Uutiset

Mediaa ja aktivisteja ahdistellaan Ugandassa vaalien alla

Maan presidentti Yoweri Museveni tavoittelee viidettä valtakautta, ja otteet ovat sen mukaiset.
Yoweri Museveni. (Kuva: Foreign and Commonwealth Office / CC BY 2.0)

Oppositio, toimittajat ja aktivistit ovat kovilla presidentinvaaleihin ja parlamenttivaaleihin valmistautuvassa Ugandassa. Maan 30 vuotta vallassa istunut presidentti Yoweri Museveni yrittää varmistaa itselleen viidennen peräkkäisen kauden, ja otteet ovat olleet sen mukaiset.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) sunnuntaina julkaiseman raportin mukaan Ugandan hallituksen ja valtapuolueen viranomaiset häiritsevät ja uhkailevat toimittajia ja aktivisteja estääkseen hallituksen kritiikin j ja vastaehdokkaiden esiintymisen mediassa. Etenkin paikallisilla kielillä työskentelevät radiotoimittajat ovat kokeneet häirintää.

Toimittajia on HRW:n keräämien tietojen mukaan hyllytetty ja medioita on uhattu sulkemisella. Toimittajille on tarjottu myös rahaa suosiollisesta raportoinnista. Myös kotimaisia järjestöjä on painostettu.

"Reilut vaalit vaativat tasa-arvoisen pelikentän, jossa kaikki kandidaatit voivat vapaasti kampanjoida ja äänestäjät voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Miten Uganda voi pitää reilut vaalit, jos media ja riippumattomat ryhmät eivät voi kritisoida valtapuoluetta tai hallituksen johtoa pelkäämättä?" sanoo Maria Burnett, HRW:n vanhempi Afrikan tutkija.

Opposition mukaan Musevenin puolue on syyllistynyt myös suoranaiseen väkivaltaan pyrkiessään varmistamaan suosiollista vaalitulosta. Yksi Musevenin vastaehdokkaista, Amama Mbabazi, syytti viime viikolla presidenttiä väkivallan tilaamisesta kannattajiaan vastaan. Hän kertoi yhdeksän kannattajansa joutuneen pidätetyksi, tapetuksi tai hyökkäyksen kohteeksi.

Museveni nousi valtaan Ugandassa vuonna 1986. Vaikka maa kärsii muun muassa nuorisotyöttömyydestä ja laajasta korruptiosta ja Musevenilla on seitsemän vastaehdokasta, brittilehti The Guardianin mukaan tämä on silti todennäköisin voittaja, joskin voitto tulee olemaan niukempi kuin aiemmin.

Myös muualla itäisessä Afrikassa presidentit ovat Musevenin tavoin viime aikoina takertuneet valtaan. Ugandan naapurimaassa Ruandassa presidentti Paul Kagame on ilmoittanut pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Ruandan naapurimaassa Burundissa presidentti Pierre Nkurunziza puolestaan valittiin kolmannelle kaudelle viime kesänä.

mediapolitiikkademokratiahallinto Uganda Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria