Miehet hallitsevat maailman koronanyrkkejä – Se voi kostautua, kun pandemiasta aletaan toipua, varoittavat tutkijat ja YK-järjestöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miehet hallitsevat maailman koronanyrkkejä – Se voi kostautua, kun pandemiasta aletaan toipua, varoittavat tutkijat ja YK-järjestöt

Vain 24 prosenttia hallitusten koronatyöryhmien jäsenistä on naisia, ja se näkyy myös koronatoimissa. Niistä liian harvat on kohdistettu naisiin, sanovat UNDP ja UN Women.

Kaksi terveystyöntekijää, joista toisella suojapuku ja toisella maski.

Terveydenhuollon työntekijöitä San Fernandossa Filippiineillä toukokuussa 2020. Kuva: Eric Sales / Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0.

Hallitusten koronatyöryhmien jäseninä on noin kolme kertaa enemmän miehiä kuin naisia, käy ilmi eilen julkaistuista tilastoista.

YK:n kehitysohjelman (UNDP), tasa-arvojärjestö UN Womenin sekä Pittsburghin yliopiston julkaiseman tilastotyökalun mukaan vain noin 24 prosenttia erilaisten koronatyöryhmien jäsenistä on naisia.

Sukupuolten tasa-arvo on saavuttu vain kahdeksassa maassa. 26 maan koronanyrkeissä naisia ei ole lainkaan.

”Naiset ovat olleet koronatoimien etulinjassa, sillä 70 prosenttia maailman terveystyöntekijöistä on naisia. Heidät on kuitenkin suljettu systemaattisesti pois päätöksentekoprosesseista, jotka liittyvät pandemian hoitoon”, kritisoi UNDP:n edustaja Achim Steiner tiedotteessa.

Pandemia on iskenyt naisiin erityisen kovaa, sillä moni on menettänyt työnsä epävirallisella sektorilla. Palkaton hoivatyö on lisääntynyt ja perheväkivalta kasvanut.

Ellei naisia oteta koronatyöryhmiin, vaarana on, ettei heidän tarpeitaan oteta huomioon ja pandemiasta toipuminen on heille entistäkin vaikeampaa. Pandemia uhkaa jo vuosikymmeniä kestänyttä sukupuolten tasa-arvon paranemista, järjestöt varoittavat.

Tilastotyökalussa tarkastellaan 225:tä erilaista koronatyöryhmää 137 maassa. Suomessa 51 prosenttia koronatyöryhmien edustajista on naisia.

Dataa on kerätty myös siitä, miten sukupuolisensitiivisiä erilaiset koronatoimet ovat ja miten paljon ne pureutuvat nimenomaan naisten kohtaamiin ongelmiin. 32 maalla ei ole sukupuolisensitiivisiä toimia ollenkaan.

Raportin mukaan naiset on unohdettu erityisesti erilaisista taloudellisista toimista, sillä vain 13 prosenttia kohdistuu nimenomaan heihin. Työvoima- ja sosiaaliturvatoimista taas vain 11 prosenttia koskee palkatonta hoivatyötä tai kotityötä. Yleisimmin sukupuoli otetaan huomioon naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn ja väkivaltaa kokeneiden auttamiseen tähtäävissä ohjelmissa.

Järjestöt vaativat hallituksia varmistamaan paitsi naisten osallistumisen, myös takaamaan heille päätösvaltaa ja johtotehtäviä koronatyöryhmissä.

Tällä hetkellä miehet ovat ottaneet itselleen mahdottoman tehtävän tehdä oikeita päätöksiä naisista ilman naisten näkemyksiä. Tämä pitää korjata viipymättä”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia