Meripakolaisia tänä vuonna ennätysmäärä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meripakolaisia tänä vuonna ennätysmäärä

Lähes 350 000 pakolaista tai siirtolaista on lähtenyt tänä vuonna riskialttiille merimatkalle.

Ainakin 348 000 ihmistä on lähtenyt pakolaiseksi tai siirtolaiseksi tänä vuonna meriteitse. Vertailu aiempiin vuosiin on vaikeaa, mutta kyseessä näyttäisi olevan ennätysvuosi, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Järjestön mukaan aiempina vuosina siirtolaisuus on ollut suurin lähdön syy, mutta tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut. Yleisin merireitti on järjestön mukaan Välimeri, jonka kautta tulee muun muassa Libyan, Ukrainan, Syyrian ja Irakin pakolaisia. Tänä vuonna heitä on tullut yli 207 000, vuonna 2011 määrä oli 70 000.

Muita tärkeitä merireittejä ovat Adeninlahti Afrikan sarvessa, Karibianmeri sekä Kaakkois-Aasiassa Bangladehista ja Myanmarista Thaimaahan, Malesiaan ja Indonesiaan suuntautuvat reitit.

Merimatkat ovat usein riskialttiita. UNHCR kertoo saaneensa tänä vuonna tiedon lähes 4 300 ihmisen kuolemasta.

Järjestön mukaan maailman maat eivät keskity ihmishenkien pelastamiseen, vaan sen pohtimiseen, miten kasvavaan turvapaikanhakijoiden määrään vastataan. Osalle valtioista näyttää olevan tärkeämpää pitää ulkomaalaiset poissa kuin tarjota turvaa, sanoo järjestön johtaja António Guterres.

"Henkensä edestä pakenevaa ihmistä ei voi pysäyttää pelotteilla pahentamatta vaaroja vielä enemmän. Ongelmien todellisiin syihin on puututtava, ja tämä tarkoittaa, että on tarkasteltava, miksi ihmiset pakenevat, mikä estää heitä etsimästä turvallisemmin turvapaikkaa ja mitä voidaan tehdä tästä hyötyvien rikollisverkostojen suitsimiseksi ja samaan aikaan suojella uhreja."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia