Uutiset Eläinten oikeudet

Ministeriö kirjaisi eläimen itseisarvon uuteen eläinsuojelulakiin

Animalian mukaan uudistusta uhkaa käsittelyn siirtyminen seuraavalle eduskunnalle ja uudistusten jääminen pinnallisiksi.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa uuteen eläinsuojelulakiin mukaan periaatteen eläimen itseisarvosta. Uuden lain myötä eläimiä tulisi kohdella riippumatta niiden arvosta ihmiselle, ministeriöstä kerrotaan.

Nykylainsäädännön mukaan tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen on kielletty, mutta uuden lain painopisteeksi on asetettu eläimen hyvinvoinnin edistäminen ja eläimen mahdollisuus luonnollisten käyttäytymistarpeidensa tyydyttämiseen, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Lakiuudistuksen ohjausryhmässä mukana olevan Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran mukaan eläimen itseisarvon saaminen mukaan yleisiin linjauksiin on arvokas lisä. Valmistelutyö on kuitenkin vielä suurelta osin kesken ja esimerkiksi eläinten liikkumismahdollisuuksien ja tiettyjen eläinlajien pidon kiellot tulevat kovan keskustelun alle, Tuomivaara arvioi maailma.netin haastattelussa.

"Meillä on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton kanssa yhteiset päätavoitteet ja niistä kaikkein keskeisimpänä on lajityypillisten käyttäytymistarpeiden mahdollistaminen nykyistä paremmin. Erityisesti korostamme mahdollisuutta liikkumiseen sekä porsitushäkkien ja parsinavetoiden kieltoa", Tuomivaara sanoo.

Animalian tavoitteena on myös riittävien välineiden antaminen eläimille haitalliseen jalostukseen puuttumiseen. Tuomivaaran mielestä lakiuudistukseen pitäisi vähintään saada mukaan ne edistysaskeleet, mitä muissa Euroopan maissa on jo tehty, joihin kuuluu muun muassa villieläinten pidon kieltäminen sirkuksissa ja delfiinien pidon kieltäminen delfinaarioissa.

Hallitus on luvannut saada uudistuksen valmiiksi vielä tällä hallituskaudella, mutta koska työ on edennyt niin verkkaasti, Tuomivaara ei pidä millään lailla todennäköisenä, että nykyinen eduskunta ehtisi käsitellä sen. Uudistusta uhkaa siis yhtäältä käsittelyn siirtyminen seuraavalle eduskunnalle ja toisaalta uudistusten jääminen pinnallisiksi kiireen takia, hän sanoo.

Eläinten oikeudet maatalouspolitiikkaetiikka & arvokeskustelueläimet Suomi Animalia

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Tuoreimmat

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä
Kansanmurhaa paenneet Myanmarin rohingyat elävät puun ja kuoren välissä – Yli miljoona ihmistä odottaa Bangladeshin pakolaisleireillä paluuta kotiin
Suomalaisten kulutuspäästöt ulkoistetaan riskimaihin – Kyselyn mukaan yritykset eivät tiedä alihankintaketjunsa hiilijalanjälkeä