Uutiset Eläinten oikeudet

Ministeriö kirjaisi eläimen itseisarvon uuteen eläinsuojelulakiin

Animalian mukaan uudistusta uhkaa käsittelyn siirtyminen seuraavalle eduskunnalle ja uudistusten jääminen pinnallisiksi.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa uuteen eläinsuojelulakiin mukaan periaatteen eläimen itseisarvosta. Uuden lain myötä eläimiä tulisi kohdella riippumatta niiden arvosta ihmiselle, ministeriöstä kerrotaan.

Nykylainsäädännön mukaan tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen on kielletty, mutta uuden lain painopisteeksi on asetettu eläimen hyvinvoinnin edistäminen ja eläimen mahdollisuus luonnollisten käyttäytymistarpeidensa tyydyttämiseen, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Lakiuudistuksen ohjausryhmässä mukana olevan Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran mukaan eläimen itseisarvon saaminen mukaan yleisiin linjauksiin on arvokas lisä. Valmistelutyö on kuitenkin vielä suurelta osin kesken ja esimerkiksi eläinten liikkumismahdollisuuksien ja tiettyjen eläinlajien pidon kiellot tulevat kovan keskustelun alle, Tuomivaara arvioi maailma.netin haastattelussa.

"Meillä on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton kanssa yhteiset päätavoitteet ja niistä kaikkein keskeisimpänä on lajityypillisten käyttäytymistarpeiden mahdollistaminen nykyistä paremmin. Erityisesti korostamme mahdollisuutta liikkumiseen sekä porsitushäkkien ja parsinavetoiden kieltoa", Tuomivaara sanoo.

Animalian tavoitteena on myös riittävien välineiden antaminen eläimille haitalliseen jalostukseen puuttumiseen. Tuomivaaran mielestä lakiuudistukseen pitäisi vähintään saada mukaan ne edistysaskeleet, mitä muissa Euroopan maissa on jo tehty, joihin kuuluu muun muassa villieläinten pidon kieltäminen sirkuksissa ja delfiinien pidon kieltäminen delfinaarioissa.

Hallitus on luvannut saada uudistuksen valmiiksi vielä tällä hallituskaudella, mutta koska työ on edennyt niin verkkaasti, Tuomivaara ei pidä millään lailla todennäköisenä, että nykyinen eduskunta ehtisi käsitellä sen. Uudistusta uhkaa siis yhtäältä käsittelyn siirtyminen seuraavalle eduskunnalle ja toisaalta uudistusten jääminen pinnallisiksi kiireen takia, hän sanoo.

Eläinten oikeudet maatalouspolitiikkaetiikka & arvokeskustelueläimet Suomi Animalia

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset