Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin

Arktiselle alueelle kulkeutuu vaatteiden tekokuituja todennäköisesti Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Jäälohkareita kellumassa meressä.

Vaatteiden tekokuituja löytyy Pohjoisesta jäämerestä asti. Kuva: Phil / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Vaatteista peräisin olevat keinokuidut muodostavat merkittävän osan Pohjoisen jäämeren mikromuovisaasteesta, summaa tuore tutkimus.

Tutkijoiden arktiselta alueelta ottamista näytteistä havaittiin, että 92 prosenttia läheltä veden pintaa löydetystä mikromuovista on synteettisiä kuituja. Synteettisistä kuiduista taas 73 prosenttia on polyesteriä, jota käytetään vaatteissa ja muissa tekstiileissä.

Tutkimusta johti kanadalainen Ocean Wise -suojelujärjestö.

Pieneksi hioutuneen mikromuovisaasteen on jo aiemmin havaittu levinneen laajasti maailman meriin ja vesistöihin, jopa maailman syvimpään kohtaan, Mariaanien hautaan, asti. Mikromuovin on todettu myös päätyvän eläinten elimistöön.

Tällä viikolla julkaistua tutkimusta varten tutkijat keräsivät näytteitä 71 paikasta ympäri arktisen aluetta, myös Pohjoisnavalta. Tutkimusalukset matkustivat yli 19 000 kilometriä Jäämerellä vuonna 2016. Näytteitä otettiin pääasiassa 3–8 metristä, josta monet meren eläimet etsivät ruokaa. Lisäksi näytteitä otettiin Alaskan pohjoispuolella sijaitsevalta Beaufortinmereltä runsaan kilometrin syvyydestä.

Keskimäärin mikromuovia havaittiin 40 mikropartikkelia kuutiometrillä.

”Pohjoinen jäämeri on monelle kaukainen, mutta se on pitkään tarjonnut ruokaa ja elämäntavan inuiittiyhteisöille. Tutkimus painottaa jälleen arktisen alueen haavoittuvuutta ympäristön muuttumiselle ja etelästä tulleille saasteille”, sanoo tutkimuksen johtaja, Brittiläisen Kolumbian yliopiston dosentti ja Ocean Wisen neuvonantaja Peter Ross tiedotteessa.

Tulos korostaa tutkijoiden mukaan tekstiilien, pyykinpesun ja jätevesipäästöjen roolia maailman merten saastuttamisessa. Pelkästään tavallinen yhden vaatteen konepesu voi vapauttaa miljoonia kuituja vesistöihin.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että arktisen alueen itäpuolella mikromuovia oli lähes kolme kertaa enemmän kuin läntisellä puolella, mikä viittaa siihen, että lähteenä ovat Atlantin valtamerta ympäröivät maat

”Johtopäätös on, että meillä on nyt vahvoja todisteita siitä, että Euroopan ja Pohjois-Amerikan kodit saastuttavat suoraan arktista aluetta pyykinpesusta vapautuvien kuitujen kautta”, Ross sanoi Phys.org-uutissivustolle.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Lisää uusi kommentti