Miksi Gates valitsi Botswanan? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miksi Gates valitsi Botswanan?

"Me emme vertaa itseämme muihin Afrikan maihin vaan Skandinaviaan", Botswanan terveysministeri Sheila Tlou sanoo.

Botswana on monessa suhteessa Afrikan kärkeä. Esim. YK:n tilastojen mukaan se oli gender-asioissa vuonna 2001 Afrikan paras. Kaikki tytöt – kuten kaikki muutkin lapset - käyvät koulua: maa tarjoaa ilmaisen koulutuksen yliopistoon saakka. Sheila Tlou on yksi viidestä naisministeristä 15-ministerin joukossa. Vanhemmista virkamiehistä puolet ovat naisia. Julkisen sektorin ja yritysmaailman johdosta 35 prosenttia on naisia.

Parlamentin puheenjohtaja on nainen. Kansanedustajista naisia on vähän, mutta se johtuu Sheila Tloun mukaan edustuksellisen järjestelmän rakenteesta. Lainsäädännössä naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia (joitakin seikkoja lukuunottamatta).

Botswanassa vallassa ovat (sosiaali)demokraatit, kuten Pohjoismaissa. Vuodesta 1966 eli itsenäistymisestä lähtien maata on hallinnut Botswanan Demokraattinen Puolue, jonka johtava pyrkimys on ollut kehityksen ja hyvien palvelujen järjestäminen kaikille. Se on onnistunut siinä hyvin.

Niinpä Botswanassa on myös Afrikan parhaimpiin kuuluvat terveyspalvelut. Toisaalta – siellä on myös Afrikan korkein hiv/aids-tartuntojen määrä: 37,4 prosenttia 15-49-vuotiaista. Se hämmästyttää maassa, joka on rauhallinen ja vakaa, elintasoltaan Afrikan neljänneksi korkein, hyvin järjestäytynyt ja toimiva.

AAMUNKOITTO KAIKILLE SAIRASTUNEILLE

Ensimmäinen tartunta todettiin vuonna 1985. Sen jälkeen kesti yli kymmenen vuotta, ennen kuin todella havahduttiin epidemian valtavaan leviämiseen. Vuosituhannen vaihteen tienoilla UNGASSin kongressissa presidentti Festus Mogae kertoi kansainväliselle yhteisölle maataan uhkaavasta katastrofista, joka on tekemässä tyhjiksi heidän pitkälle edenneet kehityssaavutuksensa.

"Sen jälkeen Bill ja Melinda Gatesin säätiö sekä lääkeyhtiö Merck tarjosivat meille apuaan", presidentti Mogae kertoi Pohjoismaisille toimittajille marraskuussa.

Botswanan hallitus oli omasta puolestaan päättänyt, että se tekee kaikkensa äiti-lapsi-tartuntojen estämiseksi ja äitien auttamiseksi, että he voivat kauemmin huolehtia lapsistaan. Samalla perustettiin lukuisia vapaaehtoisia testaus- ja neuvontapaikkoja; aikaisemmin aids-testejä suoritettiin vain sairaaloissa.

Ulkomaisen avun saaminen muutti tilanteen. Gates, Merck ja Botswanan hallitus muodostivat yksityisen ja julkisen tahon välisen kumppanuusohjelman, ACHAPin (African Comprehensive HIV/AIDS Partnership) vuonna 2000. Gates ja Merck lupasivat kumpikin 50 miljoonaa dollaria. Lisäksi Merck lahjoittaa kaksi aids-lääkettä ilmaiseksi ohjelman ajaksi eli vuoteen 2009 saakka.

Ohjelma on hyvin laaja. Sen puitteissa on mm. rakennettu korkean tason laboratoriot pääkaupunkiin Gaboroneen ja Francistowniin, joissa testataan kaikki verinäytteet. On rakennettu tietokanta-, seuranta- ja koulutusjärjestelmä jonka maanlaajuinen aidshoito vaatii. On rekrytoitu ulkomailta kymmeniä asiantuntijoita 3-12 kuukaudeksi kerrallaan rakentamaan organisaatiota, kouluttamaan hoitohenkilökuntaa, toimimaan konsultteina ja lääkäreinä. Botswanassa ei ole omaa lääketieteellistä oppilaitosta ja lääkäreistä on huutava pula.

Vuonna 2002 alkoi "Aamunkoitto", seswanan kielellä MASA. Se on nimenä aids-lääkehoito-ohjelmalle, jonka Botswana tarjoaa ilmaiseksi kaikille sairastuneille, joiden valkosoluarvot alittavat tietyn rajan. Keskussairaaloissa aloitettu ja siitä alaspäin rakennettu ohjelma kattaa vuoden 2004 loppuun mennessä 32 hoitopaikkaa eli koko maan.

MASAan valittuja lääkkeitä on yhteensä 16, ja ne ovat brändilääkkeitä eli kalliita. Tätä valintaa selitettiin toimittajille mm. Botswanan "konservatiivisuudella" – maassa halutaan toimia varman päälle. Afrikassa ennennäkemättömän hiv/aids-hoito-ohjelman kanssa ei ole varaa epäonnistua.

