Maan sisäisiä pakolaisia ennätysmäärä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maan sisäisiä pakolaisia ennätysmäärä

Viime vuonna yli 30 000 ihmistä päivässä joutui pakenemaan maansa sisällä, käy ilmi tuoreista tilastoista.

Maan sisäisten pakolaisten määrä nousi viime vuonna kolmatta vuotta peräjälkeen uuteen ennätykseen. Kotimaansa sisällä oli paossa yhteensä 38 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin Lontoossa, New Yorkissa ja Pekingissä on asukkaita yhteensä, käy ilmi Norjan pakolaisneuvoston (NRC) julkistamista tuoreista tilastoista.

Uusia pakolaisia oli määrästä noin 11 miljoonaa, mikä tarkoittaa, että viime vuonna päivittäin noin 30 000 ihmistä pakeni kodistaan. Yhteensä maan sisäisten pakolaisten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia edellisvuodesta.

"Nämä ovat pahimmat pakolaisluvut sukupolveen, ja ne ovat merkki täydellisestä epäonnistumisestamme siviilien suojelussa. Diplomaatit, YK:n päätöslauselmat, rauhanneuvottelut ja tulitaukosopimukset ovat hävinneet taistelun niitä armottomia aseistettuja miehiä vastaan, joita ajavat poliittiset ja uskonnolliset intressit, ei inhimillinen välttämättömyys", toteaa NRC:n pääsihteeri Jan Egeland järjestön tiedotteessa.

Syynä pakolaislukujen räjähtämiseen ovat toisaalta uudet konfliktit ja vanhojen uusiutuminen, kuten Ukrainan ja Irakin tapauksessa, mutta myös vanhojen konfliktien pitkittyminen. 60 prosenttia viime vuonna paenneista asui Irakissa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa tai Nigeriassa. Suurin määrä pakeni Irakissa, 2,2 miljoonaa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajan Volker Türkin mukaan todennäköistä on, että mitä pidempään konfliktit kestävät, sitä todennäköisempää on, että maan sisäiset pakolaiset suuntaavat lopulta rajojen ulkopuolelle – kuten Välimeren yli.

Samaan aikaan maan sisäisen pakolaisuuden kanssa myös kansainvälinen pakolaisuus on yleistynyt. UNHCR:n viimevuotisten tilastojen mukaan vuonna 2013 kansainvälisiä ja maan sisäisiä pakolaisia oli yhteensä 51,2 miljoonaa, eniten sitten toisen maailmansodan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia