

Heidän joukossaan on muun muassa etniseen kachin-ryhmään kuuluvat maanviljelijä Lahpai Ga sekä kaksi uskonnollista johtajaa, Dumdaw Nawng Latt ja Langjaw Gam Seng. Heitä syytettiin epämääräisen ”laittomien yhdistysten” lain perusteella kuulumisesta aseistettuun oppositioryhmään, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Aiemmin sotilasjuntan hallitsema Myanmar on siirtynyt viime vuosina asteittain demokratiaan sen jälkeen, kun Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin NLD-puolue voitti vaalit vuonna 2015. Maa on viime vuosina vapauttanut satoja poliittisia vankeja, mutta se on edelleen osin yhä sotilaiden hallinnassa ja uudistukset ovat edenneet hitaasti.

Järjestöt muistuttavatkin, että satunnaisten armahdusten sijaan tärkeämpää olisi uusia koko poliittinen järjestelmä.

”Todelliset uudistukset vaativat luopumista sorron arkkitehtuurista ja hallituksen kriitikoiden syyttämisen lopettamisesta”, kirjoittaa HRW:n Aasian osaston asiantuntija Richard Weir

Myanmarissa pidätetään ja syytetään yhä epämääräisten lakien perusteella hallituksen kriitikkoja ja muun muassa toimittajia. Aung San Suu Kyin puolue voisi helposti perua nämä lait, muistuttaa brittiläinen Burma Campaign UK -järjestö. Järjestön mukaan maassa on yhä noin 90 poliittista vankia.

Heidän joukossaan on muun muassa kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa, jotka yrittivät viime syksynä tutkia etnisiin rohingyoihin kohdistunutta joukkomurhaa Myanmarissa. Lähes 700 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin väkivaltaa.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetdemokratiahallinto Burma, Myanmar

Lue myös

Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva

Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista on tullut viimeisin taho, joka on vetänyt kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta rohingya-vähemmistön vainon vuoksi. ”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista”, kirjoittaa järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.
Kaksi lasta pakolaisleirin telttojen välisellä kujalla Bangladeshin Cox's Bazarissa

Myanmar ja Bangladesh aikovat aloittaa rohingyapakolaisten palauttamisen – YK ja avustusjärjestöt pelkäävät vainon jatkuvan

Bangladeshiin on paennut lähes 750 000 rohingyaa, jotka aiotaan pian palauttaa takaisin Myanmariin. ”Nyt ei ole oikea aika aloittaa palautuksia”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.
Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva

Rauhanpalkitun häpeä

Aung San Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991. Nyt hän johtaa Myanmaria, jossa vihapuhe ja rohinga-vähemmistön vaino leviävät. Valtionkanslerin sijasta häntä voisi kutsua paremminkin rautakansleriksi, kirjoittaa Ari Turunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.