"Ensimmäisen linjan lääkitys henkeä kohti vuodessa maksaa noin 1 000 dollaria. Aikaisemmin se olisi maksanut 3 000 dollaria, brändilääkkeiden hinnat ovat jo tulleet alas", terveysministeri Tlou toteaa.

Ensimmäinen linja tarkoittaa halvinta lääkitystä, ja se toimii hyvin 90 prosentilla potilaista. Toisen ja kolmannen linjan lääkkeet ovat jo huomattavasti kalliimpia.

"Tällä hetkellä lääkehoidossa on noin 35 000 potilasta. Tavoitteena on hoidon antaminen 110 000:lle", ministeri kertoo.

ACHAP-ohjelmaan kuuluu myös kymmenien ruohonjuuritason projektien tukemista, kondomien markkinoimista ym.

PIDÄTTYVÄISYYS-LIIKE VANHAN KULTTUURIN ELPYMISTÄ

Hoito-ohjelma on toiminut hämmästyttävän hyvin, infrastruktuuri pelaa, potilaat noudattavat tunnollisesti määräyksiä ja lääkkeet saavat ihmeitä aikaan. Hoidon aloittaneista vain kuusi prosenttia on kuollut. Heikkokuntoisetkin kirjaimellisesti nousevat paareilta ja kuuden kuukauden kuluttua tuntevat itsensä yhtä terveiksi kuin ennen sairastumistaan.

Tämä on johtanut jopa siihen, että jotkut luulevat parantuneensa – vaikka aidsista ei voi koskaan parantua, mutta sen kanssa voi elää hyvin 15-20 vuottakin – ja ovat uudestaan aloittaneet riskikäyttäytymisen.

Botswanassa korostetaankin nyt voimakkaasti, että vaikkei aids ole enää kuolemantuomio, epidemiaa ei koskaan saada aisoihin, ellei käyttäytyminen muutu. Tähän kuuluu neljä asiaa. Ensimmäinen on se, että jokaisen täytyy "tietää statuksensa" eli tilansa eli mentävä aids-testiin.

Testiin meneminen on hyvin vaikeaa. Aidsiin liittyy hirvittävä stigma, ja testi on häpeän tunnustamista. Vapaaehtoisiin aids-testeihin meneminen on ollut vähäistä. Siksi vuoden 2004 alusta lähtien on otettu käyttöön ns. rutiinitestaus. Tavallisen lääkärissäkäynnin yhteydessä tehdään aids-testi, paitsi jos asiakas nimenomaan kieltää sen.

Rutiinitestaukset yhdessä lukuisten suurten ja näkyvien kampanjoiden ja vetoomusten lisäksi ovat selvästi nostaneet kokeissa käyneiden määriä. Mutta edelleen yli 90 prosenttia ihmisistä ei tiedä kuuluuko hiv-negatiivisiin vai positiivisiin.

Varsinaisen käyttäytymisenmuutoksen pilarit ovat A, B ja C eli Abstinenssi – pidättyväisyys -, Be faithful – uskollisuus – ja Condoms – turvaseksi eli kondomit.

"Nykyinen pidättyväisyys-liike on vanhan botswanalaisen kulttuurin elpymistä. Ennen ei saanut harjoittaa seksiä – jumping through the fence, pensasaidan läpi tulemista – ennen avioliittoa, ei ainakaan niin että syntyy lapsia", Sheila Tlou sanoo.

Nykyään avioliittoja solmitaan hyvin vähän ja monipartnerisuus on tavallista. Tlou viittaa Botswanan läpikäymään nopeaan sosiaaliseen ja taloudelliseen muutokseen ja perinteisten yhteisöjen ja arvojen hajoamiseen. Seksisuhteisiin liittyy miesten ylivalta. Gender-asioissa Botswana on ristiriitainen maa.

Kondomiautomaatteja on jaettu runsaasti kaikkialle maahan ja kondomeja jaetaan myös ilmaiseksi. Niiden käytöstä puhutaan paljon ja opetetaan lukuisten hankkeiden puitteissa.

BOTSWANA RAHOITTAA EHKÄ PUOLET AIDS-HOITO-OHJELMASTA

Kysymykseen siitä, miten hiv/aids-hoito-ohjelman rahoitus jakautuu, saa hyvin erilaisia vastauksia, mikä heijastanee paitsi arvioimisen vaikeutta – mitä laajasta kokonaisuudesta painotetaan – myös asian poliittista luonnetta. Botswanan hallituksen osuus kustannuksista lienee 50-70 prosenttia, minkä se rahoittaa timanttituloillaan. Botswana on maailman suurin leikkaamattomien timanttien viejä.

Niin, miksi Bill ja Melinda Gatesin säätiö ja Merck-yhtiö valitsivat juuri Botswanan apunsa kohteeksi? – Tilanteen vakavuuden lisäksi siksi, että maassa on hyvä terveydenhoidon infrastruktuuri, oma vahva korkean tason poliittinen ja taloudellinen sitoutuminen, korruptiota ei ole ja olosuhteet ovat vakaat. Sellainen ympäristö on länsimaisille lääkeyhtiöille erinomainen koelaboratorio.

"Jos aidsin torjunta ei onnistu Botswanassa, se ei onnistu missään muuallakaan Afrikassa", terveysministeri Sheila Tlou sanoo.

Julkaisija: Kehitysuutiset

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia