Maan ystävät pettyneitä Shell-tuomioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maan ystävät pettyneitä Shell-tuomioon

Hollantilainen tuomioistuin on vapauttanut öljyjätin useimmista sitä vastaan nostetuista kanteista Nigeriassa tapahtuneista öljyvuodoista.

Kansainvälinen Maan ystävät on pettynyt Hollannin tuomioistuinen päätökseen vapauttaa öljyjätti Shellin tytäryhtiö useimmista sitä vastaan nostetuista syytteistä Nigeriassa tapahtuneista öljyvuodoista. Tuomioistuin piti yhtiötä syyllisenä ainoastaan yhdessä tapauksessa kolmesta, joita syytteet koskivat.

Nigerialaisten maanviljelijöiden järjestön tuella nostamia syytteitä on pidetty ennakkotapauksena monikansallisten yritysten vastuusta kehitysmaissa tapahtuneista ympäristörikoksista.

Öljyvuodot ovat aiheuttaneet laajaa vahinkoa Nigerian maataloudesta ja kalastuksesta riippuvaisten yhteisöjen ruoka- ja vesivaroille. Maanviljelijät ovat vaatineet, että Shell siivoaa aiheuttamansa öljyvahingot ympäristöstä ja korvaa vahingot asianosaisille.

Vaikka järjestö on pettynyt tuomioistuimen päästökseen, se pitää Ikot Ada Udon maanviljelijöiden voittoa tärkeänä askeleena sille, että monikansallisia yrityksiä voidaan jatkossa asettaa vastuuseen aiheuttamastaan vahingosta kehitysmaissa.

"Aavistelemme, että muut yhteisöt tulevat nyt vaatimaan Shelliä maksamaan loukkauksista heidän ympäristöään kohtaan", sanoo järjestön Nigerian johtaja Nnimmo Bassey.

Syytteet käsiteltiin Hollannissa, missä öljy-yhtiön pääkonttori sijaitsee. Maan ystävät on ilmoittanut, että se aikoo valittaa tuomioistuimen päätöksestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia